Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Runderribstuk slowcooking op de barbecue

Vaak moet het barbecueën snel gaan, maar neem eens de tijd en koop een mooi groot stuk vlees zoals een runderribstuk, dat je rustig bereidt.

0 5.156

Runderribstuk van de barbecue – Barbecueën en dan eens geen worstjes of hamburgers, maar een lekker groot stuk vlees. Het heeft wel wat tijd nodig, maar dan heb je ook wel wat.

Vaak moet het barbecueën snel gaan, maar neem eens de tijd en koop een mooi groot stuk vlees dat je rustig bereidt. In de tijd dat het vlees op de BBQ ligt maak je heerlijke verse salades en lekkere sausjes. Eventueel bak je ook nog zelf een heerlijke focaccia of stokbrood en dan smullen maar. Voor een mooi groot stuk vlees ga je naar de echte slager. Hij heeft vele soorten vlees aan het stuk voor op de barbecue, vraag jouw slager naar de mogelijkheden er zijn er meer dan je denkt.

Gesloten BBQ versus grill

Bij een grill heb je alleen de onder warmte, waardoor je vlees langer op de barbecue moet liggen. Bij een gesloten barbecue heb je zowel boven- als onderwarmte waarmee de grilltijd ingekort kan worden en je vlees zijn malsheid beter behoudt. De grill is daarom zeer geschikt voor kleine stukken vlees, spiesjes en vis. Voor grote stukken vlees is een gesloten barbecue meer geschikt. Erg fijn is het om dan een temperatuurmeter te hebben zodat je de temperatuur in je barbecue in de gaten kunt houden en door luchttoevoer de hitte kan regelen.

Marineren

Marineren is niet alleen smaak toevoegen, je maakt het vlees hiermee ook malser. Een marinade maak je niet zo maar, voor het beste resultaat houdt je je aan een paar regels:

– Voeg zuur toe voor de malsheid: een zuur kan zijn: wijn, citroen, yoghurt, azijn, tomaat of zelfs ananas, gember of kiwi.
– Voeg kruiden toe voor de smaak: kruiden kunnen verse kruiden zijn, maar ook gedroogde kruiden en specerijen zijn hiervoor zeer geschikt.
– Voeg vetten toe voor het verdelen van de smaak en het beter in laten trekken van de marinade: gebruik hiervoor olie, dit kan zonnebloemolie of olijfolie.
– Tijd is ook niet onbelangrijk, laat een marinade minimaal 12 uur inwerken voor het beste resultaat.

Runderribstuk

 • runderribstuk (short rib) van ongeveer 1,5 kg
 • 3 eetlepels cajun kruidenmix, zie hieronder
 • 4 eetlepels olijfolie
 • 100 ml rode wijn

Cajun kruidenmix voor de marinade

Kruidenmixen kun je overal kopen maar hoe leuk is het om deze zelf te maken. Je kan dan de mix naar smaak aanpassen, beetje pittiger, beetje meer tijm net wat je zelf lekker vind. Deze samenstelling heb ik gebruikt:

 • 3 theelepels zout
 • 2 theelepels knoflookpoeder
 • 2 theelepels paprikapoeder edelsuss of zoet
 • 1 theelepel zwarte peperkorrels
 • 1 theelepel uienpoeder
 • ½ theelepel oregano
 • ½ theelepel tijm
 • ½ theelepel chili
 • ½ theelepel gerookt paprikapoeder

Doe alle ingrediënten voor de kruidenmix in een vijzel en maal het fijn. Wanneer je een koffiemolentje hebt kun je het ook hierin fijnmalen. Bewaren in een goed afgesloten potje.

Meng de kruiden met de olie en giet er 1/3 van in een kommetje en zet dit apart om te gebruiken tijdens het garen. Voeg aan de rest van de kruidenmix de rode wijn toe en wrijf daar het vlees mee in. Doe het vlees in een plastic zak en sluit deze zo strak mogelijk om het vlees. Leg het vlees minimaal 12 uur maar liever 24 uur koud weg om de marinade goed in te laten trekken.

Doe 2 eetlepels water bij de kruidenolie, deze gebruik je om het vlees tijdens het gaarproces mee in te strijken. Laat het vlees op kamertemperatuur komen voor je het op de BBQ legt, zo schrikt het vlees niet zo van de temperatuur wisseling wat ook weer beter is voor de malsheid van je eindproduct. Dit mag met zo’n groot stuk vlees best minimaal een uur zijn.

Verwarm de BBQ tot 180 graden en schroei het vlees aan beide zijde kort dicht, temper de temperatuur tot 120 graden door de schuiven iets dichter te zetten en laat het vlees rustig in 2 ½ tot 3 uur gaar worden. Strijk tussendoor het vlees af en toe in met het kruidenmengsel.

Heb je geen barbecue die met temperatuurmeter, maak dan gebruik van een kernthermometer en houd 85 graden aan. Let erop dat je de steker niet tegen het bot aan zet, dit wordt eerder warm. Reken met een ‘gewone’ barbecue minimaal een uur langere gaartijd.

Het beste kun je het runderribstuk met de ribkant op de grill leggen. Indien je vlees te donker dreigt te worden verpak het dan in aluminiumfolie. Haal het runderribstuk na ongeveer 3 uur van de BBQ en laat het een kwartiertje rusten voor je het aansnijd.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer