Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Scharrelkip in sinaasappel marinade

Een echte lekkere scharrelkip in sinaasappel marinade. Heerlijk bruin gebakken met zo’n krokant velletje. Je gasten komen er graag nog eens voor langs.

0 3.157

Scharrelkip in sinaasappel marinade – Gegrilde kip, mijn persoonlijke favoriet. Heerlijk bruin gebakken met zo’n krokant velletje. Op vele markten en vaak bij de slager of poelier zijn ze te koop. Ik maak er liever thuis één lekker vers direct uit de oven. En dan niet zomaar een kip maar een lekkere scharrelkip, daar zit zoveel meer smaak aan, en een kippetje eet zoveel lekkerder als je weet dat zo’n beestje het goed heeft gehad.

Thuis heb ik geen grill maar wel een oven, dus gebruik ik die om een verse scharrelkip te bereiden.
Minimaal 2 uur van te voren maak je een lekkere marinade op basis van sinaasappelsap waar we de kip mee instrijken. Geef het even de tijd zodat de smaken goed kunnen combineren.

kip in marinadeScharrelkip in sinaasappel marinade

Voor een scharrelkip van ongeveer 1 ½ kg heb je nodig:

  • een scharrelkip van 1 ½ kg
  • 150 ml sinaasappelsap
  • rasp van ½ sinaasappel
  • 75 gram honing
  • 50 gram olijfolie
  • 2 rode pepertjes
  • 1 theelepel zout
  • 3 takjes oregano of 1 theelepel gedroogd

Vul de buikholte van de kip met de schil van een halve sinaasappel en een takje verse oregano. Hak de rode pepertjes en de oregano fijn en meng dit met de rest van de ingrediënten. Leg de kip in een ovenschaal en besmeer deze met de marinade. citruspersDe marinade komt het best tot z’n recht als je eerst met je vingers de huid van het vlees los maakt en daar een gedeelte van de marinade tussen smeert. De marinade die over is giet je over de kip en gebruik je om de kip tussendoor mee te bedruipen. Leg de kip met de filet kant naar onder in de schaal en zet dit minimaal 2 uur koel weg. Haal de kip uit de koelkast en bedruip deze nogmaals met de marinade. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en laat de kip in ongeveer 1 ½ uur gaar worden. Bedruip de kip ieder kwartier met de marinade en draai deze het laatste kwartier om zodat de filet ook een mooie bruine kleur krijgt. Mocht de kip op plaatsen te donker worden bedek die plek dan met aluminium folie tegen verbranden.

Tip : kip in de oven 30 min per 500 gram 180 graden Celsius.
Heb je een voedsel thermometer dan is een kern temperatuur van 75 graden gewenst.

Erg lekker met aardappel en ui partjes met rozemarijn en knoflook uit de oven. Serveer er ook een frisse salade bij.

Meer tips over het bereiden van kip vind je hier

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer