Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Rosbief uit de oven met stroganoffsaus

Voor deze rosbief uit de oven nemen we een stuk van minimaal één kilogram. Hoe groter het stuk vlees, hoe makkelijker het is de garing te beïnvloeden.

0 25.057

Rosbief uit de oven – Ga eens voor een groot stuk vlees, dit heeft vele voordelen. Het is makkelijker, staat gezellig op tafel en er is genoeg voor iedereen. De eventuele restjes zijn koud zelfs nog lekkerder.

Vlees aan het stuk

We nemen al gauw een biefstuk als we rundvlees willen eten. Voor 2-4 personen is dat prima te doen maar wanneer je voor 8 personen moet koken heb je vaak al te weinig plek op je fornuis. Wanneer je een groot stuk vlees neemt bespaar je je heel veel stres. Je bakt het vlees kort aan en zet het ongeveer een uur in de oven, je hebt er bijna geen omkijken naar. Laat het nog 10 minuten rusten en je kunt het in mooie plakjes snijden, dik of dun net wat jij lekker vindt. En de plek op je fornuis kun je gebruiken voor een heerlijke saus voor erbij.

Hoeveel heb ik nodig?

Wanneer je rosbief gaat bakken kun je het beste een flink stuk nemen. Hoe groter het stuk vlees, hoe makkelijker de garing te beïnvloeden is. Voor de gemiddelde eter neem je 150 gram per persoon maar ga geen kleiner stuk nemen dan 1 kg. Wanneer je eventueel over hebt is rosbief perfect koud te gebruiken. Op brood, in een salade, als voorgerecht of gewoon koud als hoofdgerecht. Snijd het vlees dan als het afgekoeld is en zo dun mogelijk.

Hoe meet ik de temperatuur?

Sommige ovens zijn uitgerust met een thermometer en kun je instellen. Dit is meestal vrij makkelijk en te vinden in de gebruiksaanwijzing, het verschilt nogal eens per oven. Heb je deze niet koop dan een thermometer die in de oven kan, het liefst een digitale. Deze zijn echt niet zo duur en je hebt er echt profijt van als je er één hebt. Hij is niet alleen handig om de temperatuur van je vlees te meten maar bijvoorbeeld ook voor je chocolade of gistdeeg.

Rosbief uit de oven

Vleesgerecht voor 6 tot 8 personen

  • 1,5 kg rosbief
  • 1 tak verse rozemarijn
  • 5 takjes verse tijm
  • 1 teen knoflook
  • olijfolie
  • 1 theelepel zout
  • zwarte peper

Laat het vlees ongeveer een half uur op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 150 graden. Vijzel of hak de rozemarijn, tijm, knoflook zout en peper en voeg er 3 eetlepels olijfolie aan toe. Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan en bak het vlees hierin kort aan. Het hoeft alleen maar een beetje kleur te hebben. Leg het vlees in een braadslede of ovenschaal. Let erop dat je niet met een vleesvork in het vlees prikt anders verliest het zijn sap.

Gebruik een klem of een spaan om het vlees te draaien of over de hevelen naar een braadslede. Bestrijk het vlees met de kruidenolie en zet het met een vleesthermometer erin in de oven. Bak het vlees tot een kerntemperatuur van 52 graden. Dit zal afhankelijk van de grootte en de start temperatuur verschillen. Ik had 1 ½ kg en het duurde 65 minuten tot het vlees een kerntemperatuur van 52 graden had. Haal het uit de oven en dek het af met aluminiumfolie. Laat het zo 10-15 minuten rusten voordat je het aansnijdt. Snijd je het direct aan dan verliest de rosbief te veel van zijn sappen en dit komt de kwaliteit niet ten goede. Snijd de rosbief in plakken in dikte naar wens, snijd alleen de plakken die je gaat gebruiken en snijd later eventueel nog meer af. Serveer de rosbief uit de oven in mooie plakken gesneden met bijvoorbeeld  een huisgemaakte stroganoff saus.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer