Luikse balletjes – Pimp je gehaktballen naar deze originele versie. Dat is smullen!
Balletjes draaien
Ook jij mocht vroeger ongetwijfeld de gehaktballetjes draaien voor je moeder of je oma. Lekker vieze handen krijgen in de keuken om vervolgens trots te zijn op die schaal vol gehaktballetjes die je allemaal precies even groot gemaakt hebt. Gehaktballen zijn populair bij iedereen. Voor in de soep, bij een hoofdgerecht of op de borreltafel, het is altijd oké. Toch mist er vaak iets en dat is smaak. Net als met veel andere dingen is massa, prijs en gemak belangrijker geworden. Tijd om die gehaktballetjes weer in ere te herstellen.
Luikse balletjes; een heerlijke streekgerecht
In ere herstellen dus, want er was een tijd dat we veel meer waardering hadden voor een balletje gehakt. Zoveel waardering zelfs dat er in het Belgische Luik een heus streekgerecht ontstond met dat simpele balletje gehakt. We kennen Luik vooral van de wafel of suikerwafel. Minder bekend is de Luikse siroop. Deze siroop (wij zeggen stroop) houdt het midden tussen een confituur en een vruchtenmoes. En het is precies deze siroop die een “gewone” gehaktballetjes omtovert tot Luikse balletjes of een beetje luxer gezegd tot “Boulets à la Liégeois”. Stap je in een Luik een brasserie binnen dan tref je de Luikse balletjes zeker op de kaart. Ze worden geserveerd in een dikke saus op basis van azijn en Luikse siroop. Meestal worden daar ook Vlaamse Frieten bij geserveerd.
Simpel genieten
Het recept voor Luikse balletjes is er één die je vandaag nog op de koelkast moet plakken. Oké, tegenwoordig noemen we dat op Pinterest zetten of opslaan in je favorieten. Wij zijn niet zo’n voorstander van onnodig printen, maar in dit geval moet je wel even op die print knop drukken en de print op je koelkast hangen. Overschrijven mag natuurlijk ook. Waarom? Dat leggen we graag uit.
Gehakt is te vaak een massaproduct. Gelukkig gaan we daar met steeds meer mensen een beetje anders tegenaan kijken. Ga voor dat kilootje gehakt naar een echte slager. Geef, vooral deze keer, die paar centen extra uit en koop echt gehakt. Dat levert je plezier op tijdens het draaien van de balletjes en enthousiaste blikken als je het eindresultaat in je mond stopt. Koop dus goed gehakt en verwen dat een beetje. Het is echt hartstikke simpel.
Koop dus goed gehakt en verwen dat een beetje
Een Belgische maaltijd of een Belgische borrel. Doe lekker zot!
Geniet van een echte Belgische maaltijd. Maak Luikse balletjes en serveer ze met dikke, zelfgemaakte Vlaamse Frieten en een salade. Schenk er een goed Belgisch biertje bij en geniet. Ook kinderen gaan dit een fantastische maaltijd vinden.
Je kunt de Luikse balletjes ook heel goed bij de borrel op tafel zetten. Maak kleine kommetjes met drie Luikse balletjes, zet er weer een goed Belgisch biertje naast en maak de avond compleet met een Belgische film.
Gehaktballen; oneindig veel variatie!
Ze worden overal ter wereld gegeten, gemaakt van allerlei soorten vlees, op allerlei manieren gekruid, in ontelbare variaties; gehaktballen!
Luikse balletjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo gehakt
- 100 ml melk
- 100 gram paneermeel
- 1 eetlepel tijm
- 3 eetlepels peterselie
- 2 eieren
- 1 sjalot
- 2 uien
- 2 eetlepels azijn
- 3 eetlepels bloem
- 100 gram rozijnen
- 3 eetlepels Luikse siroop
- 600 ml kalfsfond
- olijfolie en bakboter
- peper en zout
Bereidingswijze van dit recept
Luikse balletjes maak je zo:
Meng het gehakt met de melk, paneermeel, fijngesneden sjalot, tijm, peterselie en eieren. Maak gehaktballetjes van zo’n 85 gram per stuk. Verhit een beetje bakboter met olijfolie en bak de balletjes op een zacht vuurtje goudbruin. Neem de balletjes uit de kom en giet het braadvet weg.
Verhit nog een beetje boter en stoof de uien in fijne slierten gesneden glazig in deze pan. Voeg de rozijnen en Luikse siroop toe en roer goed los. Meng de bloem eronder en laat even wat droger worden op het vuur, om vervolgens te blussen met de kalfsfond en de eetlepels azijn. Breng op smaak met peper en zout.
Nu mogen de balletjes er weer aan toegevoegd worden en worden ze verder gegaard op een zacht vuurtje gedurende een 30 a 40 minuten.
Steeds even kijken of het sausje niet te droog wordt, anders een beetje water toevoegen.
Ondertussen heb je voldoende tijd om de frietjes erbij te maken. Serveer de Luikse balletjes met de homemade Vlaamse frieten en een salade.
Tafel lekker !!