Runderragout – Iedereen kent wel de ragout in blikjes. Maar heb je er al eens aan gedacht om zelf ragout te maken? Als je dat nog nooit hebt gedaan lijkt dat misschien ingewikkeld, maar niets is minder waar. Het kost ook niet veel tijd. En natuurlijk is het veel lekkerder dan ragout uit een blikje.
Het zelf maken van ragout is ook een uitgelezen mogelijkheid om restjes vlees te verwerken tot iets heel lekkers.
Je kunt met vleesragout veel verschillende dingen doen. Leuk om te serveren als voorgerecht, in een pasteibakje van bladerdeeg. Ook lekker om te eten met rijst of pasta, als hoofdmaaltijd.
Het onderstaande recept is een recept voor een eenvoudige runderragout. Voor deze ragout werd draadjes- of suddervlees gebruikt dat op de klassieke manier werd bereid. Wil je een extra gevulde ragout? Voeg dan wat gebakken paddenstoelen toe!
Het is mogelijk dit gerecht een dag van tevoren te maken. Bewaar het dan in de koelkast.
Rundvlees; Soorten & Recepten
Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.
Runderragout
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gr gaar rundvlees
- 750 ml koude runderbouillon, zelfgemaakt of van blokjes
- 50 gr roomboter
- 50 gr bloem
- 1 flinke el crème fraîche
- 4 tl Worcestershire sauce
- zout en peper
- 1/2 el gehakte peterselie
- 400 gram gemengde paddenstoelen ( optioneel )
- 1 kleine ui, gesnipperd ( optioneel )
- 1 teentje knoflook, gehakt ( optioneel )
- 1 el verse tijmblaadjes ( optioneel )
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je zelf runderragout:
Snijd het rundvlees in stukjes en pluis het een beetje uit elkaar.
Vervolgens maak je de roux. Dit is de basis van de ragout. Laat de boter smelten in een pan en laat deze lichtbruin worden. Let er op dat het niet te hard gaat en de boter verbrandt.
Voeg in een keer alle bloem bij de boter. Zet het vuur iets lager en roer de bloem goed door de boter heen. Blijf roeren en bak zo in een paar minuten de bloem gaar. Als je de bloem niet goed laat garen krijgt je ragout een meelsmaak.
Als de bloem gaar is, schenk je een scheut koude bouillon bij de roux. Roer deze er goed door heen zodat het vocht opgenomen wordt. Dit blijf je herhalen tot de bouillon op is. Zet het vuur dan heel laag en roer de crème fraîche er door.
Schep het vlees en de peterselie door de ragout. Breng op smaak met de Worcestershiresauce, peper en zout. Hoeveel zout je moet gebruiken is afhankelijk van of je zelf bouillon hebt getrokken (en daar al dan niet zout aan toe gevoegd) hebt, of dat je bouillonblokjes hebt gebruikt. Deze bevatten vaak veel zout. Proeven dus!
Als je gaat voor de extra gevulde versie van de runderragout, smelt dan wat boter in een koekenpan, laat bruin worden en bak hierin de ui en knoflook glazig. Voeg dan de paddenstoelen en de tijm toe, en bak mee tot de paddenstoelen gaar zijn. Giet overtollig vocht af, of gebruik een schuimspaan om de paddenstoelen uit de pan te halen. Schep ze door de ragout.
Serveer de runderragout als voorgerecht in een pasteibakje, of met rijst als hoofdmaaltijd. Bestrooi eventueel met wat gehakte peterselie als garnering.
Tafel lekker !!
Dit recept (met de toegevoegde champignons) gebruikt om van het overgebleven schenkelvlees van de al getrokken bouillon een ragout te maken. Top!
De lepel crème fraîche is niet persé nodig (mocht je het niet in huis hebben). Romig genoeg met het rouxtje.
Leuk Anna, fijn dat je het deelt. Koken met restjes is zó leuk!
Wil,dit graag met Kalfsvlees en Kalsfound maken?
Dat kan heel goed, Winny. Vervang het rundvlees gewoon door gaar kalfsvlees en de runderbouillon door kalfsfond. Verder gewoon het recept aanhouden. Laat je ons weten of het lekker was?
Omdat wij iedere dag soep eten (zomer en winter) trek ik héél vaak zelf bouillon. In de snelkookpan duurt dat 45 min. Zodoende heb ik veel bouillonvlees over en daar maak ik dan heel regelmatig ragout van. Dat doe ik in de magnetron en dat gaat super goed en ook snel. Bovendien heb je dan nooit een aangekoekte pan of last van verbranden.