• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
maandag, maart 1, 2021
Plugin Install : Cart Icon need WooCommerce plugin to be installed.
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Scharrelkip in sinaasappel marinade

door Connie Derks
in Vleesgerechten
0
0
scharrelkip in sinaasappel marinade

Scharrelkip in sinaasappel marinade – Gegrilde kip is een publiekslieveling. Heerlijk bruin gebakken met zo’n krokant velletje. Op vele markten en vaak bij de slager of poelier zijn ze te koop. Nog lekkerder is om er zelf thuis één te maken. Lekker vers, direct uit de oven. En dan niet zomaar een kip maar een lekkere scharrelkip, daar zit zoveel meer smaak aan, en een kippetje eet zoveel lekkerder als je weet dat zo’n beestje het goed heeft gehad.

Neem de tijd!

Je hebt niet echt een grill nodig voor het bereiden van een gegrilde kip. Een gewone oven volstaat wel degelijk. In onderstaand recept voor scharrelkip in sinaasappel marinade gebruiken we dus de gewone oven. Minimaal twee uur van tevoren maak je een lekkere marinade op basis van sinaasappelsap. Strijk de kip daarmee in en laat deze smaken even intrekken. Neem dus wel even de tijd om zo’n heerlijk kippetje bij het diner te kunnen serveren.

Temperatuur

De ene kip is de andere niet. Het formaat van de kip is dan ook echt wel van belang voor de bereidingstijd. Zo zal een kleine kip in een uur gaar zijn terwijl een grote kip veel langer nodig heeft. Uiteraard wil je dat de kip goed gaar is. Te gaar moet het ook niet zijn. Voorkom dat je een droge hap serveert. Als uitgangspunt kun je hanteren dat je de kip gaart in een oven op 180 graden. Voor wat betreft de tijd ga je uit van 30 minuten per 500 gram. De beste tip is om een thermometer te gebruiken. Bij een kerntemperatuur van 75 graden kun je de kip met een gerust hart serveren.

Oven 180 graden – 30 minuten per 500 gram kip

kip in marinade

Scharrelkip in sinaasappel marinade

Porties: 4 tot 6 personen
Bereidingstijd: 90 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • een scharrelkip van 1 ½ kg
  • 150 ml sinaasappelsap
  • rasp van ½ sinaasappel
  • 75 gram honing
  • 50 gram olijfolie
  • 2 rode pepertjes
  • 1 theelepel zout
  • 3 takjes oregano of 1 theelepel gedroogde oregano

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je scharrelkip in sinaasappel marinade:

Vul de buikholte van de kip met de schil van een halve sinaasappel en een takje verse oregano. Hak de rode pepertjes en de oregano fijn en meng dit met de rest van de ingrediënten.

Leg de kip in een ovenschaal en besmeer deze met de marinade. De marinade komt het best tot z’n recht als je eerst met je vingers de huid van het vlees los maakt en daar een gedeelte van de marinade tussen smeert. De marinade die over is giet je over de kip en gebruik je om de kip tussendoor mee te bedruipen.

Leg de kip met de filet kant naar onder in de schaal en zet dit minimaal 2 uur koel weg.

Haal de kip uit de koelkast en bedruip deze nogmaals met de marinade. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en laat de kip in ongeveer 1 ½ uur gaar worden. Bedruip de kip ieder kwartier met de marinade en draai deze het laatste kwartier om zodat de filet ook een mooie bruine kleur krijgt. Mocht de kip op plaatsen te donker worden bedek die plek dan met aluminium folie tegen verbranden.

Serveer bij de scharrelkip in sinaasappelmarinade bijvoorbeeld aardappel en ui partjes met rozemarijn en knoflook uit de oven en geef er een frisse salade bij.

Tags: Vlees - Kip
DeelPin15Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

hele kip delen
Kookschool

Een hele kip snijden in acht delen

tortilla pakketjes
Recepten

Tortilla pakketjes gevuld met pulled chicken en pompoen

Gebraden kip
Specials

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Cordon bleu maken we gewoon zelf
Vleesgerechten

Cordon bleu maken we gewoon zelf

kip-kroketten uit eigen keuken
Hapjes

Kip-kroketten uit eigen keuken

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Pastinaaksoep
Specials

Pastinaaksoep; Drie heerlijke recepten

Drie heerlijke recepten voor zachte, fluwelige pastinaaksoep, een beetje zoetig van smaak, met een vleugje anijs. Combineren maar!

Lees verder
pastinaak

Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer!

Roseval aardappeltjes uit de oven

Roseval aardappeltjes uit de oven met aïoli

Nieuwe recepten

Mango mousse
Nagerecht

Mango mousse

Zet de tropen op tafel met deze mango mousse. Een heerlijke fris en romig nagerecht met slagroom, of voor een...

Lees verder
Pastinaaksalade

Pastinaaksalade, iets anders met pastinaak!

Risotto met paddenstoelen en geitenkaas

Risotto met paddenstoelen en geitenkaas

Handige kooktips

mango snijden
Kookschool

Mango snijden doe je zo ( Drie manieren )

Je hebt een mango gekocht maar weet niet goed hoe je een mango moet snijden. Wij geven je 3 manieren...

Lees verder
Pastinaak Kopen

Pastinaak kopen, bewaren en bereiden

rijpe mango

Een rijpe mango? Zo check je dat!

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Vlaaibodem; Zo maak je deze zelf ( met foto instructies )
  • Redactie op Zoete kiprolletjes, een hartig maar zoet hapje
  • friedymachielsen@gmail.com op Vlaaibodem; Zo maak je deze zelf ( met foto instructies )
  • Stans op Zoete kiprolletjes, een hartig maar zoet hapje
  • Redactie op Kip met cashewnoten uit de slowcooker
  • Anita op Kip met cashewnoten uit de slowcooker
  • Redactie op Biest, blijf vrienden met de boer – 10 variaties
  • M.L. Ambrosius op Biest, blijf vrienden met de boer – 10 variaties

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen