Rosbief uit de oven – Ga eens voor een groot stuk vlees, dat heeft namelijk veel voordelen. Het is makkelijker, het staat gezellig op tafel en er is genoeg voor iedereen. De eventuele restjes van zo’n vleesgerecht zijn koud zelfs nog lekkerder.
Vlees aan het stuk
Je neemt al gauw een biefstuk als je rundvlees wilt eten. Voor 2-4 personen is dat prima te doen, maar als je voor 8 personen moet koken heb je vaak al te weinig plek op je fornuis. Als je een groot stuk vlees neemt, bespaar je jezelf heel veel stress. Je bakt het vlees kort aan en zet het ongeveer een uur in de oven, je hebt er bijna geen omkijken naar. Laat de rosbief uit de oven nog 10 minuten rusten en je kunt het in mooie plakjes snijden, dik of dun, net wat je lekker vindt. En de extra plek op het fornuis kun je gebruiken om er een heerlijke saus bij te maken.
Als je een groot stuk vlees neemt, bespaar je jezelf heel veel stress
Hoeveel vlees heb je nodig?
Als je rosbief gaat bakken kun je het beste een flink stuk rosbief nemen. Hoe groter het stuk vlees, hoe makkelijker de garing te beïnvloeden is. Voor de gemiddelde eter neem je 150 gram per persoon, maar neem geen kleiner stuk dan 1 kg. Als je eventueel over hebt, is rosbief perfect koud te gebruiken. Op brood, in een salade, als voorgerecht of gewoon koud als hoofdgerecht. Snijd de rosbief uit de oven dan als het afgekoeld is en zo dun mogelijk.
Hoe meet je de kerntemperatuur van de rosbief in de oven?
Sommige ovens zijn uitgerust met een thermometer en kun je instellen. Dit is meestal vrij makkelijk en te vinden in de gebruiksaanwijzing. Het verschilt nogal eens per oven. Heb je die niet? Koop dan een thermometer die in de oven kan, het liefst een digitale. Ze zijn niet zo duur en je hebt er echt profijt van. Zo’n thermometer is niet alleen handig om de temperatuur van het vlees te meten, maar bijvoorbeeld ook voor chocolade of gistdeeg.
Rosbief uit de oven met stroganoffsaus
Een huisgemaakte stroganoffsaus maakt van de rosbief uit de oven een echt feestelijk gerecht. Let er wel even op dat de stroganoffsaus niet in dit recept meegenomen is. Hieronder ons recept voor stroganoffsaus:
Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten
Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.
Stroganoff saus
Waarom zou je moeite doen voor een goed stuk vlees als je er een kant-en-klaar sausje bij serveert? Maak dus ook je eigen stroganoff saus!
Rosbief uit de oven
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 1/2 kilo rosbief
- 1 tak verse rozemarijn
- 5 takjes verse tijm
- 1 teen knoflook
- olijfolie
- 1 theelepel zout
- zwarte peper
Bereidingswijze van dit recept
Rosbief uit de oven maak je zo:
Laat het vlees ongeveer een half uur op kamertemperatuur komen.
Verwarm de oven voor op 150 graden.
Vijzel of hak de rozemarijn, tijm, knoflook, zout en peper en voeg er 3 eetlepels olijfolie aan toe.
Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan en bak het vlees hierin kort aan. Het hoeft alleen maar een beetje kleur te hebben.
Leg het vlees in een braadslede of ovenschaal. Let erop dat je niet met een vleesvork in het vlees prikt, anders verliest het zijn sap. Gebruik een klem of een spaan om het vlees te draaien of over te hevelen naar een braadslede.
Bestrijk het vlees met de kruidenolie en zet het, met een vleesthermometer erin, in de oven. Bak het vlees tot een kerntemperatuur van 52 graden. Dit zal, afhankelijk van de grootte en de starttemperatuur, verschillen. Met 1 ½ kg duurde het 65 minuten tot het vlees een kerntemperatuur van 52 graden had.
Haal het vlees uit de oven en dek het af met aluminiumfolie. Laat het zo 10 minuten rusten voordat je het aansnijdt. Snijd je het direct aan, dan verliest de rosbief te veel van zijn sappen, en dit komt de kwaliteit niet ten goede.
Houd je van echt rood vlees, haal de rosbief dan bij 40-45 graden uit de oven. Door de rusttijd gaart het vlees nog een beetje na.
Snijd de rosbief in plakken, zo dik als jij dat lekker vindt. Snijd alleen de plakken die je gaat gebruiken en snijd later eventueel nog meer af.
Serveer de rosbief uit de oven in mooie plakken gesneden met bijvoorbeeld een huisgemaakte Stroganoffsaus.
Tafel lekker !!
50 graden kerntemperatuur is inderdaad prima maar tijdens het onder aluminiumfolie laten nagaren stijgt de kern nog verder in temperatuur. Het probleem dus is bij 50 graden uit de oven en gelijk aansnijden voor een rose-resultaat of nagaren waarna het ‘well-done’ geworden is. Alternatief is bij 40 graden uit de oven, kwartiertje onder folie verder laten ontwikkelen waarbij de kern in temperatuur oploopt en dan aansnijden. Grote kans op een mooi rose resultaat.
Bedankt voor de tip, Paul. Het nagaren heeft inderdaad invloed op het eindresultaat.
Het vlees was helemaal doorbakken! Jammer. Zou graag weten bij welke kern temperatuur hij mooi rose is.
Vervelend Kirsten. Dat kan door heel veel factoren komen. De oven of de temperatuur van het vlees voor bereiding bijvoorbeeld. Maar qua kerntemperatuur kun je het volgende aanhouden: 45-50 rauw 51-57 medium 59-63 gaar/sappig 64+ gaar.
Lekker recept! alleen is 50+ graden idd teveel, ik had hem helemaal doorbakken en bruin/grijs, dus erg taai. Dus of ik heb iets fout gedaan, of 50+ graden is idd iets teveel. maar voor de rest lekker recept!
Wat jammer Eline, was het een kleiner stuk vlees misschien die slaan iets sneller door dan een groot stuk, de rosbief gaart altijd nog even na. Voor rood vlees hoort de kern temperatuur 48-51 graden zijn voor rosé 51-54. Dit zijn vaste waardes die in de keuken gehanteerd worden. De rosbief van de foto was 1, 1/2 kg en 52 graden.
52 graden is veel te veel.. Op lage temperatuur naar de 39 graden. In folie even door laten garen.. Of je moet hem graag taai hebben…
Daarin verschillen we van mening Bianca. Rond de 50 graden is wat ons betreft perfect. Natuurlijk kan iedereen dit aanpassen naar eigen smaak.
Dank u wel dit ga ik zeker maken. Fijne feestdagen.
Groetjes Mona.