• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, augustus 18, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Luikse balletjes

door Arianne Parent
in Vleesgerechten
1
0
Luikse balletjes - gehaktballen met friet

Luikse balletjes – Pimp je gehaktballen naar deze originele versie. Dat is smullen!

Balletjes draaien

Ook jij mocht vroeger ongetwijfeld de gehaktballetjes draaien voor je moeder of je oma. Lekker vieze handen krijgen in de keuken om vervolgens trots te zijn op die schaal vol gehaktballetjes die je allemaal precies even groot gemaakt hebt. Gehaktballen zijn populair bij iedereen. Voor in de soep, bij een hoofdgerecht of op de borreltafel, het is altijd oké. Toch mist er vaak iets en dat is smaak. Net als met veel andere dingen is massa, prijs en gemak belangrijker geworden. Tijd om die gehaktballetjes weer in ere te herstellen.

Luikse balletjes; een heerlijke streekgerecht

In ere herstellen dus, want er was een tijd dat we veel meer waardering hadden voor een balletje gehakt. Zoveel waardering zelfs dat er in het Belgische Luik een heus streekgerecht ontstond met dat simpele balletje gehakt. We kennen Luik vooral van de wafel of suikerwafel. Minder bekend is de Luikse siroop. Deze siroop (wij zeggen stroop) houdt het midden tussen een confituur en een vruchtenmoes. En het is precies deze siroop die een “gewone” gehaktballetjes omtovert tot Luikse balletjes of een beetje luxer gezegd tot “Boulets à la Liégeois”. Stap je in een Luik een brasserie binnen dan tref je de Luikse balletjes zeker op de kaart. Ze worden geserveerd in een dikke saus op basis van azijn en Luikse siroop. Meestal worden daar ook Vlaamse Frieten bij geserveerd.

Simpel genieten

Het recept voor Luikse balletjes is er één die je vandaag nog op de koelkast moet plakken. Oké, tegenwoordig noemen we dat op Pinterest zetten of opslaan in je favorieten. Wij zijn niet zo’n voorstander van onnodig printen, maar in dit geval moet je wel even op die print knop drukken en de print op je koelkast hangen. Overschrijven mag natuurlijk ook. Waarom? Dat leggen we graag uit.

Gehakt is te vaak een massaproduct. Gelukkig gaan we daar met steeds meer mensen een beetje anders tegenaan kijken. Ga voor dat kilootje gehakt naar een echte slager. Geef, vooral deze keer, die paar centen extra uit en koop echt gehakt. Dat levert je plezier op tijdens het draaien van de balletjes en enthousiaste blikken als je het eindresultaat in je mond stopt. Koop dus goed gehakt en verwen dat een beetje. Het is echt hartstikke simpel.

Koop dus goed gehakt en verwen dat een beetje

Een Belgische maaltijd of een Belgische borrel. Doe lekker zot!

Geniet van een echte Belgische maaltijd. Maak Luikse balletjes en serveer ze met dikke, zelfgemaakte Vlaamse Frieten en een salade. Schenk er een goed Belgisch biertje bij en geniet. Ook kinderen gaan dit een fantastische maaltijd vinden.

Je kunt de Luikse balletjes ook heel goed bij de borrel op tafel zetten. Maak kleine kommetjes met drie Luikse balletjes, zet er weer een goed Belgisch biertje naast en maak de avond compleet met een Belgische film.

Gehaktballen

Gehaktballen; oneindig veel variatie!

Ze worden overal ter wereld gegeten, gemaakt van allerlei soorten vlees, op allerlei manieren gekruid, in ontelbare variaties; gehaktballen!

Luikse balletjes

Porties: Een schaal vol
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kilo gehakt
  • 100 ml melk
  • 100 gram paneermeel
  • 1 eetlepel tijm
  • 3 eetlepels peterselie
  • 2 eieren
  • 1 sjalot
  • 2 uien
  • 2 eetlepels azijn
  • 3 eetlepels bloem
  • 100 gram rozijnen
  • 3 eetlepels Luikse siroop
  • 600 ml kalfsfond
  • olijfolie en bakboter
  • peper en zout

Bereidingswijze van dit recept

Luikse balletjes maak je zo:

Meng het gehakt met de melk, paneermeel, fijngesneden sjalot, tijm, peterselie en eieren. Maak gehaktballetjes van zo’n 85 gram per stuk. Verhit een beetje bakboter met olijfolie en bak de balletjes op een zacht vuurtje goudbruin. Neem de balletjes uit de kom en giet het braadvet weg.

Verhit nog een beetje boter en stoof de uien in fijne slierten gesneden glazig in deze pan. Voeg de rozijnen en Luikse siroop toe en roer goed los. Meng de bloem eronder en laat even wat droger worden op het vuur, om vervolgens te blussen met de kalfsfond en de eetlepels azijn. Breng op smaak met peper en zout.

Nu mogen de balletjes er weer aan toegevoegd worden en worden ze verder gegaard op een zacht vuurtje gedurende een 30 a 40 minuten.

Steeds even kijken of het sausje niet te droog wordt, anders een beetje water toevoegen.

Ondertussen heb je voldoende tijd om de frietjes erbij te maken. Serveer de Luikse balletjes met de homemade Vlaamse frieten en een salade.

Tafel lekker !!

Tags: Kinderen receptenLanden - BelgiëVlees
DeelPin1Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Pakketjes kipfilet gevuld met Brie
Vleesgerechten

Pakketjes kipfilet gevuld met brie

Kip in het pannetje
Vleesgerechten

Kip in het pannetje; de klassieker!

gegrilde ribeye
Vleesgerechten

Gegrilde ribeye in een whiskey-marinade

spies van biefstuk
Vleesgerechten

Spies van biefstuk

Varkenshaas met champignons en krieltjes
Vleesgerechten

Varkenshaas met champignons en krieltjes

Lamsbiefstuk met kruidenboter
Vleesgerechten

Lamsbiefstuk met kruidenboter

saté van varkenshaas
Vleesgerechten

Saté van varkenshaas ( Saté Babi )

Runderribstuk
Vleesgerechten

Runderribstuk slowcooking op de barbecue

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Eiercurry met paksoi
Curry

Eiercurry met paksoi

Een lekker en makkelijke recept voor eiercurry met paksoi. Met rijst erbij heb je een complete maaltijd voor doordeweeks of in het weekend.

Check het recept of lees de info
Garnalen

Garnalen; de lekkerste tips & recepten

aardbei milkshake

Milkshake zelf maken in vier varianten

Kip

Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten

Recept in de picture

Eenvoudige Griekse salade
Salade

Eenvoudige Griekse salade; De smaak van de zon

Deze veelzijdige Griekse salade zet de smaak van de zon op tafel. Een eenvoudige Griekse salade kan dan ook echt een topper op tafel zijn.

Check het recept of lees de info
Tartiflette

Tartiflette; Aardappelen en kaas uit de oven

ananas souffle

Ananas soufflé met verse ananas

Handige kooktips

Tête de Moine
Kookschool

Tête de Moine; monnikshoofd met krullen

Tête de Moine, kaas met krullen! Een bijzondere Zwitserse kaas, met een heerlijke smaak, die wordt geschaafd in prachtige krullen!

Check het recept of lees de info
Saus voor over de bloemkool

Saus voor over de bloemkool; Welke kies jij?

Tong bakken doe je zo

Tong bakken doe je zo

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Connie Derks op Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg
  • Pieter Knap op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Redactie op Aardappel-bloemkoolgratin, eenvoudig en lekker
  • Donna van Vliet op Aardappel-bloemkoolgratin, eenvoudig en lekker
  • Angela op Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg
  • Connie Derks op Botersaus
  • Redactie op Krieltjes op een stokje

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen