• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, november 30, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Kip uit de oven; een complete maaltijd met aardappels en groente

Rooster eens, een ouderwets lekkere, hele kip!

door Elise de Haan
in Vleesgerechten
0
6
Kip uit de oven

Kip uit de oven – Kreeg jij vroeger ook wel eens ‘kip uit de oven’? En dan geserveerd met patat en appelmoes? Voor veel kinderen was dat vroeger hun vleesgerecht. Maar zeg eens eerlijk, wanneer heb je voor het laatst een hele kip in de oven gestopt? We grijpen tegenwoordig wel erg makkelijk naar een kipfiletje of een drumstick als we kip willen eten, want die zijn zo lekker snel klaar. Toch gaat er voor een kipliefhebber niets boven een hele geroosterde kip. Dat kost je even een beetje tijd, maar dan heb je ook wat. En mocht je nog nooit een kip uit de oven hebben gemaakt, geen zorgen, het is niet moeilijk.

Een kip uit de oven bereiden is makkelijker dan je misschien verwacht

Waarom zou je een hele kip in de oven bereiden? De belangrijkste reden is uiteraard dat zo’n sappige, malse kip verschrikkelijk lekker is. Maar de andere reden is dat het gewoon heel makkelijk is om op die manier een groot stuk vlees te bereiden. Als het eenmaal in de oven staat heb je er verder weinig omkijken naar. Het recept dat we je hier geven is een hele maaltijd, want je roostert tegelijk met de kip ook aardappels en groente mee in de oven. Dus hoe simpel wil je het hebben?

Koop wel een verantwoorde kip!

Als je dan hebt besloten om een kip uit de oven te gaan bereiden, dan koop je natuurlijk wel een echt lekkere, maar ook verantwoorde kip. Dat betekent dat je dus kiest voor een scharrelkip of een biologische kip. Voor een echte scharrelkip betaal je meer dan voor een gewone kip. Die kippen hebben een beter leven gehad, dus alleen al om die reden zal die kip ook een stuk beter smaken. Ga eens een praatje maken met de poelier of de slager. Zij weten alles over kip en waar de kip die ze verkopen vandaan komt.

Gebraden kip

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Goede recepten voor gebraden kip inclusief tips voor de beste bereiding. Van schoonmaken tot vlinderen en het braden van een hele kip.

Kip uit de oven

Porties: 2-3 personen
Bereidingstijd: 120 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 scharrelkip van ongeveer 1,5 kilo
  • 2 uien
  • 1 citroen
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 venkelknol
  • 1 winterpeen
  • 400 gram vastkokende aardappels
  • 3 stengels bleekselderij
  • een bosje verse mediterrane kruiden
  • een klein bosje verse peterselie
  • 50 gram roomboter
  • olijfolie om te bakken
  • zout en peper
  • keukentouw

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je een kip uit de oven:

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Snijd de citroen in kwarten, de uien in kwarten, de aardappels in stukjes, de venkel in stukjes, de winterpeen in blokjes en de bleekselderij in boogjes. Pel de knoflook.

Bestrooi de kip aan de binnenkant met zout en peper.

Vul de kip met 4 kwarten van de ui, de citroen, de knoflook, en de helft van de verse kruiden. Bind de pootjes tegen elkaar vast met keukentouw.

Neem een grote braadslede en verdeel de groenten, de aardappels, de rest van de ui en de rest van de verse kruiden over de bodem. Bestrooi met wat zout en peper, besprenkel met olijfolie en meng alles goed door elkaar.

Smelt de boter in een pannetje, maar laat hem niet kleuren. Smeer de kip in met de gesmolten boter.

Bestrooi het vel van de kip met zout en peper en plaats de kip in de braadslede, boven op de groente.

Zet de braadslede met de kip in de oven en rooster de kip in ongeveer anderhalf uur bruin en gaar.

Haal de braadslede uit de oven en laat de kip een kwartiertje rusten, afgedekt met aluminiumfolie. Zo verdelen de sappen zich goed en blijft de kip mals.

Serveer de kip uit de oven met de meegebakken groenten.

Tafel lekker !!

DeelPin97TweetVerstuurVerstuur

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Kip Korma
Vleesgerechten

Kip Korma; uit de Indiase keuken

Gehaktbrood van wildgehakt
Recepten

Gehaktbrood van wildgehakt

draadjesvlees
Vleesgerechten

Oma’s draadjesvlees; Smelt op je tong

Wildgehaktballen
Vleesgerechten

Wildgehaktballen; wild kan ook eenvoudig

Kip gestoofd in tomatensaus
Vleesgerechten

Kip gestoofd in tomatensaus

Varkenshaas met spek en rozemarijn
Vleesgerechten

Varkenshaas met spek en rozemarijn

Kipgehaktballetjes in sinaasappelsaus
Vleesgerechten

Kipgehaktballetjes in sinaasappelsaus

runderragout
Vleesgerechten

Runderragout; Zelfgemaakt écht het lekkerst

Reacties 6

  1. Marianne Martens-Niemeijer says:
    1 week geleden

    En dan de restjes de volgende dag in de salade. En gooi vooral de botten niet weg: daar kun je heel lekkere bouillon van trekken

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      1 week geleden

      Dat zijn lekkere tips, Marianne. Dankjewel!

      Beantwoorden
  2. Saskia says:
    3 weken geleden

    Vraagje over de groenten uit de oven.
    Kun je ook zonnebloemolie of een andere soort olie gebruiken?
    Ik heb de ziekte van Crohn en olijfolie is een echte no go voor mij.
    Die kip ziet er heerlijk uit en wil dit recept samen met de groenten graag maken.
    Dankjewel.

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      3 weken geleden

      Uiteraard kun je de olijfolie prima vervangen door zonnebloemolie of een andere soort olie, Saskia.

      Beantwoorden
      • Saskia says:
        3 weken geleden

        Dankjewel voor je reactie,dat gaat smullen worden binnenkort.

        Beantwoorden
        • Elise de Haan says:
          3 weken geleden

          Graag gedaan, Saskia.

          Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Bloemkool bakken of roerbakken
Specials

Bloemkool bakken in de pan of in de wok

Bloemkool bakken in plaats van bloemkool koken. Ontdek de mogelijkheden en je zult in de toekomst veel vaker bloemkool bakken. Puur smaak!

Check het recept of lees de info
Stoofperen

Stoofperen; De heerlijke smaak van herfst en winter

Recepten met garnalen

Recepten met garnalen; een feestje op je bord!

Oesters

Oesters; een feestelijk hapje!

Recept in de picture

Court-bouillon
Recepten

Court-bouillon; die maak je toch zelf?!

De bouillon die je gebruikt voor het pocheren van vis, zeevruchten et cetera heet court-bouillon. En die maak je heel makkelijk, gewoon zelf!

Check het recept of lees de info
Zuurkool met salami en paprika

Zuurkool met salami en paprika

Pannenkoekjes van rettich en zoete aardappel

Pannenkoekjes van rettich en zoete aardappel

Handige kooktips

Decoreren met zoetzure groenten
Kookschool

Decoreren met zoetzure groenten

Maak de leukste en lekkerste decoraties met bijna geen moeite. Decoreren met zoetzure groenten geeft je gerecht net dat beetje extra.

Check het recept of lees de info
Soorten gedroogde erwten

Soorten gedroogde erwten; het overzicht

paneermeel

Paneermeel zelf maken; heel makkelijk!

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Worstenbrood om te delen
  • Connie Derks op Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst
  • Schelpdier op Oesters eten; Drie verschillende bereidingswijzen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Marco op Worstenbrood om te delen
  • Liesbeth op Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst
  • Willy Holmes-Spoelder op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Ossenstaartsoep
  • Eric Hoyer op Ossenstaartsoep
  • Connie Derks op Kibbeling zelf maken; Gebakken vis naar jouw eigen smaak

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen