• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, juni 5, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Sjasliek; uit de oven of van de barbecue

Alle tips om zelf de lekkerste sjaslieks te maken

door Elise de Haan
in Vleesgerechten
0
0
Sjasliek

Sjasliek – Dit is een vleesgerecht dat afkomstig is uit de Centraal-Aziatische keuken, maar wat eigenlijk over de hele wereld gegeten wordt. Het gerecht bestaat uit gemarineerd vlees dat aan spiesjes wordt geregen en dat daarna gegrild of gebakken wordt. Sjasliek is een heerlijk en eenvoudig gerecht om te maken en kan worden geserveerd als hoofdgerecht, als onderdeel van een buffet of een barbecue. In sommige delen van de wereld wordt sjasliek ook wel kebab genoemd. Hoewel beide vleesgerechten vergelijkbaar zijn, is er een klein verschil. Kebab is meestal gemaakt van gemalen vlees dat is gekruid en geperst op een spies, terwijl sjasliek gemaakt is van blokjes vlees die gemarineerd zijn en aan spiesjes geregen zijn.

Van alle soorten vlees en met de lekkerste kruiden

Het vlees dat wordt gebruikt voor sjasliek kan variëren, maar in basis kun je er varkensvlees, lamsvlees, rundvlees of kip voor gebruiken. In het recept hieronder is varkensvlees gebruikt. Maar voel je vrij om voor je eigen gerecht een ander soort vlees te gebruiken. Je kunt de marinade voor elk soort gebruiken. Het vlees wordt in blokjes gesneden en gemarineerd in een mengsel van kruiden en specerijen zoals paprika, karwijzaad, oregano, cayennepeper et cetera.

Marineren en rijgen

De marinade zorgt ervoor dat het vlees mals en smaakvol wordt en zorgt er ook voor dat de sjasliek niet uitdroogt tijdens het bakken of grillen. Na het marineren wordt het vlees op spiesjes geregen, vaak in combinatie met nog andere ingrediënten als stukjes paprika, ui en spek. Bij het grillen kan het vlees op de barbecue worden gelegd of onder de grill in de oven. Bij het bakken kan het vlees worden gebakken in de pan of in de oven. Het vlees wordt geroosterd totdat het gaar is en de sjasliek een mooie bruine kleur heeft.

Sjasliek – tips

Je kunt de sjasliek op verschillende manieren serveren. Het kan worden geserveerd met rijst, couscous of platbrood en kan worden gegarneerd met verse kruiden en groenten zoals tomaten, uien en paprika. Maar natuurlijk is het ook gewoon heerlijk met wat vers stokbrood en een lekker sausje.

Marineer de sjasliek ruim van tevoren, dan kunnen de kruiden en specerijen goed in het vlees trekken. De bereidingstijd in het recept is exclusief de tijd dat het vlees in de marinade staat.

Gebruik je spiezen van hout? Zet ze dan een uurtje in koud water voor je ze gaat gebruiken. Dan zullen ze minder snel verbranden.

Het recept gaat uit van acht grote spiezen. Gebruik je liever kleine spiezen, bijvoorbeeld omdat ze in de koekenpan moeten passen? Pas het dan gewoon aan.

Varkensvlees

Varkensvlees; het meest gegeten!

Velen eten het niet, en toch is varkensvlees de meest gegeten vleessoort, wereldwijd en in Nederland. Wat weet jij van varkensvlees?

barbecue recepten

Barbecue; recepten en tips voor een heerlijke zomer

Alles voor de barbecue. Goed barbecuevlees, recepten met vis, maar ook vegetarisch en we hebben uiteraard ook aan de bijgerechten voor de barbecue gedacht.

Paprika

Paprika; in alle kleuren van de regenboog!

Met paprika's, de supergezonde groente, die in alle kleuren van de regenboog wordt geteeld, maak je de lekkerste en mooiste gerechten!

