- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Boeuf bourguignon in wijn/cognacsaus

Boeuf bourguignon – Stoven was vroeger dagelijkse kost. We namen toen nog de tijd voor het bereiden van een goede maaltijd. Nu moet dat allemaal een beetje sneller. Alhoewel… moeten is het niet. Tegenwoordig hebben we de slowcooker waardoor je dit gerecht ook gewoon kunt als je weg ben. Toch blijf ik nog altijd houden van de stoofpot op een sudderplaatje op het fornuis.

Natuurlijk maak je deze verrukkelijke stoofpot met een echte Franse cognac en kies je een goede rode wijn als Merlot of Bourgogne. De stoofpot is rijk gevuld met groenten, maar ook met vlees. Serveer met een goede aardappelpuree en de stoofpot levert je zo’n 8 porties op. Als dit teveel is doe je het resterende deel gewoon in de vriezer. Wist je ook dat zo’n stoofpot nog lekkerder is als je deze eerst een nachtje in de koelkast bewaart? Het is dan wel verstandig om deze niet helemaal tot het einde te laten garen. Je moet de stoofschotel tenslotte morgen ook weer opwarmen.

Meer weten over stoofvlees? Kijk dan eens hier[1]


Boeuf Bourguignon

Vleesgerecht[2] of stoofschotel[3] (met aardappelpuree[4] voor 8 personen)

Doe de boter in een grote pan en verhit. Fruit hierin de zilveruitjes, de knoflook en spekblokjes aan. Uit de pan halen en bewaren. Braad nu het vlees rondom bruin, voeg dan de selderij en de wortel toe en bak die even 3 minuten mee en voeg royaal zout en peper toe. Strooi de bloem er over en bak nog even goed. Giet nu de bouillon, de cognac en de wijn er bij, de helft van de peterselie, de tijm en laurier. Laat nu 1 ½ uur lekker sudderen. Wees niet bang voor alcohol want die verdampt. Bak nu de champignons lichtbruin, haal de laurierblaadjes en de takjes tijm uit de pan (die hebben hun smaken afgegeven) en doe nu de zilveruitjes, spekblokjes en de knoflook bij het vlees. Laat het nu nog 30 minuten lekker doorsudderen. Het is nu wat ingekookt en je hebt een heerlijke haute cuisine stoofpot met een heerlijke dikke saus. Af garneren met restant van de gesnipperde peterselie blaadjes. Smullen maar want dit is vreselijk lekker!

Tip: Serveer de boeuf bourguignon met gekookte aardappelen[5], gekookte kriel of aardappelpuree[4].

Links in dit recept:
  1. Kijk dan eens hier: https://lekkertafelen.nl/kookschool/stoven-met-rundvlees-de-riblap-sucadelap-en-de-runderlap/
  2. Vleesgerecht: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/hoofdgerecht/hoofdgerechten-met-vlees/
  3. stoofschotel: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/hoofdgerecht/stoofschotel/
  4. aardappelpuree: https://lekkertafelen.nl/recepten/bijgerecht/aardappelpuree-basisrecept/
  5. gekookte aardappelen: https://lekkertafelen.nl/recepten/bijgerecht/aardappels-koken/