• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, februari 5, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Rundertong in Madeirasaus

door Arianne Parent
in Vleesgerechten
1
13
Rundertong recept

Rundertong in Madeirasaus – Koken moet tegenwoordig meestal snel. In veel gevallen gaan we niet verder dan het samenvoegen van een paar ingrediënten. Maar echt koken is net even anders. Dat gaat over mooie ingrediënten en een spel van smaken. In dat smakenspel gaan we ons vandaag eens verder verdiepen.

Vergeten vlees

RundertongEn dan is er nog iets dat ons van het hart moet. Sinds de kiloknallers berucht geworden zijn hebben “gelukkig” velen hun eetpatroon verandert. Een kilo koe voor € 2,99 ging te ver en dus gingen we voor “eerlijk” vlees. Direct stonden er een aantal marketingmannen vooraan in de rij. Een kilo koe voor € 2,99 werd ingeruild voor een pakketje koe. Niets meer aan doen! Via internet touwtrekken we tegenwoordig om dat dier. Als er voldoende mensen touwtrekken wordt het dier geslacht en ontvang je jouw deel van die koe. Inmiddels hebben we een aantal van die pakketten langs zien komen, maar in géén van die pakketten zat een rundertong!!!

Rundertong is een ware delicatesse. In Vlaanderen kon je je een aantal jaren terug geen feest inbeelden waar geen rundertong of koeientong op het menu stond. En ondanks alle “van kop tot staart” slogans hebben we rundertong nog niet in de etalages van vleesverkopende bedrijven gezien. Ren dus niet volgende week naar de dichtstbijzijnde supermarkt want daar kunnen ze je de rundertong waarschijnlijk niet aanbieden. Ga naar een echte slager, die helpt en adviseert je graag over dit prachtige stuk vlees. Wil je niet touwtrekken maar wel online bestellen? Dan kun je hier terecht voor een mooie rundertong.

Rundertong – Een heerlijke delicatesse

Rundertong gesnedenJuist dat inspireerde ons om het gerecht met jullie te delen. Een goede bereide rundertong is een feest, een delicatesse en een onvoorstelbaar mooi spel van smaken. Heb je het nog nooit gemaakt? Misschien moet je je dan even over de angst van het onbekende heen zetten. Je kunt de rundertong puur serveren, gegaard in een mooie bouillon, maar je kunt er ook een al even mooie saus bij serveren. In onderstaand recept beschrijf ik een rundertong met een madeirasaus. De saus is op basis van demi-glace (een rijke- bruine saus uit de Franse keuken) en madeira of madera ( een versterkte, lang houdbare wijn van het eiland Madeira ).

Ik gaf het al aan, het is niet een gerecht dat je even snel en simpel in elkaar draait. Dit past niet in de turbo keuken, maar ik kan je wel verzekeren dat je na het bereiden van dit gerecht echt iets lekkers serveert. Doe je mee? Dan gaan we samen koken! Als jij het lef hebt om dit gerecht na te maken vinden we het superleuk als je ons wat fotootjes stuurt van het bereidingsproces en/of het eindresultaat. We delen ze graag (met of zonder je naam) op onze social media kanalen om ook anderen te inspireren om dit mooie gerecht ook eens uit te proberen. Foto’s kun je sturen naar info@lekkertafelen.nl en reacties kun je plaatsen onder dit recept.

Rundertong in Madeirasaus

Voor de bouillon:

  • 1 grote rundertong of koeientong
  • 4 wortels in grove stukken
  • 2 preien heel grof gesneden
  • 2 stelen bleekselderij in grote stukken
  • 2 uien in kwarten gesneden
  • verse tijm
  • zout
  • 2 laurier bladen
  • 1 kleine venkelknol
  • ¼ van een kleine knolselderij

Voor de saus:

  • 1 ui in grove stukken
  • 1 wortel in stukjes
  • 2 stengels bleekselderij
  • 5 tomaten in partjes gesneden
  • 70 gram tomatenpuree
  • 2 flinke eetlepels bloem
  • 2 teentjes knoflook gesnipperd
  • peterseliestelen
  • verse tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • zout en peper
  • 500 ml bouillon van de rundertong
  • 100 ml madeira wijn
  • 300 gr kleine champignons gehalveerd
  • 2 grote eetlepels boter

Rundertong

Zet de rundertong een nacht in gezouten water, zo komen alle onzuiverheden uit de tong. De dag erna spoel je de tong onder stromend water en doe je de tong in een ruime kom met gezouten water. Breng dit aan de kook en laat ca. 15 minuten zachtjes koken.

Haal de rundertong weer uit het water en doe over in een pan met ruim vers water. Voeg de gesneden groenten toe en breng aan de kook. Laat 3 a 4 uur met het deksel op de pan op een zacht vuurtje verder garen.

Haal de tong uit de bouillon en spoel af onder koud stromend water. Pel de tong en snijd in schijfjes.

De bouillon bewaar je voor een soep, stoofschotel of een mooie saus. Gebruik je het niet direct? Giet de bouillon dan in ijsblokvormpjes en vries het in voor later gebruik.

Madeirasaus

Laat de boter smelten en stoof daarin de ui, knoflook, wortel en bleekselderij glazig. Voeg de tomatenpuree toe en roer er de bloem door en laat even uitdrogen zoals een roux, voeg ongeveer 500 ml van de bouillon (waarin je de tong kookte) toe en roer de saus mooi glad.

