Rundercurry madras uit de tajine – Een tajine is gemaakt van aardwerk en bestaat uit 2 delen nl; een brede platte basis waarin het voedsel gekookt wordt en een unieke trechtervormige deksel. Dit zelfde ontwerp wordt al eeuwen gebruikt om heel langzaam vlees, gevogelte, groenten, fruit en kruiden klaar te maken. Zo is de afgewerkte maaltijd heel sappig en vol van smaak.
Het unieke, kegelvormige deksel werd oorspronkelijk ontworpen om de benodigde hoeveelheid water tijdens het koken te beperken, aangezien vers water altijd heel duur was in Noord-Afrika. In een tajine zal slechts een kleine hoeveelheid water het voedsel gedurende lange tijd vochtig houden. Als binnenin stoom geproduceerd wordt, koelt en herproduceert deze als ze tegen de zijwanden slaat, dus in plaats van te verdampen wordt het vocht behouden.
De tajine gebruiksklaar maken
De meningen verschillen een beetje, maar een nieuwe tajine hoor je voor gebruik eerst enig tijd in water te laten weken. Het wordt afgeraden om de deksel te lang onder water te houden. Ik besluit dan ook enkel de schaal en niet de deksel, te laten weken in water.
Een tajine is in principe bedoeld voor de oven. Ook op een andere hittebron is het echter mogelijk. Bij gebruik op een fornuis wordt een vlamverdeler aangeraden en bij gebruik op inductie gebruik je bij voorkeur een inductieadapter.
Rundercurry madras
De tajine heeft een doorsnee van 22 cm, voldoende voor het bereiden van een gerecht geschikt voor 2 à 3 personen.
Rooster onderstaande ingrediënten in een koekenpan tot ze heerlijk gaan geuren en laat ze dan afkoelen. Als ze voldoende zijn afgekoeld stamp je ze in een vijzel fijn.
- 10 zwarte peperkorrels
- 1/2 tl venkelzaad
- 2 tl korianderzaad
- 5 fenegriekzaadjes
- 2 kruidnagels
- 2 tl chilivlokken
Tijd om mijn tajine op het fornuis te plaatsen, ik kook zelf op gas dus leg eerst het sudderplaatje op het vuur en plaats hier de tajine op.
- 1 el olie
- 1 ui (in fijne ringen gesneden)
- 2 cm verse gember (fijngesneden)
- 1 teen knoflook (fijngesneden)
- 1 rawit peper
- 500 gram magere runderlappen (in blokken gesneden)
- snuf zout
- 1 grote tomaat (ontveld en in stukjes gesneden)
- 200 gram sperziebonen (gehalveerd)
Verhit in de tajine een el olie en bak hierin de ui tot deze licht bruin kleurt. Voeg vervolgens de gember, de knoflook en de peper toe. Bak deze kruiden even mee en voeg dan de runderlappen toe. Als laatste voeg je het specerijenmengsel dat je eerder in de vijzel fijnstampte toe, samen met het zout, de tomaat en de kokosmelk. Breng het geheel aan de kook, plaats de deksel van de tajine erop en laat zo 2,5 uur in de oven (150 graden) gaar sudderen.
Voeg het laatste uur de sperziebonen toe.
Serveer met rijst en een frisse komkommersalade.
Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten
Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.
Super lekker!
(De kokosmelk mist in het ingrediënten lijstje.. had even twijfel hoeveel er daarvan erbij moest). Maar goed gelukt!
Oeps, foutje inderdaad Pim, maar fijn dat het gelukt is en vooral dat het gesmaakt heeft.
Ik vind de recepten gemakkelijk te volgen, alles is goed uitgelegt, . Ik heb al voor over 45 jaar in Australie gewoont en af en toe heb ik wel trek in kroketten, stampot en oliebollen en andere dingen uit mijn kinder jaren, zo het is wel fijn dat ik online kan gaan om die Hollandse recepten op te zoeken.
Bedankt voor de suggestie zal er in de toekomst zeker rekening mee houden. Voor nu kan ik je als advies geven om eens bij een Turkse of Aziatische supermarkt binnen te wandelen. Veel van mijn kruiden en specerijen haal ik daarvandaan, ook bij “de Tuinen” verkopen ze tegenwoordig steeds meer kruiden en specerijen of op de markt natuurlijk als daar een kruidenkraam aanwezig is. In dit artikel lees je meer over de diverse kruiden en specerijen lekkertafelen.nl/kookschool/winterse-kruiden-en-specerijen
Vind het wel leuk om recepten uit te proberen. Maar vind vaak ingrediënten die ik niet ken zoals venkelzaad, korianderzaad, fenegriekzaadjes, rawitpeper.
Zou het een toegevoegde waarde vinden als men erbij vermeld waar dat soort ingrediënten verkrijgbaar is.