Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Sous vide kip; sappig en vol van smaak

Een mooi maar makkelijk recept voor sous vide kip. Sous vide wordt de kip gevacumeerd en op lage temperatuur gegaard. Voor optimale smaak.

0 19.765

Sous vide kip; sappig en vol van smaak Toen ik het de eerste maal het woord sous vide hoorde dacht ik: wat is dat in godsnaam? Maar door even wat opzoekwerk te doen en me erin te verdiepen, kwam ik al heel vlug tot de vaststelling dat dit eigenlijk niet zo moeilijk is. Het is alleen een andere manier van koken.

Je start met een zuiver fijn stukje vlees, gaart dit, vacuüm getrokken, op lage- en constante temperatuur en werkt dit erna nog even af op de grill, de pan of de barbecue voor een mooi kleurtje en een krokant korstje. Nadat je het eenmaal geproefd hebt, ben je eraan verslaafd.

Neem nu dit stukje kip? Er is totaal geen werk aan, je kruidt het stuk vlees en trekt dit vacuüm, je stelt je temperatuur en tijd in en laat verder de sous-vide zijn gang gaan. Nog een groot voordeel: je vlees, vis of kip zal nooit droog worden als het langer in de sous vide ligt, omdat je de constante temperatuur behoudt en de sappen er toch niet uit kunnen. Door het te garen op lage temperatuur blijf de structuur van het vlees behouden.

Het is zoveel sappiger, smaakvoller, gewoon veel lekkerder, met een zuivere smaak die je enorm waardeert als je het proeft. Ik maakte sous vide kip met tomaat paprika saus.

Het is zoveel sappiger, smaakvoller, gewoon veel lekkerder, met een zuivere smaak die je enorm waardeert als je het proeft.


Sous vide kip; sappig en vol van smaak

Vleesgerecht voor 4 personen

Verwarm de Sous vide verwarmen tot 63°. Breng de kipfilets op smaak met peper, zout en een beetje kaneel. Verpak ze vacuüm met een lepeltje olijfolie. Laat de kipfilets ongeveer een uur garen in de sous vide. Snijd ondertussen de aardappels en koolrabi in frietjes en stoom ze met de hele zoete aardappel gaar.

Snijd vervolgens de zoete aardappel in frieten.

Voor de saus: verwarm een klont boter en snijd de ui in grove stukjes, bak even aan en doe de in stukken gesneden tomaat en oranje paprika erbij. Breng de saus op smaak met het kippenbouillonblokje, rozemarijn en salie, een beetje water en een scheut witte wijn. Laat alles zachtjes garen.

Vervolgens de saus mixen en zeven door een zeef.  Volgens smaak en dikte iets meer water toevoegen en verder op smaak brengen met peper en zout.

Verwarm de oven voor op 185°. De afgekoelde aardappels, koolrabi en zoete aardappel kruiden met Provençaalse kruiden en olijfolie in een braadschotel voor de oven, goed mengen en deze in de voorverwarmde oven opbakken. Regelmatig voorzichtig even omroeren.

De kipfilet na een uur verwijderen uit de sous vide en uit de vacuüm zak halen. De kipfilets even droog deppen en grillen op de gril, let op dit gaat heel vlug.

Maak de borden op naar eigen inzicht.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer