- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Lamsköfte met een muntsausje

Lamsköfte met een muntsausje – Wat is dat nou precies een köfte? Een soms wat langwerpig gehaktballetje, want zo zie je ze vaak in een restaurant of is het toch iets anders? Een köfte is meer dan alleen een gehaktballetje, er zijn wel 300 verschillende recepten en ze worden niet alleen gemaakt van gehakt vlees, maar in allerlei variaties, dus ook met vis of groente en allemaal met lekker veel kruiden en specerijen. Een voorbeeld van een groenteversie is bijvoorbeeld een köfte gemaakt van aardappelpuree gevuld met spinazie.

Köfte

Het woord köfte komt van het Perzische woord kufta dat twee betekenissen heeft: vleesbal en malen. Deze ronde of langgerekte balletjes worden over een groot deel van de wereld gegeten. Je kan ze vinden in India, het Midden-Oosten, Griekenland en Turkije. Maar ook in Noord-Afrika is een köfte geen onbekende. Net even anders genoemd zoals bijvoorbeeld kefta, kofta of Koofteh maar allemaal zijn het balletjes, waaraan per land door verschillend gebruik van ingrediënten een eigen draai gegeven is. De Turkse Kadin budu köfte met rijst heeft wel een hele speciale naam, het betekent namelijk vrouwendijen köfte, omdat de balletjes zijn vormgegeven als, hoe kan het ook anders, een vrouwendij.

Daar waar wij onze gehaktballen lekker luchtig maken met brood, paneermeel of beschuit zijn de köfteballetjes stevig van structuur. Ze passen daarom ook perfect op een grillplaat, de barbecue of in de oven. Lekker om zo uit de hand te eten of in een pitabroodje met een blaadje sla met een munt- of saffraan-citroensaus.

Ik heb gekozen voor een de traditionele lamsköfte met een muntsaus. Gegaard in de oven, maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen de lamsköfte een minuut of 5 in een grillpan te leggen. Serveer een salade bij de lamsköfte en laat de frisse muntsaus als dressing daarin terugkomen.


Lamsköfte

Vleesgerecht[1] voor 4 personen (ongeveer 20 balletjes):

Voor de muntsaus:

Voor de lamsköfte:

Maak eerst de saus zodat deze alvast goed op smaak kan komen. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine of blender en pulseer totdat alles fijn is. Zet de saus in de koelkast totdat je hem nodig hebt.

Kneus de komijnzaadjes in de vijzel. Voeg de paprikapoeder toe en meng. Doe de rode peper, koriander, munt, peterselie, knoflook, olijfolie en citroen erbij en roer goed door elkaar en kneus de fijngesneden blaadjes, peper en knoflook ook nog een beetje. Breng verder op smaak met wat vers gemalen peper en zout.
Doe het ei en het vijzelmengsel bij het gehakt en meng goed. Draai ca. 20 balletjes en leg ze op een ingevette bakplaat en gaar ze 15-20 minuten in de oven.

Garneer de lamsköfte met de blaadjes koriander en serveer met de muntsaus.

Eet lekker!

Links in dit recept:
  1. Vleesgerecht: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/hoofdgerecht/hoofdgerechten-met-vlees/