Pittige kip in zoetzure ananassaus – Een zalig zoet en pittig kipgerecht, met lekkere stukjes verse ananas.
Zoetzure pittige kip is altijd lekker
Kip is bij veel mensen favoriet en zeker als het pittige zoetzure kip is. Je ziet het vaker bij de Chinees. Kip zoetzuur heet het dan. Hoe pittig jij jouw variant wilt maken mag je helemaal zelf weten. De hoeveelheid peper die we gebruikt hebben is gemiddeld, maar niet echt heet zodat ook kinderen er van mee kunnen eten, wil jij liever meer pit, gebruik dan een hele rode peper met de zaadjes. De zoetzure saus met lekkere stukken verse ananas maken dat je er van kan blijven eten, zo lekker!
Je gebruikt de ananassaus ook voor de marinade
In dit vleesgerecht marineren we de stukjes pittige kip kort in de ongekookte versie van de saus. Dat klinkt misschien lastig, maar niets is minder waar. Je maakt de saus in een blender of met de staafmixer en een beetje daarvan houdt je achter om mee te marineren. Ananas is namelijk uitermate geschikt om mee te marineren. Zo worden de toch al malse stukjes kippendij nog zachter en lekker pittig.
Verse ananas bevat een stofje dat vlees malser maakt, ideaal om mee te marineren dus.
Kip in een jasje
Nadat je de stukjes kip door de marinade hebt gehaald, worden ze in de maïzena gewenteld. Dit gaat heel makkelijk door de maïzena in een afsluitbare zak te doen en hiermee flink te schudden, zodat er over alle stukjes pittige kip een dun laagje maïzena zit. De pittige kip bak je in een laagje olie, in gedeeltes, mooi goudbruin en gaar waardoor ze een laagje krijgen met lekker veel smaak.
Restjes pittige kip opwarmen
Het kan bijna niet, maar zou je van dit kipgerecht over hebben, warm hem dan los van elkaar in de oven op, zeker als ze al een dun laagje saus hebben. Een airfryer is hier ook heel geschikt voor. Warm je de heerlijke stukjes pittige kip op in de magnetron, dan wordt het een vochtige en plakkerige substantie, die er niet bepaald smakelijk uitziet.
Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas
Heerlijk fris zo uit het vuistje, maar ook erg lekker in zowel hartige als zoete gerechten, verse ananas is een topper in de keuken.
Kippendijen; een veelzijdig stukje kip
Kipkarbonades, kippendijfilet en kippendijen, allemaal verschillende namen voor het bovenste deel van de kippenpoot. Wat is het verschil?
Pittige kip in zoetzure ananassaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 700 gram kippendijen
- 1 verse ananas
- 3 eetlepels azijn
- 2 eetlepels sojasaus
- 3 eetlepels rietsuiker
- +/- 4 cm verse gember
- 2 teentjes knoflook
- 1,5 eetlepel cajunkruiden
- 1/2 theelepel chilipoeder
- 1/2 verse rode peper
- +/- 100 gram maïzena
- zout
- olie om in te frituren
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je pittige kip in zoetzure ananassaus:
Snijd de boven- en onderkant van de ananas. Snijd hem nu in 4 kwarten van boven naar beneden. Snijd de parten over de lengte in drieën. Snijd nu de kern eruit en de schil eraf.
Snijd 4 van de stukken grof en doe in een blenderbeker of hoge kom. Doe er de schoongemaakte knoflook, de in stukken gesneden geschilde gember en de verse rode peper bij. Voeg de azijn, de sojasaus, de suiker en 100 ml water toe samen met 1 afgestreken eetlepel cajunkruiden. Blender alles tot een gladde massa. Giet eventueel door een zeef in een pan en duw er alle sap uit.
Snijd de kippendijen in stukjes van 2-3 cm en doe ze in een kom. Bestrooi met de rest van de cajunkruiden en een beetje chilipoeder naar wens. Voeg er ongeveer 4 eetlepels van het zojuist gemaakte sap aan toe en meng alles goed door. Zet opzij.
Snijd de rest van de ananas in partjes en doe ze bij het sap in de pan.
Maak een papje van 3 eetlepels sap en 2 eetlepels maïzena. Breng het sap aan de kook en laat kort doorkoken. Bind nu met het aangemaakte sap tot een licht gebonden saus. Misschien hoef je niet alles te gebruiken. Proef de saus en voeg eventueel nog zoet, zuur, peper of zout naar smaak toe. Dit kan per ananas namelijk nogal verschil uitmaken. Zet opzij.
Verhit een hapjespan met een royale laag olie tot 180 graden om de stukjes kip in te frituren.
Doe de maïzena in een grote afsluitbare zak samen met een beetje chilipoeder. Schud flink zodat alles goed mengt. Doe er de stukjes kip bij en meng alles goed zodat de stukjes kip allemaal een laagje maïzena hebben. Voeg als dat nodig is nog iets extra maïzena toe.
Bak nu in 3 of 4 porties de kip in goudbruin en gaar. Dit duurt afhankelijk van de grootte van de stukjes kip ongeveer 5 minuten per portie. Zorg ervoor dat de kip niet tegen elkaar ligt tijdens het bakken. Schep de kip uit de pan en leg op keukenpapier om uit te lekken.
Warm intussen de saus nog even goed door.
Als alle stukjes pittige kip gebakken zijn doe je ze in een schaal. Schep er nu ongeveer 1/3 van de saus over en schep even goed door.
Serveer de pittige kip, met de rest van de ananassaus er in een schaaltje naast, direct. Bestrooi met geroosterde sesamzaadjes, rode peper in ringetjes en lente-ui, serveer met witte rijst.
Tip: Als je denkt dat je niet alle kip gebruikt, doe dan geen saus op de kip die je niet nodig hebt.
Tafel lekker !!
In de ingrediënten staat sojasaus maar dit komt niet terug in het recept waar moet dit worden toegevoegd??
Sorry een foutje van onze kant, de sojasaus mag er in het begin tijdens het blenderen bij. Bedankt voor je reactie, we passen het direct aan.