Runderrollade uit de oven – Steeds vaker staat er weer runderrollade op tafel. Niet gek want rollade is erg lekker en makkelijk te bereiden. Een groot stuk vlees geeft een rijk gevoel en staat feestelijk. De tijd dat vader op zondag het vlees snijdt ligt allang achter ons, maar van rollade genieten we nog steeds.
DubbelDoel rundvlees een goed idee
De naam zegt het al de koeien hebben een dubbel doel. Na een productief leven als melkkoe krijgen ze een rustperiode van minimaal 120 dagen in het stro. Doordat de koeien tot rust komen ontstaat er een smaakvol en mals rundvlees van hoge kwaliteit. Dit is niet alleen lekker, maar ook een bewuste keuze want het is goed voor de koeien, natuur en klimaat.
Runderrollade uit de oven, je hebt er geen omkijken naar
Bij de gedachte dat we een groot stuk vlees zoals runderrollade moeten bereiden schieten we al gauw in de stress. Maar eigenlijk is dit juist makkelijker en veel minder bewerkelijk dan eenpersoonsporties. Je bakt de runderrollade aan en schuift het dan in de oven, het enig wat je in de gaten moet houden is de kerntemperatuur. Gebruik hiervoor altijd een thermometer. Deze zijn voor een klein prijsje op vele plaatsen te koop en erg handig in gebruik.
Let op, runderrollade is meestal al gekruid!
Gebakken aardappelen of toch liever jus?
Als je van gebakken aardappelen houdt, kun je er voor kiezen stukken gekookte aardappelen bij het vlees in de schaal doen voor heerlijke gebakken aardappelen. Tussendoor moet je deze wel even een keer omscheppen voor het lekkerste resultaat.
Wil je liever jus? Met de aanbaksels van het vlees in de schaal maak je de lekkerste jus. Voeg er wijn en/of water aan toe om deze los te koken zodat deze smaken in de jus gaan zitten.
Runderrollade uit de oven
Print receptIngrediënten voor dit recept
- +/- 1 kg runderrollade
- 2 eetlepels boter om in te bakken
- peper en zout
Bereidingswijze van dit recept
Runderrollade uit de oven maak je zo:
Haal het vlees minimaal een half uur voor de bereiding uit de koelkast zodat het op temperatuur kan komen. Rollades zijn meestal al gekruid. Is de rollade niet gekruid? Bestrooi deze dan met zout en peper en/of vleeskruiden. Neem een pan die in de oven mag, als je deze hebt. Heb je deze niet? Neem dan een braadpan en een ovenschaal. Verwarm de oven voor op 125 graden Celsius.
Verhit de pan en laat de boter hierin bruin worden. Bak de runderrollade kort aan alle kanten tot deze een mooie bruine kleur heeft. Verplaats de rollade eventueel naar een ovenschaal. Steek een thermometer in het midden van het vlees. Voeg eventueel voorgekookte aardappelen toe om deze mee te laten bakken. Zet alles in de oven. De kerntemperatuur voor een runderrollade uit de oven moet ongeveer 55 graden zijn. Dit duurt gemiddeld een uur voor een stuk vlees van 1 kg. Houd daarom de thermometer in de gaten.
Er zijn ook ovens die je kunt aansluiten met een thermometer en digitale thermometers die een signaal af laten gaan als de ingestelde temperatuur bereikt is.
Vergeet niet om, als je er aardappelen bij gedaan hebt, deze tussendoor nog eens om te scheppen.
Haal de runderrollade uit de oven en leg op een bord. Dek de rollade af met aluminiumfolie en laat dit 10 tot 15 minuten rusten. Zet de schaal met aardappelen kort terug in de oven die je op 180 graden zet. Wil je liever jus dan zet je nu de pan op het fornuis. Doe er een beetje water en/of wijn in en kook hiermee de aanbaksels los. Meng een eetlepel maizena met een half kopje water en giet dit al roerend bij het vocht in de pan tot je de gewenste dikte bereikt hebt. Zeef de jus en breng deze op smaak met peper en zout naar wens en giet de jus in een kannetje of kommetje.
Snijd het vlees in dunne plakken en leg op een bord of doe terug in de pan bij de aardappelen. Serveer de rollade uit de oven met de jus of gebakken aardappelen en bijgerechten naar keuze.
Tafel lekker !!
Ben benieuwd nog niet gedaan
Hey
Een vraagje. Ik wil graag een runder rollade maken en ik heb ook een termomerher, maar die kan niet mee in de oven. Hoelang moet de rollade
ongeveer. Want dan kan ik een inschatting maken wanneeer ik de kern temperatuur maken
Reken op een uur per kilo vlees Tom.