Pastei met wintergroenten en lamsvlees – Voedselverspilling is niet meer van deze tijd. Het kan niet meer en het is ook niet nodig. Met een beetje creativiteit kun je van restjes een lekkere en leuke maaltijd maken. Soms ontstaan daardoor onverwacht lekkere combinaties van ingrediënten en worden er gerechten geboren die vervolgens gewoon blijvertjes worden!
De pastei met wintergroenten en lamsvlees uit dit recept ontstond uit een restantje lamsbout en een aantal verschillende wintergroenten. Nu heeft niet iedereen dezelfde kliekjes in de koelkast staan. En het leuke van dit vleesgerecht is dat je het makkelijk kunt aanpassen aan wat jij aan restjes over hebt. Vervang het lamsvlees dus o.a. voor gaar vlees als rundvlees, varkensvlees, gehakt wat je rul bakt, stukjes vleesvervanger, het kan allemaal. Met de groenten is dat hetzelfde verhaal. In dit recept wordt savooiekool, winterpeen, knolselderij en uien gebruikt, maar prei of koolraap kan ook. Of in een ander seizoen de groenten die er dan zijn.
Deze pastei met wintergroenten en lamsvlees is gemaakt met gele currypasta. Je kunt ook rode- of groene currypasta nemen. Kortom … wees creatief en zet eens iets anders op tafel!
Lamsschouder, een stuk vlees vol smaak
Lamsschouder is een heerlijk mals stuk vlees van het lam. Het kost even tijd om te bereiden, maar we beloven je dat het de moeite waard is!
Groenten
Eet volop verse groenten! Hier vind je de lekkerste recepten met groenten en ook wat handige kooktips. Zet verse groenten weer centraal!
Pastei met wintergroenten en lamsvlees – Voedselverspilling is niet meer van deze tijd. Het kan niet meer en het is ook niet nodig. Met een beetje creativiteit kun je van restjes een lekkere en leuke maaltijd maken. Soms ontstaan daardoor onverwacht lekkere combinaties van ingrediënten en worden er gerechten geboren die vervolgens gewoon blijvertjes worden!
De pastei met wintergroenten en lamsvlees uit dit recept ontstond uit een restantje lamsbout en een aantal verschillende wintergroenten. Nu heeft niet iedereen dezelfde kliekjes in de koelkast staan. En het leuke van dit vleesgerecht is dat je het makkelijk kunt aanpassen aan wat jij aan restjes over hebt. Vervang het lamsvlees dus o.a. voor gaar vlees als rundvlees, varkensvlees, gehakt wat je rul bakt, stukjes vleesvervanger, het kan allemaal. Met de groenten is dat hetzelfde verhaal. In dit recept wordt savooiekool, winterpeen, knolselderij en uien gebruikt, maar prei of koolraap kan ook. Of in een ander seizoen de groenten die er dan zijn.
Deze pastei met wintergroenten en lamsvlees is gemaakt met gele currypasta. Je kunt ook rode- of groene currypasta nemen. Kortom … wees creatief en zet eens iets anders op tafel!
Lamsschouder, een stuk vlees vol smaak
Lamsschouder is een heerlijk mals stuk vlees van het lam. Het kost even tijd om te bereiden, maar we beloven je dat het de moeite waard is!
Groenten
Eet volop verse groenten! Hier vind je de lekkerste recepten met groenten en ook wat handige kooktips. Zet verse groenten weer centraal!
Pastei met wintergroenten en lamsvlees
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo gemengde wintergroenten, in kleine stukjes
- 300 gram gaar lamsvlees, in stukjes
- 3 teentjes knoflook, gehakt
- 3 flinke eetlepels gele currypasta
- 2 rollen vers bladerdeeg
- 2 eetlepels paneermeel
- 1 ei
- zout
- olie om te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de pastei met wintergroenten en lamsvlees:
Verhit de olie in een grote koekenpan of braadpan. Bak hierin de uien en de knoflook glazig. Voeg dan de groenten toe en bak ze tot ze bijna beetgaar zijn. Voeg dan de currypasta toe en bak even mee. Roer dan het gare vlees erdoor. Breng eventueel op smaak met wat zout. Laat het mengsel afkoelen.
Bekleed een taartvorm of ovenschaal van ongeveer 27 cm met een van de rollen bladerdeeg. Laat het bakpapier eronder zitten. Als je bladerdeeg zonder bakpapier gebruikt, vet de vorm of schaal dan goed in.
Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg en verdeel het paneermeel over de bodem.
Verdeel de afgekoelde vulling in de taartvorm. Snijd het bladerdeeg dat over de rand steekt er met een mesje af. Gooi dit niet weg.
Neem nu de tweede rol bladerdeeg en leg die, zonder bakpapier, over de gevulde vorm heen. Druk met je vinger voorzichtig het bovenste bladerdeeg vast aan dat in de vorm.
Maak met een klein uitstekertje of met een mesje een gaatje in de bladerdeegdeksel. Gebruik de overgebleven randjes van het bladerdeeg om eventueel wat versieringen aan te brengen.
Klop het ei los met een vork. Bestrijk het bladerdeegdeksel met het geklopte ei.
Bak de pastei met wintergroenten en lamsvlees in een op 200 graden voorverwarmde oven in ongeveer 35 à 40 minuten gaar en bruin. Als de bovenkant te snel kleurt, dek hem dan af met een vel aluminiumfolie.
Tafel lekker !!