• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zaterdag, maart 6, 2021
Plugin Install : Cart Icon need WooCommerce plugin to be installed.
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Lamszadel uit de oven

door Marlene Stolte
in Vleesgerechten
0
0
Lamszadel uit de oven

Lamszadel uit de oven – Ik ben van het makkelijke, het ‘zo in de oven of pan’-vlees zonder allerlei moeilijke voorbereidingen zoals opbinden, uitbenen of wat voor gedoe dan ook. Een heel lamszadel leek mij daarom echt bij mij passen. Ik hou van bot in vlees, het geeft net wat extra’s. Maar zoekend naar een lekker recept voor dit lamsvlees kwam ik vooral ontbeende, opgerolde, gevulde versies tegen. En omdat ik liever op de bank zit met een goed boek, leek de liefde voor een lamszadel snel over. Jammer, ook omdat de door mij geliefde lamshaasjes zich ook op (onder) dit zadel bevinden, dus toch maar verder gekeken.

Welke tijd? Welke temperatuur?

Boeken erop nageslagen, google afgezocht en uiteindelijk allerlei verschillende temperaturen en tijden gevonden waarop je een hele lamszadel mooi uit de oven zou moeten krijgen. Van één uur op 220 graden, drie kwartier op 180 graden of 5 minuten op 200 graden. De liefde voor het zadel slonk nog verder. Maar koppig als ik ben liet ik mij niet kisten, ik moest en zou mijn, vooral makkelijke, versie van het zadel uit de oven voor elkaar krijgen.

Hulp van een chef!

Lamszadel uit de ovenHulp van een chef, een twee-sterrenchef notabene, kwam onverwacht. Erik van Loo van Parkheuvel sprak ik toen hij liet zien wat er mogelijk is met sukadevlees, maar dat is een ander verhaal. Als slagerszoon en met die sterren in zijn broekzak kan het niet anders of hij weet hoe ik het aan moet pakken met het zadel. Pen en papier erbij en met 1 minuten was ik klaar. Simpel en pure smaken. “Varieer met de kruiden”, gaf hij nog aan. “Oregano of salie bijvoorbeeld, maak het vooral naar jouw smaak, wat jij lekker vindt”. Hier dus een ‘beetje van mijzelf en een beetje van Erik’-recept voor een lamszadel uit de oven.

Je kunt natuurlijk de lamszadel voor 4 personen maken. Maar voor twee en dan de volgende dag lekker alleen de restjes even warm maken is ook een prima optie. En die laatste is voor mij, de tweede dag weer met dat boek op de bank, de mooiste.

Lamszadel uit de oven

Porties: 4-6 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • lamszadel met bot (ongeveer 1 tot 1,5 kilo)
  • 1 bol knoflook
  • verse rozemarijn, zoveel je wilt
  • verse tijm, zoveel je wilt
  • versgemalen peper en zout
  • olie
  • flinke klont roomboter

Bereidingswijze van dit recept

Lamszadel uit de oven maak je zo:

Haal het vlees ruim tevoren uit de koelkast om op temperatuur te komen.

Verwarm de oven voor op 170 graden. Kerf voorzichtig de vetlaag kruislings in. Snijd de bol knoflook zo doormidden dat er halve teentjes overblijven. Snijd de verse rozemarijn fijn en rits de tijmblaadjes van de takjes. Bestrooi het vlees met verse peper en zout.

Doe een flinke scheut olie in een braadpan en braad het lamszadel rondom aan. Haal het vlees uit de pan en doe het in een ovenschotel. Doe een flinke klont roomboter erbij. Strooi hier de fijngesneden rozemarijn en de tijmblaadjes over en plaats wat losse halve knoflookteentjes (met velletje, geen probleem!) in de sneden die in het vet gemaakt zijn. De rest van de bol knoflook leg je naast het lamszadel in de ovenschaal.

Steek een vleesthermometer in het dikke deel van het vlees, zorg ervoor dat de punt niet tegen of dichtbij het bot zit, dit wordt namelijk heter dan het vlees. Ook niet te dicht bij het vet, dit blijft wat kouder namelijk. Schuif de schaal in de oven. Controleer regelmatig de temperatuur op de vleesthermometer. Deze moet uiteindelijk tussen de 40 en 42 graden worden voor een medium garing. Dat duurt ongeveer 15-18 minuten. Haal wanneer het vlees de juiste kerntemperatuur heeft uit de oven, wikkel het in aluminiumfolie en laat het lamszadel ongeveer 15 minuten rusten.

Snijd met een scherp mes de haasjes af naast de rugwervel. Of gebruik een hakmes om het bot door te snijden om meer het idee van een t-bone te krijgen. Lamszadel uit de oven is lekker met een mooie rode wijn- of portsaus en bijvoorbeeld een knolselderijpuree.

Tafel lekker !!

Tags: Vlees - Lamsvlees
DeelPin8Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Lamsstoofvlees met een Midden-Oosters tintje
Stoofschotel

Lamsstoofvlees met een Midden-Oosters tintje

Lamsstoofvlees met witte bonen
Vleesgerechten

Lamsstoofvlees met witte bonen

Pastei met wintergroenten recept
Vleesgerechten

Pastei met wintergroenten en lamsvlees

lamsburger hamburger
Vleesgerechten

Lamsburger op een broodje met tzatziki en courgette

Shepherds pie
Ovenschotel

Shepherds pie, klassiek Schots comfort food met lamsgehakt

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Mango
Specials

Mango; exotisch fruit waar je geen genoeg van krijgt

Mango is fruit waar echt je nooit genoeg van krijgt. Ontdek hier de allerhandigste tips en lekkerste recepten met dit...

Lees verder
Pastinaaksoep

Pastinaaksoep; Drie heerlijke recepten

pastinaak

Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer!

Nieuwe recepten

gyros zelf maken 5665
Vleesgerechten

Gyros zelf maken doe je zo

Gyros zelf maken van schouderkarbonade. Hoe leuk is dat? Geef de Gyros lekker je eigen smaken mee. Natuurlijk helpen we...

Lees verder
tzatziki

Tzatziki; Zo maak je gegarandeerd de lekkerste

bloemkool curry

Bloemkool curry met champignons en lente-ui

Handige kooktips

gyroskruiden
Kookschool

Gyroskruiden

Het voordeel van het zelf maken van specerijen mengsels is dat je er je eigen smaak aan mee kunt geven....

Lees verder
Pitabroodjes of Shoarmabroodjes 5671

Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf

Ravioli maken benodigheden

Ravioli maken

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Appel citroen plaatcake; Frisse lekkernij met appels
  • Connie op Vinaigrette ( Dressing op basis van olie )
  • Wim Steinbusch op Vinaigrette ( Dressing op basis van olie )
  • Iris op Nasi Goreng; authentiek recept
  • Linda op Appel citroen plaatcake; Frisse lekkernij met appels
  • Saskia op Koffiedik kijken met de DIY Mushroom farm kit
  • Johan Souman op Bloemkool ovenschotel met kip en kerrie
  • Redactie op Vlaaibodem; Zo maak je deze zelf ( met foto instructies )

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen