Spaanse spareribs – Ben jij ook zo gek op spareribs? Heerlijk, supergaar vlees dat zo van de botjes valt. Je kunt natuurlijk een geweldig feestje bouwen voor je tafelgenoten door ze te trakteren op een avondje spareribs eten. En zeker als je daar deze Spaanse spareribs bij serveert, dan scoor je beslist bonuspunten. Je marineert ze in een pittige marinade met onder andere Pedro Ximénessherry en gerookte paprika, die dan het Spaanse tintje aan het geheel geven. Daarna worden ze gegaard in de oven. Frietjes of een goede aardappelsalade, en een lekker sausje erbij en je spareribsparty is compleet! Organiseer jij het feestje?
Spareribs
Welk varkensvlees heb je nodig voor Spaanse spareribs? Baby back ribs, magere ribbetjes of spareribs, het zijn allemaal verschillende namen voor hetzelfde stuk vlees, namelijk de ribben van het varken, of althans, delen daar van. Deze zijn afkomstig van de lende van het varken. Het vlees bevindt zich vooral op en tussen de botten. Er worden ook wel spareribs gesneden uit de buikzijde van het varken. Deze zijn wat groter dan de magere ribbetjes en hebben een wat andere, meer stevige structuur. Het vlees van de buikzijde van het varken heeft ook iets meer smaak. Omdat deze ribben groter zijn hebben ze ook meer tijd nodig om goed gaar te worden. Maar dat wordt beslist goed gemaakt door de extra smaak. Welke soort je kiest voor het bereiden van de Spaanse spareribs maakt niet uit. Behalve deze ribben zijn er ook nog de ‘krabbetjes’. Deze zitten het dichtst bij het borstbeen en er zit wat meer vlees aan. Toch worden ze niet zo veel verkocht als de ‘gewone’ soort. Ze worden vaak gekookt of gestoofd gegeten, maar je kunt ze natuurlijk ook net als ‘gewone’ spareribs roosteren. Ze worden ook wel gebruikt als vlees voor het bereiden van erwtensoep.
Spaanse spareribs -tips
Voor het marineren van de spareribs moet je wel een flink aantal uren uittrekken. Een uur of zes zeker. Dit is om het vlees goed de smaken van de marinade op te laten nemen. Nog beter laat je ze 24 uur in de marinade staan, dan weet je zeker dat je heerlijk smakende Spaanse spareribs krijgt!
In dit vleesgerecht wordt een hele chilipeper, met zaad, gebruikt. Wil je het wat minder pittig, verwijder dan het zaad, of laat de chilipeper weg en gebruik wat zwarte peper.
Natuurlijk kun je deze Spaanse spareribs ook heel goed op de barbecue bereiden.
Tijdens het bereiden van spareribs kan het lijken of dat ze snel aanbranden. Wat er gebeurt, is dat de natuurlijke suikers in het vlees, en de suiker of honing die zich in de meeste marinades bevinden gaat karameliseren door de hitte van de oven of de barbecue. Dit verschijnsel wordt in het Engels of Amerikaans ‘bark’ genoemd. Niets aan de hand dus!
Spareribs; daar eet je je vingers bij op!
Superzacht gegaarde spareribs, wie houdt er niet van dit stuk stoer varkensvlees? Natuurlijk van de barbecue, maar ook uit de oven heerlijk!
Spaanse spareribs
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 à 2,5 kilo spareribs
- 200 ml Pedro Ximénessherry
- 100 ml droge witte wijn
- 100 ml azijn
- 100 ml olijfolie
- 5 eetlepels citroensap
- 3 eetlepels honing
- 2,5 eetlepel fijne mosterd (mild)
- 1 rode chilipeper, gehakt
- 4 teentjes knoflook, gehakt
- 2 eetlepels peterselie, gehakt
- 2 theelepels gerookt paprikapoeder
- 2 eetlepels verse tijmblaadjes, of 1 eetlepel gedroogde
- 1 theelepel zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Spaanse spareribs:
Meng alle ingrediënten tot een marinade.
Leg de spareribs is een braadslee of een grote, lage, vuurvaste schaal. Schenk de marinade erbij en zorg dat het vlees allemaal bedekt is met marinade. Dek de schaal af met plastic huishoudfolie en plaats hem voor minstens zes uur in de koelkast. Langer is beter en als je de tijd hebt laat de spareribs dan 24 uur marineren. Haal de spareribs een uur voor je ze gaat bereiden uit de koelkast om het vlees op kamertemperatuur te laten komen.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Verwijder het plastic folie. Plaats de braadslede in het midden van de oven op een rooster en bak de spareribs 1,5 uur. Draai ze af en toe om met een vleestang. Let erop dat ze niet verbranden. Ze worden wel donker door het karameliseren van de suikers. Als ze te snel donker worden, dek de schaal dan af met aluminiumfolie.
Verwijder aan het einde van de bereidingstijd de aluminiumfolie, zodat het vlees een mooi korstje krijgt.
Serveer de Spaanse spareribs met lekker vers stokbrood, en een (aardappel)salade.
Tafel lekker !!