Runderlappen met een Noord-Afrikaans tintje – Eet je graag gestoofd vlees, en dan in het bijzonder rundvlees? En zou je daar graag eens een andere touch aan geven? Dan zijn runderlappen met een Noord-Afrikaans tintje vast wel een vleesgerecht dat je nieuwsgierig maakt. Het rundvlees wordt zachtjes gestoofd in runderbouillon waaraan heerlijke, verwarmende specerijen toegevoegd zijn. Samen met de chilipeper en de verse gember geeft dat een lekker pittige smaak aan het vlees, maar niet overdreven heet. De gedroogde abrikozen en dadels maken het gerecht ook een beetje zoet. Als je de runderlappen met een Noord-Afrikaans tintje dan ook nog eens combineert met (parel)couscous en wat gebakken groenten, dan zet je gestoofd rundvlees eens op een compleet andere manier op tafel.
Runderlappen, wat zijn dat?
Als je bij de slager eens naar het rundvlees kijkt, dan zul je zien dat er nogal wat verschillende soorten ‘lappen’ liggen. Je zult zien dat er riblappen, sukadelappen en runderlappen worden verkocht. Weet jij het verschil tussen al die lappen? Want riblappen en sukadelappen zijn wel runderlappen natuurlijk, maar runderlappen zijn geen riblappen of sukadelappen. Kun je het nog volgen? Voor de runderlappen met een Noord-Afrikaans tintje worden zoals je ongetwijfeld al had begrepen runderlappen gebruikt. Runderlappen worden gesneden uit de dikke delen van het rund, en het is de magerste van alle soorten. Bereiden kost wel wat tijd, want een uurtje of drie hebben ze zeker wel nodig om goed te garen.
Runderlappen met een Noord-Afrikaans tintje – tips
Je kunt de dadels en abrikozen in het gerecht eventueel vervangen door andere zuidvruchten als je die lekkerder vindt. Tutti frutti zou ook een optie zijn.
De runderlappen met een Noord-Afrikaans tintje kunnen van tevoren worden bereid en later gewoon weer worden opgewarmd als je ze niet direct wilt eten. Bewaar ze dan tot gebruik afgedekt in de koelkast.
Runderlappen
Weet jij wat runderlappen zijn? Je denkt dan vast aan bieflappen, riblappen, sucadelappen et cetera. Maar wat zijn dan 'gewone runderlappen'?
Runderlappen met een Noord-Afrikaans tintje
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 800 gram runderlappen, in blokjes
- 2 uien, in kwart ringen
- 4 teentjes knoflook, in heel dunne plakjes
- 1 rode chilipeper, in ringetjes
- 15 gram verse gember, zeer fijn gehakt of geraspt
- 1 kaneelstokje
- 2 kruidnagels
- 3 kardamompeulen
- 1 steranijs
- 2 stukjes foelie
- 500 ml runderbouillon, warm
- 100 gram gedroogde abrikozen
- 75 gram dadels, ontpit
- 2 eetlepels gehakte peterselie
- olijfolie om in te bakken
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je runderlappen met een Noord-Afrikaans tintje:
Verhit een scheut olie in een braadpan. Bak hierin het vlees rondom bruin aan.
Voeg de uien, de knoflook, de chilipeper, en de gember toe en bak ze mee tot de uien glazig zijn.
Doe de steranijs, het kaneelstokje, de kruidnagels, de kardemom en de foelie bij het vlees in de pan. Bak die ook even mee en blus dan af met de warme bouillon.
Laat het vlees nu op een heel laag vuur, met het deksel op de pan, 2 uur zachtjes stoven. Voeg dan de abrikozen en de dadels toe en laat die nog een uurtje meestoven.
Roer de peterselie door het gerecht en breng het op smaak met zout en peper.
Runderlappen met een Noord-Afrikaans tintje zijn lekker parelcouscous en gebakken groenten.
Tafel lekker !!