Sjasliek – Dit is een vleesgerecht dat afkomstig is uit de Centraal-Aziatische keuken, maar wat eigenlijk over de hele wereld gegeten wordt. Het gerecht bestaat uit gemarineerd vlees dat aan spiesjes wordt geregen en dat daarna gegrild of gebakken wordt. Sjasliek is een heerlijk en eenvoudig gerecht om te maken en kan worden geserveerd als hoofdgerecht, als onderdeel van een buffet of een barbecue. In sommige delen van de wereld wordt sjasliek ook wel kebab genoemd. Hoewel beide vleesgerechten vergelijkbaar zijn, is er een klein verschil. Kebab is meestal gemaakt van gemalen vlees dat is gekruid en geperst op een spies, terwijl sjasliek gemaakt is van blokjes vlees die gemarineerd zijn en aan spiesjes geregen zijn.
Van alle soorten vlees en met de lekkerste kruiden
Het vlees dat wordt gebruikt voor sjasliek kan variëren, maar in basis kun je er varkensvlees, lamsvlees, rundvlees of kip voor gebruiken. In het recept hieronder is varkensvlees gebruikt. Maar voel je vrij om voor je eigen gerecht een ander soort vlees te gebruiken. Je kunt de marinade voor elk soort gebruiken. Het vlees wordt in blokjes gesneden en gemarineerd in een mengsel van kruiden en specerijen zoals paprika, karwijzaad, oregano, cayennepeper et cetera.
Marineren en rijgen
De marinade zorgt ervoor dat het vlees mals en smaakvol wordt en zorgt er ook voor dat de sjasliek niet uitdroogt tijdens het bakken of grillen. Na het marineren wordt het vlees op spiesjes geregen, vaak in combinatie met nog andere ingrediënten als stukjes paprika, ui en spek. Bij het grillen kan het vlees op de barbecue worden gelegd of onder de grill in de oven. Bij het bakken kan het vlees worden gebakken in de pan of in de oven. Het vlees wordt geroosterd totdat het gaar is en de sjasliek een mooie bruine kleur heeft.
Sjasliek – tips
Je kunt de sjasliek op verschillende manieren serveren. Het kan worden geserveerd met rijst, couscous of platbrood en kan worden gegarneerd met verse kruiden en groenten zoals tomaten, uien en paprika. Maar natuurlijk is het ook gewoon heerlijk met wat vers stokbrood en een lekker sausje.
Marineer de sjasliek ruim van tevoren, dan kunnen de kruiden en specerijen goed in het vlees trekken. De bereidingstijd in het recept is exclusief de tijd dat het vlees in de marinade staat.
Gebruik je spiezen van hout? Zet ze dan een uurtje in koud water voor je ze gaat gebruiken. Dan zullen ze minder snel verbranden.
Het recept gaat uit van acht grote spiezen. Gebruik je liever kleine spiezen, bijvoorbeeld omdat ze in de koekenpan moeten passen? Pas het dan gewoon aan.
Varkensvlees; het meest gegeten!
Velen eten het niet, en toch is varkensvlees de meest gegeten vleessoort, wereldwijd en in Nederland. Wat weet jij van varkensvlees?
Barbecue; recepten en tips voor een heerlijke zomer
Alles voor de barbecue. Goed barbecuevlees, recepten met vis, maar ook vegetarisch en we hebben uiteraard ook aan de bijgerechten voor de barbecue gedacht.
Paprika; in alle kleuren van de regenboog!
Met paprika's, de supergezonde groente, die in alle kleuren van de regenboog wordt geteeld, maak je de lekkerste en mooiste gerechten!
Sjasliek
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram magere varkenslappen
- 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel karwijzaad
- 1 theelepel cayennepeper
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 4 eetlepels zonnebloemolie
- 1/2 theelepel zout
- 2 theelepels azijn
- 1 rode paprika
- 1 groene paprika
- 1 gele paprika
- 1 grote ui
- 2 grote, wat dikkere plakken vet spek of gerookt spek (slager!)
- 8 grote houten of metalen spiezen
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je sjasliek:
Snijd het vlees in dobbelstenen. Niet te groot, maar ook niet te klein, ongeveer 2,5 x 2,5 cm is prima.
Maak in een grote kom een marinade van de gerookte paprikapoeder, de cayennepeper, het karwijzaad, de oregano, de zonnebloemolie, de azijn en het zout. Meng het vlees door de marinade, zorg dat alles een laagje heeft en zet de schaal afgedekt in de koelkast. Minstens een uur, maar liever langer. Een hele nacht mag ook.
Snijd de paprika, de ui en het spek in stukjes die even groot zijn als de blokjes vlees. Rijg een blokje vlees aan de spies, een plakje spek, een stukje paprika en een stukje ui. Dit herhaal je nog drie keer. Zo maak je acht grote spiezen.
Zorg dat de barbecue of de grill van de oven op temperatuur is en rooster het vlees rondom bruin en gaar. Je kunt het vlees ook in een koekenpan bakken, in een scheutje olie. Een grillpan op het fornuis is ook een goede optie.
Serveer de sjasliek direct.
Tafel lekker !!