Perfect gebraden beenham – Een goed en vaak voordelig stuk varkensvlees dat je op heel veel manieren in kunt zetten.
Een beenham wordt gemaakt van het achterste deel van een varken. In de pure vorm zit de been (een stuk bot uit het achterbeen) er nog in. Daar komt dan ook de naam beenham vandaan. Maar vaak worden beenhammetjes gewoon zonder been verkocht. Ze worden ook regelmatig al voorgemarineerd aangeboden. Wij geven de smaken altijd zelf graag mee, dus we kopen de beenham zo puur mogelijk en met dit recept maak je dan ook een ongemarineerde beenham in een heerlijke jus.
Een lekker stuk vlees op je bord
Het braden van een beenhammetje is helemaal niet zo moeilijk. Je legt zo’n hammetje in de oven en die oven doet de rest. Als je een beenham in de supermarkt koopt staat er zelfs op de verpakking hoe het moet. Dan heb je het wel over de gemarineerde varianten. Wij willen er net een beetje meer uithalen. We zeiden al dat we voor een ongemarineerde beenham kiezen en we geven de gebraden beenham smaak door middel van een heerlijke jus. Je moet daarbij wel op een paar dingen letten.
- Haal het vlees op tijd uit de koelkast of ontdooi het op tijd zodat het vlees op (kamer)temperatuur komt.
- Meten is weten! De kerntemperatuur die je wil bereiken is 60 graden.
- Gebruik een tang om het vlees te draaien. Met een vork zou je er namelijk gaatjes in prikken waardoor het vlees snel uitdroogt.
- In dit recept maak je de gebraden beenham in de pan. Je kunt beenham ook in de oven garen. Zet de oven dan op 160 graden en reken op 30-40 minuten per kilo beenham.
- Laat de gebraden beenham 10 minuten rusten voor je die aansnijdt. Daarmee voorkom je dat de vleessappen eruit lopen tijdens het snijden en je houdt de smaak dus in de gebraden beenham.
Gebraden beenham met….
Je kunt je eigen fantasie natuurlijk gebruiken. Een stukje gebraden beenham kun je op talloze manieren serveren. In het aspergeseizoen serveer je er asperges bij, maar je kunt het net zo goed serveren met aardappelen en bloemkool. Ook op een buffet is zo’n gebraden beenhammetje een blikvanger. Hou je een stukje van die gebraden beenham over? Dat is echt niet erg. Het is namelijk de volgende dag erg lekker op een broodje. Dat kan zowel warm als koud. Of snijd de beenham in stukjes of reepjes en verwerk het in een salade.
Gebraden beenham
Print receptIngrediënten voor dit recept
- een beenhammetje van 500 - 750 gram
- 50 gram boter
- zout en peper
- 200 ml. bouillon naar keuze
- 50 ml. whiskey, wijn of cognac
- 1 theelepel maizena
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gebraden beenham:
Haal de beenham een uurtje voor de bereiding uit de koelkast en laat het vlees op temperatuur komen. Dep het vlees droog met een stuk keukenpapier en bestrooi met peper en zout. Verhit een braadpan met dikke bodem en laat de boter daarin verkleuren tot goudbruin. Schroei het hammetje rondom dicht tot hij net bruin kleurt. Zet het vuur laag en steek de pen van een thermometer in het vlees. Leg de deksel op de pan.
Laat het vlees afhankelijk van de grootte in ongeveer 30 minuten zachtjes garen. De gewenste kerntemperatuur is 60 graden.
Haal de beenham bij een kerntemperatuur van 60 graden uit de pan en verpak het in aluminiumfolie. Laat de gebraden beenham 10-15 minuten rusten in de folie voordat je het aansnijdt. In de tussentijd maak je een jus door het aanbaksel los te koken met een scheutje bouillon en eventueel wijn, cognac of whiskey. Roer alles goed los en bind met een klein beetje maizena opgelost in water. Breng indien nodig verder op smaak met zout, peper of verse kruiden naar wens. Haal de beenham uit de folie en schud het vocht bij de jus. Snijd de ham in zo dun mogelijke plakjes en serveer de gebraden beenham warm of koud.
Tafel lekker !!