Sjasliek

Porties: 8 grote spiezen
Bereidingstijd: 15 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 750 gram magere varkenslappen
  • 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel karwijzaad
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 theelepels azijn
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 grote ui
  • 2 grote, wat dikkere plakken vet spek of gerookt spek (slager!)
  • 8 grote houten of metalen spiezen

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je sjasliek:

Snijd het vlees in dobbelstenen. Niet te groot, maar ook niet te klein, ongeveer 2,5 x 2,5 cm is prima.

Maak in een grote kom een marinade van de gerookte paprikapoeder, de cayennepeper, het karwijzaad, de oregano, de zonnebloemolie, de azijn en het zout. Meng het vlees door de marinade, zorg dat alles een laagje heeft en zet de schaal afgedekt in de koelkast. Minstens een uur, maar liever langer. Een hele nacht mag ook.

Snijd de paprika, de ui en het spek in stukjes die even groot zijn als de blokjes vlees. Rijg een blokje vlees aan de spies, een plakje spek, een stukje paprika en een stukje ui. Dit herhaal je nog drie keer. Zo maak je acht grote spiezen.

Zorg dat de barbecue of de grill van de oven op temperatuur is en rooster het vlees rondom bruin en gaar. Je kunt het vlees ook in een koekenpan bakken, in een scheutje olie. Een grillpan op het fornuis is ook een goede optie.

Serveer de sjasliek direct.

Tafel lekker !!

Tags: Vlees
DeelPin27Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Gegrilde lamskoteletten
Vleesgerechten

Gegrilde lamskoteletten; met een Grieks tintje

Gebraden beenham
Vleesgerechten

Perfect gebraden beenham

Kipdrumsticks in teriyaki marinade
Vleesgerechten

Kipdrumsticks in teriyaki marinade

Lamsbiefstuk met uiencompote
Vleesgerechten

Lamsbiefstuk met uiencompote

Roasted lamb
Vleesgerechten

Roasted lamb; lamsbout als een pronkstuk op tafel

Kippenpoten met paprika
Vleesgerechten

Kippenpoten met paprika

Lamsbiefstuk met citroen-honingsaus
Vleesgerechten

Lamsbiefstuk met citroen-honingsaus

Lamskoteletten met een Oosters tintje
Vleesgerechten

Lamskoteletten met een Oosters tintje

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

vier + 13 =

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info
Keukenpraatjes

Keukenpraatjes

Praat mee over…

  • Waarom liggen er appels uit Zuid-Afrika in de Nederlandse supermarkt?
  • Bloemkool 54% duurder volgens de consumentenbond.
  • Wat wil jij graag kopen bij een boerderijwinkel? Broccoli?
  • Nu al kersen? Hoe kan dat?
  • Pasta met zalm saffraan en spinazie

Uitgelicht

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue; met deze recepten maak je vrienden

Varkensvlees op de barbecue is een ware traktatie voor liefhebbers van lekker eten. Kies het juiste vlees en marinade en je hebt een feestje!

Check het recept of lees de info
exotisch fruit

Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de Tropen

rundvlees op de barbecue

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

courgette met pasta

Courgette met pasta; dat biedt heel veel mogelijkheden

Recept in de picture

exotisch fruitsalade
Salade

Exotische fruitsalade; een salade met passie

Fris, zuur en zoet; deze fruitsalade met een dressing vol passie heeft en een explosie van smaken die je blijven verrassen.

Check het recept of lees de info
Gegrilde lamskoteletten

Gegrilde lamskoteletten; met een Grieks tintje

Gebraden beenham

Perfect gebraden beenham

Handige kooktips

Vers fruit bewaren
Kookschool

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Ga voedselverspilling tegen en bewaar vers fruit op de juiste manier, hier zie je in een oogopslag hoe je vers fruit het beste kunt bewaren.

Check het recept of lees de info
Rijst koken

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Kippenpoten kruiden met jouw zelfgemaakte kipkruiden of met een marinade

Kippenpoten kruiden; voor verbluffend lekkere kip

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Nanette op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Redactie op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • pieter op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Connie Derks op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Vera op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Redactie op Verse aspergesoep

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen