Lamskoteletten met een Oosters tintje – Lamsvlees wordt vaak bereid op een manier die hint naar de Mediterrane keukens. Maar wil je het eens helemaal anders doen? Bereid dan eens lamskoteletten met een Oosters tintje. Oosters als in, het Verre Oosten. Je zult verrast zijn over de smaakcombinatie van lamsvlees en de gebruikte ingrediënten. Dit gerecht is prima als op zichzelf staand vleesgerecht, bijvoorbeeld geserveerd met gekookte rijst en gewokte groenten. Maar hoe leuk is het om de lamskoteletten met een Oosters tintje bij een rijsttafel of een buffet te serveren?
Lamsvlees in de Oosterse keuken
Lamsvlees is al eeuwenlang een belangrijk ingrediënt in de Oosterse keuken. De sappige en malse textuur van lamskoteletten maakt ze ideaal voor het opnemen van de smaken van de kruiden en specerijen waarmee ze worden gemarineerd. De Aziatische keuken maakt voor het marineren van vlees gebruik van veel verschillenden kruiden en specerijen, zoals komijn, koriander, gember, knoflook en pepers. Ze geven de lamskoteletten een bijzonder Oosters tintje. De marinade dringt diep door in het vlees en geeft het een explosie van smaken. Na het marineren kun je de lamskoteletten bakken of grillen.
De marinade dringt diep door in het vlees en geeft het een explosie van smaken
Lamskoteletten met een Oosters tintje, een paar handige tips
Zet het vlees ruim voor dat je het gaat klaarmaken in de marinade. Dat geeft de smaken van de specerijen de tijd om goed in het vlees te trekken. Zet het vlees tijdens het marineren in de koelkast, maar haal het er ruim voor het klaarmaken uit om op kamertemperatuur te komen. De bereidingstijd in het recept geeft de tijd aan zonder marineren.
Je kunt de marinade voor de lamskoteletten met een Oosters tintje ook gebruiken om een lamsrack mee te marineren. Een lamsrack bestaat tenslotte uit lamskoteletten die nog niet los van elkaar gesneden zijn. Het oogt natuurlijk spectaculair om een lamsrack bij bijvoorbeeld een buffet te serveren.
Het is erg lekker om bij de lamskoteletten een zelfgemaakte pindasaus of ketjapsaus te serveren.
Lamskoteletten; zet ze eens vaker op tafel
De lekkerste lamskoteletten? Die maak je natuurlijk zelf. Op de barbecue of in de pan. Lekker Tafelen levert je de inspiratie!
Lamskoteletten met een Oosters tintje
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 12 lamskoteletten
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 2 eetlepels ketjap manis
- 2 theelepels ketjap asin
- 1 eetlepel limoensap
- 1 eetlepel gembersiroop
- 1/2 theelepel korianderpoeder
- 1/2 theelepel komijnpoeder
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je lamskoteletten met een Oosters tintje:
Meng in een kommetje de olie, het limoensap, de beide soorten ketjap, de sambal oelek, de gembersiroop, de koriander, het knoflookpoeder en de komijn. Roer dit tot een marinade.
Leg de lamskoteletten in een schaal en voeg de marinade toe. Zorg dat alle lamskoteletten aan alle kanten bedekt zijn. Zet de schaal in de koelkast en laat het vlees minstens een uur, maar liever een paar uur marineren.
Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
Verhit in een grote koekenpan een scheut olie of een klont boter. Bak hierin de lamskoteletten ongeveer anderhalve minuut aan elke kant. Leg na het bakken het vlees even op een snijplank en laat het een paar minuten rusten onder aluminiumfolie.
Serveer de lamskoteletten met een Oosters tintje, bijvoorbeeld met rijst en wat gewokte groenten.
Tafel lekker !!