Roasted lamb – Als je op zoek bent naar een lekker en indrukwekkend gerecht voor een speciale gelegenheid, dan is geroosterde lamsbout op de Australische manier zeker een aanrader. Dit smakelijke gerecht is eenvoudig te maken en zal zeker indruk maken op je gasten.
Roasted lamb, Australische stijl, is een heerlijk stuk vlees dat perfect past bij een gezellige barbecue met vrienden of familie. Dit gerecht is al jarenlang populair in Australië en is inmiddels wereldwijd bekend. Het is een makkelijk te maken gerecht, maar het vergt wel enige tijd, planning en voorbereiding. Je kunt een lamsbout zowel in de oven als op de barbecue roosteren. Je moet dan wel in het bezit zijn van een barbecue met een deksel. Het is geen vleesgerecht dat je even snel maakt, houd daar rekening mee.
Wel makkelijk. Niet: “even snel”
Lamsbout is mals en sappig en heeft een unieke smaak
Lamsbout is een van de lekkerste stukken lamsvlees. Het is mals en sappig en heeft een unieke smaak die niet te vergelijken is met andere soorten vlees. Het is daarom ook niet zo vreemd dat roasted lamb een van de populairste vleesgerechten in Australië is. Australische lamsbout is van hoge kwaliteit en wordt vaak gegeten tijdens de paasdagen of andere feestelijke gelegenheden. De eerste stap bij het maken van geroosterde lamsbout, Australische stijl, is het kopen van een goede kwaliteit lamsbout. Meestal zitten er in een lamsbout één of twee grote botten. Die haal je er makkelijk uit als het vlees gaar is. Heb je liever geen botten? Vraag dan bij de slager naar een lamsbout zonder bot.
Roasted lamb, een paar handige tips
Zorg er voor dat je de lamsbout zeker een uur voor dat je hem gaat klaarmaken uit de koelkast hebt gehaald. Het vlees moet op kamertemperatuur zijn op het moment dat je het in de oven stopt of op de barbecue legt.
Een kernthermometer is eigenlijk een onmisbaar gereedschap om een groot stuk vlees klaar te maken. Je koopt er al een voor een paar euro en dat is de investering absoluut waard.
Een perfecte garing? Check de kerntemperatuur!
Je kunt een roasted lamb ‘rosé’ in mooie plakken serveren. In dat geval zorg je ervoor dat de kerntemperatuur van het vlees tussen de 60 en de 63 graden is. Heb je de lamsbout liever echt rood? Dan houd je het tussen de 55 en 60 graden. Wil je de lamsbout echt goed gaar, zoals op de foto? Dan moet de kerntemperatuur minstens 90 graden zijn. Je kunt het vlees dan in stukken serveren, maar ook als ‘pulled lamb’. Daarvoor kun je het met twee vorken uit elkaar trekken.
Mocht je restjes overhouden, gebruik die dan bijvoorbeeld voor een broodje ‘pulled lamb’.
Lamsvlees; dat betekent voorjaar
Lammetjes horen bij het voorjaar, dus dat is de tijd om van Nederlands lamsvlees te genieten. Met deze lamsvleesrecepten gaat dat lukken!
Roasted lamb
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 lamsbout van ongeveer 2,5 kilo, met bot
- 6 teentjes knoflook, gepeld en gehalveerd
- 1 bosje rozemarijn
- olijfolie
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je roasted lamb:
Haal de lamsbout een uur voor je hem wilt gaan klaarmaken uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
Steek de barbecue aan, of verwarm de oven op 180 graden voor.
Maak met een scherp mesje kleine sneetjes in de lamsbout. Stop in elk sneetje een halve teen knoflook of een takje rozemarijn. Zorg dat ze gelijkmatig verdeeld zijn.
Smeer de lamsbout in met olijfolie en kruid hem met zout en peper.
Laat het vlees rondom bruin worden. Let er wel op dat het niet te hard gaat.
Verpak de lamsbout vervolgens in aluminiumfolie en leg hem terug op de barbecue of in de oven. Draai het vlees tijdens het garingsproces af en toe om. Hoe lang dit garingsproces duurt, is afhankelijk van hoe groot de door jou gekochte lamsbout is en hoe gaar je hem wilt hebben. Zie de tekst hierover bij de tips. Houd het vlees dus in de gaten door regelmatig de kerntemperatuur te meten.
Zodra het vlees de door jou gewenste temperatuur heeft, haal je het van de barbecue of uit de oven. Laat het, nog ingepakt, een paar minuten rusten voor je de roasted lamb aansnijdt.
Serveer met vers stokbrood of geroosterde aardappeltjes, een coleslaw of geroosterde groenten.
Tafel lekker !!