Rosbief uit de oven – Ga eens voor een groot stuk vlees, dat heeft namelijk veel voordelen. Het is makkelijker, het staat gezellig op tafel en er is genoeg voor iedereen. De eventuele restjes zijn koud zelfs nog lekkerder.
Vlees aan het stuk
We nemen al gauw een biefstuk als we rundvlees willen eten. Voor 2-4 personen is dat prima te doen, maar als je voor 8 personen moet koken heb je vaak al te weinig plek op je fornuis. Als je een groot stuk vlees neemt, bespaar je jezelf heel veel stress. Je bakt het vlees kort aan en zet het ongeveer een uur in de oven, je hebt er bijna geen omkijken naar. Laat de rosbief uit de oven nog 10 minuten rusten en je kunt het in mooie plakjes snijden, dik of dun, net wat jij lekker vindt. En de extra plek op het fornuis kun je gebruiken om er een heerlijke saus bij te maken.
Als je een groot stuk vlees neemt, bespaar je jezelf heel veel stress. Je bakt het vlees kort aan en zet het ongeveer een uur in de oven, je hebt er bijna geen omkijken naar.
Hoeveel heb ik nodig?
Als je rosbief gaat bakken kun je het beste een flink stuk rosbief nemen. Hoe groter het stuk vlees, hoe makkelijker de garing te beïnvloeden is. Voor de gemiddelde eter neem je 150 gram per persoon, maar neem geen kleiner stuk dan 1 kg. Als je eventueel over hebt, is rosbief perfect koud te gebruiken. Op brood, in een salade, als voorgerecht of gewoon koud als hoofdgerecht. Snijd de rosbief uit de oven dan als het afgekoeld is en zo dun mogelijk.
Hoe meet ik de temperatuur?
Sommige ovens zijn uitgerust met een thermometer en kun je instellen. Dit is meestal vrij makkelijk en te vinden in de gebruiksaanwijzing, het verschilt nogal eens per oven. Heb je deze niet? Koop dan een thermometer die in de oven kan, het liefst een digitale. Deze zijn echt niet zo duur en je hebt er echt profijt van. Hij is niet alleen handig om de temperatuur van het vlees te meten maar bijvoorbeeld ook voor chocolade of gistdeeg.
Rosbief uit de oven met stroganoffsaus
Een huisgemaakte stroganoffsaus maakt van de rosbief uit de oven een echt feestelijk gerecht. Let er wel even op dat we de stroganoffsaus niet in dit recept meegenomen hebben. Hieronder ons recept voor stroganoffsaus:
Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
Waarom zou je moeite doen voor een goed stuk vlees als je er een kant-en-klaar sausje bij serveert? Maak dus ook je eigen stroganoff saus!
Check het recept of lees de infoRosbief uit de oven
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 1/2 kg rosbief
- 1 tak verse rozemarijn
- 5 takjes verse tijm
- 1 teen knoflook
- olijfolie
- 1 theelepel zout
- zwarte peper
Bereidingswijze van dit recept
Rosbief uit de oven maak je zo:
Laat het vlees ongeveer een half uur op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 150 graden. Vijzel of hak de rozemarijn, tijm, knoflook, zout en peper en voeg er 3 eetlepels olijfolie aan toe. Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan en bak het vlees hierin kort aan. Het hoeft alleen maar een beetje kleur te hebben. Leg het vlees in een braadslede of ovenschaal. Let erop dat je niet met een vleesvork in het vlees prikt, anders verliest het zijn sap.
Gebruik een klem of een spaan om het vlees te draaien of over te hevelen naar een braadslede. Bestrijk het vlees met de kruidenolie en zet het, met een vleesthermometer erin, in de oven. Bak het vlees tot een kerntemperatuur van 52 graden. Dit zal, afhankelijk van de grootte en de starttemperatuur, verschillen. Met 1 ½ kg duurde het 65 minuten tot het vlees een kerntemperatuur van 52 graden had. Haal het uit de oven en dek het af met aluminiumfolie. Laat het zo 10-15 minuten rusten voordat je het aansnijdt. Snijd je het direct aan, dan verliest de rosbief te veel van zijn sappen, en dit komt de kwaliteit niet ten goede. Snijd de rosbief in plakken, zo dik als jij dat lekker vindt. Snijd alleen de plakken die je gaat gebruiken en snijd later eventueel nog meer af. Serveer de rosbief uit de oven in mooie plakken gesneden met bijvoorbeeld een huisgemaakte stroganoff saus.
Tafel lekker !!
Lekker recept! alleen is 50+ graden idd teveel, ik had hem helemaal doorbakken en bruin/grijs, dus erg taai. Dus of ik heb iets fout gedaan, of 50+ graden is idd iets teveel. maar voor de rest lekker recept!
Wat jammer Eline, was het een kleiner stuk vlees misschien die slaan iets sneller door dan een groot stuk, de rosbief gaart altijd nog even na. Voor rood vlees hoort de kern temperatuur 48-51 graden zijn voor rosé 51-54. Dit zijn vaste waardes die in de keuken gehanteerd worden. De rosbief van de foto was 1, 1/2 kg en 52 graden.
52 graden is veel te veel.. Op lage temperatuur naar de 39 graden. In folie even door laten garen.. Of je moet hem graag taai hebben…
Daarin verschillen we van mening Bianca. Rond de 50 graden is wat ons betreft perfect. Natuurlijk kan iedereen dit aanpassen naar eigen smaak.
Dank u wel dit ga ik zeker maken. Fijne feestdagen.
Groetjes Mona.