Zelf heerlijke kipburgers maken van kipgehakt – In het weekend wil iedereen graag makkelijk, maar ook lekker eten. Een hamburger is een keuze die in dat plaatje past. Nu wordt vrijwel ieder broodje met een schijf gebakken vlees een hamburger genoemd, maar dat klopt niet helemaal. Er zijn hamburgers, beefburgers, kipburgers, visburgers en nog veel meer soorten. Je kunt burgers kopen bij de slager of in de supermarkt in alle soorten en smaken. Aan het uitgebreide assortiment zie je dat de burger erg populair is. Je kunt dan gaan voor het gemak van koelverse burgers of zelfs al voorgegaarde burgers, maar het is toch echt lekkerder als je zelf de burgers maakt.
Kipburgers van puur kipgehakt
Als je zelf burgers maakt, heb je zelf in de hand wat je erin of juist niet erin stopt. Het is echt simpel, kipgehakt met een uitje en wat kruiden mengen en daarvan een burger vormen. Bij een kipburger is het lekker om hem nog even door de panko te wentelen, zodat hij tijdens het bakken een beetje krokant wordt. Als je zelf kipburgers op die manier maakt, eet je puur vlees en niet, zoals bij de kant-en-klaar gekochte, bindmiddelen en andere toevoegingen.
Het makkelijkste vorm je de burgers door een portie kipgehakt op een stukje huishoudfolie te leggen en dicht te vouwen. Dit pakketje leg je in een bakring, of als je die niet hebt, in een soepkom of ander kommetje met rechte randen. Door de folie kun je zonder al te veel geknoei het kipgehakt makkelijk in vorm brengen.
Een royaal gevulde kipburger
We hebben de kipburger al, die natuurlijk op een broodje geserveerd moet worden. Gebruik hiervoor speciale burgerbroodjes met sesam en/of maanzaadjes of gebruik briochebroodjes, omdat die net iets steviger zijn en hierdoor minder snel klef worden dan bijvoorbeeld een gewoon bolletje. Neem een stevige sla, de kropjes trio sla of ijsbergsla zijn hiervoor het geschiktst. Een geraspte winterwortel, een plakje kaas en een lekker sausje met augurken maken het af.
Kipgehakt; heerlijke recepten, net even anders
Heel veel redenen om voor kipgehakt te kiezen. Kipgehakt geeft een podium aan verse kruiden en specerijen en de kwaliteit is echt van belang.
Zelf heerlijke kipburgers maken van kipgehakt
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram kipgehakt
- 4 eetlepels panko
- 1 ui, heel fijn gesneden
- 1/2 theelepel koriander
- 1/2 theelepel komijn
- 1/2 theelepel kurkuma
- 1/2 theelepel gemberpoeder
- chilipoeder, naar smaak
- 2 takjes peterselie
- zout naar smaak
- 4 burgerbroodjes
- 1 krop trio sla
- 1 wortel
- 1 flinke augurk
- 2 eetlepels mayonaise
- 1/2 eetlepel tomatenketchup
- 1 theelepel grove mosterd
- 4 plakjes jonge kaas
- olie, om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je zelf heerlijke kipburgers van kipgehakt:
Rasp de winterwortel en was de sla. Snijd de augurk fijn en meng de stukjes met de mosterd, tomatenketchup en de mayonaise. Snijd de broodjes doormidden.
Meng het kipgehakt met het zeer fijn gesneden uitje en de kruiden. Hak de peterselie grof en voeg er zout naar smaak aan toe. Meng alles goed door elkaar. Verdeel het kipgehakt in vier porties en leg iedere portie op een stukje huishoudfolie. Vouw de folie dicht en duw het gehakt door middel van een bakring of kommetje in een platte schijf. Doe de panko in een schaaltje. Haal de burgers uit de folie en wentel ze door de panko.
Verwarm een koekenpan en bak in de droge pan de broodjes licht krokant. Veeg de pan schoon en giet er een klein laagje olie in, bak hierin de burgers in ongeveer 10-15 minuten gaar. Leg de laatste 5 minuten een plakje kaas op iedere burger zodat de kaas zacht wordt.
Verdeel de helft van de saus over bodem van de broodjes. Leg daarop een paar blaadjes sla en geraspte wortel. Leg de kipburger op het broodje en schep er nog een beetje sla en saus op. Leg de bovenkant van het broodje erop en serveer de kipburger direct.
Tafel lekker !!