• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, februari 6, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Spaanse spareribs

Gemarineerd in een pittige marinade met onder andere Pedro Ximénessherry en gerookte paprika

door Elise de Haan
in Vleesgerechten
0
0
Spaanse spareribs

Spaanse spareribs – Ben jij ook zo gek op spareribs? Heerlijk, supergaar vlees dat zo van de botjes valt. Je kunt natuurlijk een geweldig feestje bouwen voor je tafelgenoten door ze te trakteren op een avondje spareribs eten. En zeker als je daar deze Spaanse spareribs bij serveert, dan scoor je beslist bonuspunten. Je marineert ze in een pittige marinade met onder andere Pedro Ximénessherry en gerookte paprika, die dan het Spaanse tintje aan het geheel geven. Daarna worden ze gegaard in de oven. Frietjes of een goede aardappelsalade, en een lekker sausje erbij en je spareribsparty is compleet! Organiseer jij het feestje?

Spareribs

Welk varkensvlees heb je nodig voor Spaanse spareribs? Baby back ribs, magere ribbetjes of spareribs, het zijn allemaal verschillende namen voor hetzelfde stuk vlees, namelijk de ribben van het varken, of althans, delen daar van. Deze zijn afkomstig van de lende van het varken. Het vlees bevindt zich vooral op en tussen de botten. Er worden ook wel spareribs gesneden uit de buikzijde van het varken. Deze zijn wat groter dan de magere ribbetjes en hebben een wat andere, meer stevige structuur. Het vlees van de buikzijde van het varken heeft ook iets meer smaak. Omdat deze ribben groter zijn hebben ze ook meer tijd nodig om goed gaar te worden. Maar dat wordt beslist goed gemaakt door de extra smaak. Welke soort je kiest voor het bereiden van de Spaanse spareribs maakt niet uit. Behalve deze ribben zijn er ook nog de ‘krabbetjes’. Deze zitten het dichtst bij het borstbeen en er zit wat meer vlees aan. Toch worden ze niet zo veel verkocht als de ‘gewone’ soort. Ze worden vaak gekookt of gestoofd gegeten, maar je kunt ze natuurlijk ook net als ‘gewone’ spareribs roosteren. Ze worden ook wel gebruikt als vlees voor het bereiden van erwtensoep.

Spaanse spareribs -tips

Voor het marineren van de spareribs moet je wel een flink aantal uren uittrekken. Een uur of zes zeker. Dit is om het vlees goed de smaken van de marinade op te laten nemen. Nog beter laat je ze 24 uur in de marinade staan, dan weet je zeker dat je heerlijk smakende Spaanse spareribs krijgt!

In dit vleesgerecht wordt een hele chilipeper, met zaad, gebruikt. Wil je het wat minder pittig, verwijder dan het zaad, of laat de chilipeper weg en gebruik wat zwarte peper.

Natuurlijk kun je deze Spaanse spareribs ook heel goed op de barbecue bereiden.

Tijdens het bereiden van spareribs kan het lijken of dat ze snel aanbranden. Wat er gebeurt, is dat de natuurlijke suikers in het vlees, en de suiker of honing die zich in de meeste marinades bevinden gaat karameliseren door de hitte van de oven of de barbecue.  Dit verschijnsel wordt in het Engels of Amerikaans ‘bark’ genoemd. Niets aan de hand dus!

Spaanse spareribs in marinade

Spareribs

Spareribs; daar eet je je vingers bij op!

Superzacht gegaarde spareribs, wie houdt er niet van dit stuk stoer varkensvlees? Natuurlijk van de barbecue, maar ook uit de oven heerlijk!

Spaanse spareribs

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 95 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 2 à 2,5 kilo spareribs
  • 200 ml Pedro Ximénessherry
  • 100 ml droge witte wijn
  • 100 ml azijn
  • 100 ml olijfolie
  • 5 eetlepels citroensap
  • 3 eetlepels honing
  • 2,5 eetlepel fijne mosterd (mild)
  • 1 rode chilipeper, gehakt
  • 4 teentjes knoflook, gehakt
  • 2 eetlepels peterselie, gehakt
  • 2 theelepels gerookt paprikapoeder
  • 2 eetlepels verse tijmblaadjes, of 1 eetlepel gedroogde
  • 1 theelepel zout

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je Spaanse spareribs:

Meng alle ingrediënten tot een marinade.

Leg de spareribs is een braadslee of een grote, lage, vuurvaste schaal. Schenk de marinade erbij en zorg dat het vlees allemaal bedekt is met marinade. Dek de schaal af met plastic huishoudfolie en plaats hem voor minstens zes uur in de koelkast. Langer is beter en als je de tijd hebt laat de spareribs dan 24 uur marineren. Haal de spareribs een uur voor je ze gaat bereiden uit de koelkast om het vlees op kamertemperatuur te laten komen.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Verwijder het plastic folie. Plaats de braadslede in het midden van de oven op een rooster en bak de spareribs 1,5 uur. Draai ze af en toe om met een vleestang. Let erop dat ze niet verbranden. Ze worden wel donker door het karameliseren van de suikers.  Als ze te snel donker worden, dek de schaal dan af met aluminiumfolie.

Verwijder aan het einde van de bereidingstijd de aluminiumfolie, zodat het vlees een mooi korstje krijgt.

Serveer de Spaanse spareribs met lekker vers stokbrood, en een (aardappel)salade.

Tafel lekker !!

Tags: Vlees
DeelPin9Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Kip met 40 teentjes knoflook
Vleesgerechten

Kip met 40 teentjes knoflook

pittige kip
Vleesgerechten

Pittige kip in zoetzure ananassaus

Souvlaki
Vleesgerechten

Griekse souvlaki van varkenshaas

Oma’s gehaktballen
Vleesgerechten

Oma’s gehaktballen

runderrollade uit de oven
Vleesgerechten

Runderrollade uit de oven

goulash uit de snelkookpan met paprika
Vleesgerechten

Goulash uit de snelkookpan

Tex-Mex gehaktballen
Vleesgerechten

Tex-Mex gehaktballen

Hachee
Vleesgerechten

Hachee volgens oud-Hollands recept

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben vaak een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

Check het recept of lees de info
tortilla van aardappel

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Recept in de picture

Rode kool stamppot met appel en ananas
Stamppot

Rode kool stamppot met appel en ananas

Deze friszoete rode kool stamppot met appel en ananas is door zijn kleur een feest om te zien en favoriet bij jong en oud.

Check het recept of lees de info
Ham-kaasrolletjes

Ham-kaasrolletjes; gemaakt met bladerdeeg

chocolademousse taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Handige kooktips

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Iedereen kent Goudse kaas, en natuurlijk de Edammer. Maar we hebben nóg een beroemde kaas, namelijke Leidse kaas. Vol smaak en lekker mager!

Check het recept of lees de info
ei bakken

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat
  • Linda op Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat
  • Connie Derks op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Mireille Meems op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen