Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen
- Advertentie -
Adverteren op deze plek? Klik hier!

- Advertentie -

- Advertentie -

Kipgehaktballetjes met uien-speksaus en stamppot

Probeer maar eens. Kipgehaktballetjes met (homemade) kruidenpaneermeel, een uien-speksaus (licht gezoet met appelstroop) en een stamppot van savooiekool.

Kipgehaktballetjes met uien-speksaus en stamppot – Gehaktballetjes draaien doet iedereen. Alhoewel we ook die steeds vaker kant-en-klaar zien verschijnen. Zelf doen hoor! Gewoon lekker vieze handen krijgen in de keuken. Daar begint het genieten van je maaltijd al. Heb je thuiswonende kinderen? Doe het dan samen. Wedden dat de bordjes straks sneller leeg zijn?

We delen vandaag een gerecht waarin we willen laten zien dat een stamppot zoveel meer is dan een grote pan vol stamppot, spek en worst. De kroepoek van Frans Bauer in de Lidl commercial is superleuk maar gaat ons net iets te ver. Maar de onderliggende boodschap dat je meer kunt met stamppot omarmen we graag. Wat dacht je van een heerlijke stamppot van savooiekool. Echt niet alledaags, maar als je het goed doet gaat het dat wel worden! Een bijgerecht dus bij de kipgehaktballetjes die we serveren met een licht zoete uien-speksaus. Dat wordt vanavond feest aan tafel.

Kipgehaktballetjes met uien-speksaus en stamppot

Hoofdgerecht voor 4 personen

Kruidenpaneermeel zelf maken?

Droog wat (oud) brood in de oven 30 minuten op 140 graden.Meng 2 eetlepels paprikapoeder, 1 eetlepel zout, 1 eetlepel currypoeder en 1 eetlepel gemberpoeder. Doe het droge brood met de kruiden in een keukenmachine of blender en mix fijn.

  • 1 kilo kruimige aardappels
  • 1 / 2 savooiekool
  • 1 rode ui
  • 1 witte ui
  • 100 gram kruidenpaneermeel (zie tip)
  • 1 ei
  • Beetje melk
  • 1 kilo kippengehakt
  • Peper en zout
  • 3 grote eetlepels appelstoop
  • 150 gram gerookt spek in blokjes
  • 200 gram kleine Parijse champignons
  • 750 gram uien
  • 1 eetlepel azijn
  • zout
  • peper
  • 1 bouillon blokje kip
  • Ongeveer 350 ml water

Kipgehaktballetjes

Meng het kippengehakt met de fijngesnipperde rode en witte ui. Meng er kruidenpaneermeel, ei en melk door. Maak er kleine balletjes van en bak ze gaar in een klontje boter met olijfolie.

Stamppot

De aardappels schillen en gaarkoken in voldoende gezouten water. De savooiekool heel fijn snipperen en aanstoven in een klont boter en kruiden met peper en zout. Wanneer de aardappels gaar zijn ze grof pletten, de savooikool met al het vocht toevoegen aan de aardappels en even laten droogkoken. Bijkruiden met peper en zout.

Licht zoete uien-speksaus

De uien in ringen snijden en aanstoven met het fijngesneden spek in een ruime pan. Wanneer deze een beetje gaar zijn mogen de gehalveerde champignons toegevoegd worden. Zachtjes laten sudderen en 1 eetlepel azijn toevoegen. Vervolgens de appelstroop en het bouillonblokje dat je oplost in 350 ml kokend water erdoor mengen. Alles even laten sudderen op zacht vuurtje en afwerken met peper en zout naar smaak, je kan dit eventueel nog wat indikken maar het is lekker als deze niet te vast is van structuur.

Printen

- Advertentie -

- Advertentie -

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.