Kruidige kippenpoten uit de oven – net zo lekker als van de markt.
Kippenpoten altijd lekker
Je kent ze vast wel die grills met draaiende kip en kippenpoten, je ziet ze vaak bij een poelier of slager buiten staan als lokkertje, maar ook op de markt worden ze veel gebruikt. Er komt een heerlijke geur vanaf die je meteen laat verlangen naar een gebakken kippetje. De manier waarop je de kip kruidt is hierbij erg belangrijk. Als je dit een paar uur van tevoren doet, kunnen de kruiden in de kip trekken wat veel meer smaak geeft. Dit is ook de reden waarom gemarineerde of gekruide kippen die van de poelier komen vaak lekkerder zijn dan kippen die zelf gekruid zijn.
Welke kruiden zijn het beste voor kippenpoten?
Kip is een makkelijk product om te kruiden. Hij kan bijna alle smaken aan. Volg daarom jouw gevoel bij het kruiden van kippenpoten. Neem gerust een lekkere kruidenmix uit de winkel, maar let daarbij wel op, veel gemengde kruiden bestaan vooral uit zout. Kies liever voor een versie zonder zout en voeg het zout dan zelf toe, dat scheelt je ook weer in de portemonnee want het prijsverschil met of zonder zout is vaak maar klein. Je kunt natuurlijk ook je eigen kruidenmix maken, die kun je dan helemaal naar jouw smaak aanpassen. Het is dan natuurlijk wel makkelijk als je een serie basiskruiden in huis hebt. Dat is niet alleen handig voor dit recept van kruidige kippenpoten, maar ook erg fijn voor heel veel andere recepten. Die basiskruiden kun je veel gebruiken en ook in verschillende verhoudingen. Je schaft ze dus één keer aan en je kunt er een hele tijd mee vooruit.
We hebben uiteraard een mooie samenstelling voor je:
Kipkruiden voor 4 kippenpoten:
- 1/4 tl komijn
- 1/4 tl korianderpoeder
- 1/4 tl paprikapoeder heet
- 1/4 tl gerookt paprikapoeder
- 1/4 tl kardemom
- 1/2 tl kurkuma
- 1/2 tl gedroogde koriander
- 1/2 tl gemberpoeder
- 1/2 tl knoflookpoeder
- zout/peper
Meng alles met elkaar, voeg een beetje olie toe om het smeerbaar te maken en kruid de kip met die kruiden. Maak het vel los en smeer ook daar de kruiden. Laat de kip met de kruiden minimaal een uur staan voor het beste resultaat.
Ga je ze in de pan of in de oven bakken?
Kippenpoten in de oven garen is meestal de makkelijkste en lekkerste optie. Maar als je maar twee kippenpoten wil bakken kun je dat net zo goed in een pan doen. Beide manieren van kippenpoten bakken hebben voor- en nadelen. Het grootste verschil is de hoeveelheid vocht.
- In de oven: Het vocht verdampt waardoor de kip een droger korstje krijgt.
- In de pan: Er blijft meer vocht achter, wat dan wel weer lekker is voor jus. Bij lang garen droogt de kip ook minder snel uit.
Kies dus zelf wat voor jou het beste uitkomt.
Bijna alle recepten van kippenpoten uit de oven zijn ook geschikt om in de pan te bakken!
Kippenpoten; betaalbaar en heel veelzijdig vlees
Kies vaker voor kippenpoten. Dat is goedkoper, lekker en ook nog eens heel makkelijk. Hier vind je recepten, inspiratie en handige tips.
Kruidige kippenpoten
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 kippenpoten
- kipkruiden
- 2-3 eetlepels olie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kruidige kippenpoten:
Meng de kipkruiden met de olie. Maak het vel van de poten los, maar haal het er niet af. Besmeer de kippenpoten royaal met de kruiden en duw het vel terug op z’n plaats. Zo kan de smaak van de kruiden beter intrekken en door het vel droogt de kip niet uit. Leg de poten liefst een uur of langer in de koelkast om de kruiden in te laten trekken. Lukt dit niet door tijdgebrek dan is dit geen probleem, alleen de smaak zal iets minder aanwezig zijn.
Leg de poten in een ovenschaal met de velkant naar boven. Zet de kippenpoten 45 minuten tot een uur in een oven van 180 graden. De kerntemperatuur moet 72 graden zijn. Dit meet je in het midden van het dikste stuk vlees. Heb je geen thermometer snijd dan de kip op de dikste plaats in om te checken. Zet de kruidige kippenpoten eventueel nog even onder een hete grill voor een extra krokant korstje.
Tafel lekker !!