Voeg dan de tomaten, de peterseliestengels, tijm, laurier bij de saus. Laat dit alles op een zacht vuurtje verder sudderen, tot al de groenten gaar zijn.

Maak de champignons schoon en stoof ze aan in wat boter. Blus deze met de Madeira wijn en laat de alcohol even uitkoken. Giet de tomatensaus door een puntzeef (druk deze goed uit) en meng met de champignons. Breng op smaak met peper en zout.

Serveer de tong op een bord en overgiet met de Madeirasaus. Geef er aardappelkroketjes of aardappel-pastinaak soesjes bij of serveer met een smeuïge aardappelpuree en een groente naar keuze.

Tafel lekker!

Rundertong recept
Rundertong
Rundertong schoonmaken
Rundertong weken
Bouillon voor rundertong
rundertong garen in bouillon
Rundertong pellen
Rundertong schoon
Rundertong gesneden
Rundertong snijden
Madeirasaus maken
Saus zeven
Rundvlees

Rundvlees; Soorten & Recepten

Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.

DeelPin257Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Kip met 40 teentjes knoflook
Vleesgerechten

Kip met 40 teentjes knoflook

pittige kip
Vleesgerechten

Pittige kip in zoetzure ananassaus

Souvlaki
Vleesgerechten

Griekse souvlaki van varkenshaas

Oma’s gehaktballen
Vleesgerechten

Oma’s gehaktballen

runderrollade uit de oven
Vleesgerechten

Runderrollade uit de oven

goulash uit de snelkookpan met paprika
Vleesgerechten

Goulash uit de snelkookpan

Tex-Mex gehaktballen
Vleesgerechten

Tex-Mex gehaktballen

Hachee
Vleesgerechten

Hachee volgens oud-Hollands recept

Reacties 13

  1. Michel says:
    2 maanden geleden

    Heel lang geleden heb ik ooit tong gemaakt maar met champignonsaus. Nu een keer met madeirasaus. De tong was verrukkelijk geworden, zo mals. Moest het bijna met een rietje eten. Maar de saus, het was lekker maar ik kon het net zo goed tomatensaus noemen. en dan heb ik maar 4 tomaten gebruikt ipv. 5.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 maanden geleden

      Fijn dat het gesmaakt heeft Michel. De saus is ook een tomatensaus met madeira. Misschien de volgende keer een extra scheutje madeira?

      Beantwoorden
      • Michel says:
        2 maanden geleden

        Heb net het laatste beetje gegeten maar de volgende keer wordt het toch weer een champignon saus, dat vind ik er toch beter bij passen. Of misschien een portsaus.

        Beantwoorden
        • Redactie says:
          2 maanden geleden

          Allebei lekker. Probeer deze maar eens ( recept )

          Beantwoorden
  2. Gwen says:
    2 maanden geleden

    Is het weken in zout noodzakelijk? Ik heb mijn tong al ontdooid in de originele verpakking.
    Ik dacht em daarna direct in de slowcooker te leggen. Maar blijkbaar moet je em ook eerst een kwartier koken en dat water weggooien alvorens het sudderproces begint?
    In m’n eentje kan ik hier in ieder geval drie dagen van eten als ie klaar is, hahaha!

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 maanden geleden

      Ja, zeker Gwen, geniet ervan!

      Beantwoorden
  3. Karin says:
    10 maanden geleden

    Ik ga het komend weekend proberen. Kun je de tong ook van te voren bereiden en dat je deze voordat je aan tafel gaat even opwarmt? Zodat ik de saus alvast kan klaarmaken (waar de bouillon van de tong in gaat).

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      10 maanden geleden

      Ja, zeker Karin, dat is geen probleem.

      Beantwoorden
  4. Huub says:
    2 jaar geleden

    Dineer je met minder personen, dan is een rundertong al snel erg groot. Vraag de slager dan om een kalfstong, die is kleiner en is ook minder vet. Onze slager sealt de tong. Heb je de tong niet direct nodig, dan kun je de gesealde tong in de diepvries goed bewaren.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Leuke tip Huub ?

      Beantwoorden
  5. Lianne says:
    4 jaar geleden

    We hebben dit recept geprobeerd bij de bereiding van de rundertong. We hadden nog niet eerder rundertong bereid, maar met dit recept is het goed geslaagd. De saus was erg lekker bij dit vlees. We hebben ervan genoten.

    Beantwoorden
    • arianne says:
      4 jaar geleden

      Hallo Lianne,
      Leuk te horen dat je het ook lekker vond, hier is dat ook steeds een toppertje als we dit klaarmaken.
      Nog heel veel kookplezier 🙂
      Arianne

      Beantwoorden
  6. Nellie Derks says:
    5 jaar geleden

    Maak hem altijd voor de kerstnacht heerlijk stuk zacht vlees . met champignonsaus ,
    Ga dit recept uitproberen

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

chocolademousse taart
Taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Chocolade in drievoud want deze chocolademousse taart bevat pure chocolademousse en witte chocolademousse met stukjes chocoladekoekjes.

Check het recept of lees de info
Geroosterde knoflook

Geroosterde knoflook

Geroosterde knolgroenten

Geroosterde knolgroenten; vitamientjes in de winter

Handige kooktips

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

Een spiegelei of liever doorbakken? Met deze tips maak jij heerlijke gebakken eieren helemaal naar jou smaak.

Check het recept of lees de info
mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos Melief op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • E.Kuiper op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen