• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, februari 6, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Picanha van de BBQ – Dat is genieten van goed vlees

door Redactie
in Vleesgerechten
0
0
Picanha van de BBQ – Dat is genieten van goed vlees

Een heerlijk recept voor op de barbecue is Picanha (uitgesproken als piekanja). Velen zullen nu verbaasd kijken naar de naam en dat is niet zo vreemd aangezien picanha nog vrij onbekend is in Nederland. Echter in Zuid Amerika en Brazilië is het razend populair en zeker op de barbecue. Ik ben een echte barbecue fan, zomer en winter. Ik ga daarom ook graag wat dieper in op hoe je met de barbecue omgaat, natuurlijk om een zo mooi mogelijk resultaat te krijgen.

picanha tekeningWelk gedeelte van welk dier?

Picanha is eigenlijk het gedeelte van de koe net boven de staart, in Nederland wordt het dus ook wel staartstuk genoemd. Als je picanha besteld zul je eigenlijk altijd wel een driehoekig gevormd stuk vlees krijgen wat eigenlijk nooit meer dan 1,5 kilo mag wegen. Anders is het niet echt picahna meer. Omdat het een vrij dikke vetlaag heeft en relatief onbekend is in Nederland, is het nog voor een mooie prijs te verkrijgen.

Rub en reversed sear

Bereid je picahna op de bbq, dan gebruik je veelal een dry-rub. Een dry-rub, een echte bbq term, is eigenlijk niets anders dan marinade, maar dan bestaande uit droge, vermalen kruiden. Ieder stuk vlees heeft wel een rub die daar geschikt voor is.  Rubs bestaan meestal uit combinaties met suiker, paprikapoeder, peper, zeezout en andere kruiden.  De suiker zorgt voor een mooie korst. Je kruidenmengsel is meestal gebaseerd op wat voor stijl je kiest.

Reversed Sear, ook zo’n bbq term, houdt eigenlijk in: langzaam indirect op de bbq tot een bepaalde temperatuur laten komen en vervolgens op hogere temperatuur af grillen tot deze een mooie kleur heeft.

Hoeveel tijd kost het je?

De picanha die ik bereid heb was rond 1 kilo. Hier kan je met minimaal 4 personen ontzettend goed van eten. Een picanha heeft zijn tijd nodig. Je begint de avond ervoor al met de rub. Daarna moet je ongeveer 1 uur tot 1,5 uur rekenen voordat het vlees gaar is. Dit is een richtijd voor een picanha van 1 kilo. Afhankelijk van het gewicht van de picanha ( online bestellen ), die jij gebruikt kan de tijd verschillen. Gebruik daarom altijd een vleesthermometer.

barbecue recepten

Barbecue; recepten en tips voor een heerlijke zomer

Alles voor de barbecue. Goed barbecuevlees, recepten met vis, maar ook vegetarisch en we hebben uiteraard ook aan de bijgerechten voor de barbecue gedacht.

Picanha van de BBQ

Rub picanhaDit recept gaat uit van een picanha van 1 kilo, goed voor 4-6 personen.

Benodigdheden voor de rub:

  • 2 eetlepels bruine suiker
  • halve eetlepel paprikapoeder (zoet)
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 mespuntje chilipoeder (let op: niet te veel, pittig mag niet overheersen)
  • halve theelepel uienpoeder

Begin de avond voordat de picanha op de barbecue gaat met de rub. Meng hiervoor de kruiden en masseer het mengsel goed rondom in het vlees.  Verpakt in huishoudfolie en zet koel weg in de koelkast. Op die manier heeft de rub genoeg de tijd om lekker in het vlees te trekken.

Haal het vlees minimaal 1 uur voordat je met de barbecue begint uit de koelkast en laat het vlees op kamertemperatuur komen.

Steek een vleesthermometer in het vlees om zo de kerntemperatuur in de gaten te houden. Iets wat bij dit recept zeer belangrijk is!

Steek de barbecue aan op ‘indirecte hitte’. Dit houd in dat de ene helft van de barbecue kolenvrij blijft. Gebruik niet te veel kolen (of briketten), want we willen de temperatuur laag houden. Tot 120 graden Celcius in dit geval. Als de barbecue een zogeheten “Dome temperatuur”  heeft bereikt van 120 graden, leg je de picanha op het gedeelte waar geen kolen liggen en doe je de deksel er op. Houd af en toe de thermometer in de gaten om te kijken wat de kerntemperatuur is van het vlees.

Op het moment dat het vlees een kerntemperatuur heeft van 48 graden Celcius, haal je het vlees van de barbecue en wikkel je het in aluminiumfolie. Laat de thermometer zitten. De temperatuur loopt nog wat op tijdens het rusten. Dit moment zal na ongeveer 3 kwartier tot een uur bereikt zijn.

Picanha (12)Breng nu de barbecuetemperatuur naar 200 graden Celcius voor het ‘direct grillen’ gedeelte. De temperatuur kun je hiervoor op een aantal manieren regelen:
1. Leg een paar extra briketten erbij en wacht tot deze witheet zijn. Is de temperatuur te hoog, haal dan een van de briketten of kolen weg.

2. Reguleer de hitte met behulp van de luchtschuifjes als je deze in de barbecue hebt zitten. Veel barbecue’s hebben draaischuiven waar je de luchtinlaat mee kunt reguleren. Hoe meer luchtdoorstroming er in de barbecue is, hoe hoger de temperatuur.

Leg het vlees met de vetlaag naar onder toe boven de kolen. Dit heet “Reversed Sear”. Deze methode is erg handig wanneer je meer smaak aan het einde, aan het vlees wilt meegeven.

Let op: het vlees gaat nu heel snel, dus verplaats het vlees regelmatig over de kolen heen. Doordat het vet op de kolen druipt, kun je vlammen zien. Geen zorgen, dit is normaal maar houd het vlees niet te lang in de vlammen om aanbranden te voorkomen. Voor Medium Rare willen wij een kerntemperatuur van 54 tot 58 graden, dit is na ongeveer 15 tot 20 minuten. Wil je je vlees liever well-done. Gebruik onderstaande temperatuur tabel voor het gewenste resultaat.

Heb je eenmaal de juiste temperatuur, haal het vlees er dan van af en wikkel dit voor 15 minuten weer in aluminium folie. De reden is dat de sappen weer de tijd krijgen om terug in het vlees te trekken en zo er niet uit te stromen als je het aansnijd. De kerntemperatuur loopt ook nu weer een paar graden op.

Haal het vlees na 15 minuten uit het folie en snijd er plakken vanaf van gemiddeld 1 cm dik.

Serveer het vlees met een lekkere salsa of chimichurri.

Eet smakelijk!

Kerntemperaturen Picanha

Rare 50 – 52­°C kern is helder rood, rosé aan het buitenste gedeelte
Medium rare 54 – 58°C kern is sterk rosé, iets grijs-bruin aan het buitenste gedeelte
Medium 60 – 63°C kern is licht rosé, het buitenste gedeelte is bruinig
Medium well 65 – 67°C kern is grijs
Well done 70°C en hoger gelijkmatig grijs-bruin

Tags: Vlees
DeelPin14Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Kip met 40 teentjes knoflook
Vleesgerechten

Kip met 40 teentjes knoflook

pittige kip
Vleesgerechten

Pittige kip in zoetzure ananassaus

Souvlaki
Vleesgerechten

Griekse souvlaki van varkenshaas

Oma’s gehaktballen
Vleesgerechten

Oma’s gehaktballen

runderrollade uit de oven
Vleesgerechten

Runderrollade uit de oven

goulash uit de snelkookpan met paprika
Vleesgerechten

Goulash uit de snelkookpan

Tex-Mex gehaktballen
Vleesgerechten

Tex-Mex gehaktballen

Hachee
Vleesgerechten

Hachee volgens oud-Hollands recept

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben vaak een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

Check het recept of lees de info
tortilla van aardappel

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Recept in de picture

Rode kool stamppot met appel en ananas
Stamppot

Rode kool stamppot met appel en ananas

Deze friszoete rode kool stamppot met appel en ananas is door zijn kleur een feest om te zien en favoriet bij jong en oud.

Check het recept of lees de info
Ham-kaasrolletjes

Ham-kaasrolletjes; gemaakt met bladerdeeg

chocolademousse taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Handige kooktips

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Iedereen kent Goudse kaas, en natuurlijk de Edammer. Maar we hebben nóg een beroemde kaas, namelijke Leidse kaas. Vol smaak en lekker mager!

Check het recept of lees de info
ei bakken

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Mireille Meems op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos Melief op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • E.Kuiper op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen