Mexicaanse Spareribs – Zin in een avondje lekker vlees eten? Denk dan eens aan spareribs. Deze Mexicaanse spareribs bijvoorbeeld. Door de pittige marinade geef je het vlees een lekker smaakje. Je tafelgenoten worden beslist blij van zo’n schaal vol vlees. Serveer er een lekkere Mexicaanse bonensalade bij, wat frietjes of vers stokbrood, en je spareribfiësta is compleet!
Spareribs
Welk varkensvlees heb je nodig voor Mexicaanse spareribs? Baby back ribs, magere ribbetjes of spareribs, noem ze zoals je wilt, het zijn allemaal verschillende namen voor hetzelfde stuk vlees, namelijk de varkensribben, of althans, delen daar van. Deze zijn afkomstig van de lende van het varken. Het vlees bevindt zich vooral op en tussen de botten. Er worden ook wel spareribs gesneden uit de buik van het varken. Deze zijn wat groter dan de gewone spareribs en hebben een wat andere, meer stevige structuur. Het vlees van de buikzijde van het varken heeft ook iets meer smaak dan het vlees van de lende. Omdat deze ribben groter zijn hebben ze ook meer tijd nodig om goed gaar te worden. Maar dat wordt beslist goed gemaakt door die extra smaak. Welke soort je kiest voor het bereiden van de Mexicaanse spareribs maakt niet zoveel uit. Behalve deze ribben zijn er ook nog ribben die worden verkocht als ‘krabbetjes’. Deze zitten het dichtst bij het borstbeen en er zit wat meer vlees aan. Toch worden ze niet zo veel verkocht dan de ‘gewone’ spareribs. Ze worden vaak gekookt of gestoofd gegeten, maar je kunt ze natuurlijk ook net als ‘gewone’ spareribs roosteren. Ze zijn vooral bekend als vlees voor de erwtensoep.
Mexicaanse spareribs – tips en weetjes
Voor het marineren van de spareribs moet je wel een flink aantal uren uittrekken. Een uur of zes zeker. Dit is om het vlees goed de smaken van de marinade op te laten nemen. Nog beter laat je ze 24 uur in de marinade staan, dan weet je zeker dat je heerlijk smakende Mexicaanse spareribs krijgt!
Deze Mexicaanse spareribs zijn ook heel goed op de barbecue te bereiden.
Tijdens het bereiden van spareribs kan het lijken dat ze heel snel verbranden. Wat er dan gebeurt, is dat de natuurlijke suikers in het vlees, en de suiker of honing die zich in de meeste marinades bevinden gaan karameliseren door de hitte van de oven of de barbecue. Dit karameliseren wordt in het Engels of Amerikaans ‘bark’ genoemd. Niet verbrand, dus gewoon eetbaar!
Spareribs; daar eet je je vingers bij op!
Superzacht gegaarde spareribs, wie houdt er niet van dit stuk stoer varkensvlees? Natuurlijk van de barbecue, maar ook uit de oven heerlijk!
Mexicaanse Spareribs
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 à 2,5 kilo spareribs
- 200 ml tomatenketchup
- 50 ml tequila
- 3 eetlepels limoensap
- 3 eetlepels agave siroop, of honing
- 100 ml olijfolie
- 1 sjalotje, zeer fijn gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel chilipoeder
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Mexicaanse spareribs:
Meng in een kom alle ingrediënten tot een marinade.
Leg de spareribs is een braadslee of een grote, lage, ovenschaal. Schenk de marinade erbij en zorg dat het vlees allemaal bedekt is met marinade. Dek de schaal af met plastic huishoudfolie en plaats hem voor minstens zes uur in de koelkast. Langer is nog beter en als je genoeg tijd hebt laat de spareribs dan 24 uur marineren. Haal het vlees een uur voor je ze gaat bereiden uit de koelkast om het op kamertemperatuur te laten komen.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Verwijder het huishoudfolie. Plaats de braadslede in het midden van de oven op een rooster en bak de spareribs 2 uur. Draai ze af en toe om met een vleestang. Let erop dat ze niet verbranden. Als ze te snel donker worden, dek de schaal dan af met aluminiumfolie.
Verwijder aan het einde van de bereidingstijd de aluminiumfolie, zodat de spareribs een mooi korstje krijgen.
Serveer de Mexicaanse spareribs met lekker vers stokbrood, en een Mexicaanse bonensalade.
Tafel lekker !!