Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Lamsschouder uit de oven

Een hele lamsschouder uit de oven is een echte lekkernij voor het voorjaar. Het ultieme sharing diner met je vrienden of familie.

15.659

Lamsschouder uit de oven – Zo’n mega varkensschouder staat nog op mijn “to do”lijstje. Maar dat doe je niet zomaar, het heeft uren, en dan heb ik het echt over ongeveer een halve dag, nodig en natuurlijk een huis vol mensen. Op mijn wensen lijstje dus en gaat er zeker nog een keer komen. Het heeft wat zo’n groot stuk vlees, op een mooie schaal of plank midden op de tafel, mooi gegaard vlees, waar iedereen zijn deel vanaf plukt.

Perfecte voorjaarsstoof

Maar niet nu en om toch alvast het gevoel te krijgen met een schouder aan de gang te gaan heb ik gekozen voor een lamsschouder. Een perfecte voorjaarsstoof. Kilo’s minder en een iets kortere bereidingstijd, al is het zeker geen gerecht voor een doordeweekse avond na een lange werkdag. De schouder is veel smaak voor een leuke prijs, zeker als je het over lamsvlees hebt. Vergeet de rollade en ga met een hele schouder met been aan de gang. Serveer er een traditionele mintsaus bij en een puree. De saus en de puree maak je natuurlijk ook zelf! Het recept voor een supermakkelijke mintsaus geef ik er meteen bij.

Ik had een lamsschouder van 1,5 kilo voor 4 personen. Lijkt veel te veel, maar vergeet niet dat er nog een paar botten in zitten. Heb je over, nooit weggooien! Pluk de restjes van het bot en gebruik het vlees bijvoorbeeld in een ragout.


Lamsschouder uit de oven

Lamsschouder gekruidWat heb je nodig

  • 1 lamsschouder van ongeveer 1,5 kilo
  • bos rozemarijn (ongeveer 10 takjes, wat meer mag, minder niet)
  • teentjes van een halve bol knoflook, ongepeld
  • olijfolie
  • versgemalen peper en zout

Lamsschouder uit de oven maak je zo:

Het vlees heb je natuurlijk al een uur voordat je begint buiten de koelkast liggen, niet vergeten! Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de helf van de rozemarijn en de knoflook op de bodem van de braadslee. Kerf de vette kant over het hele oppervlak in met een scherp mes en smeer de schouder in met olijfolie. Strooi flink wat peper en zout op de niet vette kant van de schouder en leg deze daarna met de niet vette kant naar beneden op de rozemarijn en knoflook in de braadslee. Bestrooi ook de vette kant met flink wat peper en zout en leg daar de resterende takjes rozemarijn en teentjes knoflook op. Bedek de braadslee met aluminiumfolie en zet in de oven. Draai de temperatuur naar 170 graden.

Ga nu de komende 3 uur je mail bijwerken, de was doen, krantje lezen, wijntje drinken of gewoon lekker helemaal niets. Ga dan weer even de keuken in, maak de mintsaus en begin met de puree. Rustig aan hoor, je lamsschouder heeft in totaal ongeveer 4 uur nodig. Werk je met een kernthermometer houd dan 65 graden aan. Heb je die niet kijk dan na ongeveer 3,5 uur of je het vlees met twee vorken makkelijk uit elkaar kan trekken. Lukt dat, schouder uit de oven en anders nog 10 minuten afgedekt in de oven en dan weer kijken. Weet je het niet zeker, gewoon even proeven. Laat het vlees nadat het uit de oven is nog even 5 minuten onder folie nagaren. Pak de lamsschouder uit de oven goed in, zodat het echt warm blijft.

Makkelijke mintsaus

Lam en mint is een klassieke combinatie, maar laten we het niet te moeilijk maken. Pluk de blaadjes van een bosje mint. Snijd deze zo fijn mogelijk en gooi er dan kokend water over totdat de mint net onderstaat. Doe hier 2 tl suiker bij, 4 el witte wijnazijn en een paar snufjes zeezout. Proef en voeg eventueel nog wat suiker of zout toe. Zet afgedekt opzij totdat je lamsvlees klaar is.

Eet lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer