• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
dinsdag, april 13, 2021
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Speklapjes; op drie manieren klaargemaakt

door Redactie
in Vleesgerechten
0
0
Speklapjes op drie manieren

Speklapjes; op drie manieren klaargemaakt – Speklapjes zijn afkomstig van het buikspek van het varken. Het is vrij vet vlees, maar daardoor krijgt het ook veel smaak. Desondanks wordt het aangeduid als ‘mager spek’ en dat komt omdat het rugspek van het varken nóg veel vetter is: dat bestaat uitsluitend uit vet. Het buikspek bestaat deels uit vet en deels uit vlees. Hierdoor ontstaan die bekende roze-witte streepjes. Sommige mensen denken dat ze erg zout zijn, omdat het meeste spek dat wel is. Maar gerookt spek is eerst licht gepekeld en dat geeft zijn zoute smaak. Speklapjes zijn goedkoop, ze passen bij veel verschillende gerechten en je kunt ze op verschillende manieren klaarmaken. Hier alvast drie manieren uitgelegd.

Speklapjes op drie manieren klaargemaakt

Steeds voor 4 personen:

De manieren waarop ik ze heb klaargemaakt zijn: ‘au naturel’, dus gewoon puur in de koekenpan gebakken; gekruid onder de grill en tenslotte gemarineerd en weer in de koekenpan gebakken. Drie volkomen verschillende smaken!

Knapperig gebakken speklapjes

  • 4 speklapjes
  • Beetje peper en zout
  • Klontje boter of ½ el. plantaardige olie

Zet een koekenpan – liefst met een dikke bodem – op halfhoog vuur. Voeg de boter of olie toe. Dep het vlees droog met wat keukenpapier. Zodra de pan heet is, doe je de speklapjes in de koekenpan. Laat ze ongeveer 20 minuten op een redelijk zacht vuurtje (na een paar minuten zet je het vuur wat lager) bakken. Keer ze af en toe even om. Je zult zien, dat ze op een gegeven moment lekker knapperig worden. Doe er dan peper en zout op en serveer bijvoorbeeld met een stamppot. Op zoek naar een lekkere stamppot? Klik hier.

Gegrilde en gekruide speklapjes

  • 4 speklapjes
  • 1 el. paprikapoeder
  • 1 tl. kurkuma
  • ½ tl. knoflookpoeder
  • ½ tl. uienpoeder
  • ½ tl. gedroogde peterselie
  • peper en zout naar smaak

Zet de oven op grillstand, op ongeveer 220 graden. Leg onder de grillplaat een bakplaat met daarop een stuk aluminiumfolie, want de speklapjes gaan hun vet verliezen en dat druipt anders door je hele oven.

Meng alle kruiden met de peper en zout door elkaar en doe het mengsel op een plat bord. Dep het vlees eerst droog en dan aan beide kanten in het mengsel. Zodra de oven goed warm is, leg je de lapjes op de grillplaat, hoog in de oven. Keer ze na ongeveer 8 minuten om en laat ze nog 7 à 8 minuten verder krokant grillen. Blijf er wel een beetje bij, want niet iedere oven is even heet. Het kan zijn dat jouw lapjes te snel gaan en dat je het vuur lager moet zetten (laat dan meteen de deur open staan van de oven, zodat de hitte snel weg kan) of dat je je oven iets hoger moet zetten.

Lekker bij (gebakken) aardappeltjes en groenten van het seizoen.

Gemarineerde speklapjes

Ik heb gekozen voor een beetje een Indonesische marinade.

  • 4 speklapjes
  • 2 el. ketjap
  • 1 tl. rode sambal
  • 1 teentje knoflook
  • ½ tl. ketoembar (gemalen korianderzaad)
  • ½ tl. djinten (gemalen komijnzaad)
  • 1 el. plantaardige olie

Dep het vlees droog, pers het teentje knoflook uit en meng het met de sambal, ketjap en de kruiden.

Doe het mengsel in een stevig (boterhammen)zakje, stop de lapjes erbij, zorg dat de lucht er zoveel mogelijk uit gaat en leg een goede knoop in het zakje. Beweeg de lapjes en de marinade even goed heen en weer, totdat de marinade overal op het vlees zit. Leg dit zakje zo minstens 30 minuten in de ijskast, langer kan ook.

Verwarm een grote koekenpan (liefst met een stevige bodem) met de olie en bak de lapjes in ongeveer 15 minuten gaar en een beetje krokant.

Lekker bij rijst, bami of een salade.

Tags: VleesVlees - SpekVlees - Varkensvlees
DeelPin399Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Broodje hamburger hawai
Vleesgerechten

Broodje hamburger Hawaï met kaas en ananas

Kippenvleugeltjes in shoarmamarinade
Hapjes

Kippenvleugeltjes in shoarmamarinade

Macaroni met smoked pulled chicken
Pastagerechten

Macaroni met smoked pulled chicken

Broodje hamburger BLT
Vleesgerechten

Broodje hamburger BLT ( Bacon, Lettuce, Tomato )

Gevulde kipfilet met spinazie, gewikkeld in parmaham
Vleesgerechten

Gevulde kipfilet met spinazie, gewikkeld in parmaham

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

frittata recepten
Specials

Frittata recepten; De restjes van het weekend opmaken

Verschillende frittata recepten voor een heerlijke lunch of een snelle maaltijd. Ideaal om restjes groenten of vlees/vis in te verwerken.

Lees verder
Asperge recepten & tips

Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges

karnemelk

Karnemelk; Ook dat is een musthave in je koelkast

Nieuwe recepten

Broodje hamburger hawai
Vleesgerechten

Broodje hamburger Hawaï met kaas en ananas

Een gegrilde hamburger op een broodje met daarop een schijf ananas bedolven onder gesmolten kaas, dat mag een broodje hamburger...

Lees verder
Zoetzure linten van komkommer en wortel

Zoetzure linten van komkommer en wortel

Kippenvleugeltjes in shoarmamarinade

Kippenvleugeltjes in shoarmamarinade

Handige kooktips

schuimomelet
Kookschool

Schuimomelet; Het recept voor een extra luchtige omelet

Een luxe en luchtige uitvoering maken van een omelet? Probeer dan eens de schuimomelet! Zowel in hartige als in zoete...

Lees verder
Raapsteeltjes bereiden

Raapsteeltjes bereiden, dat doe je zo!

boter klaren of geklaarde boter maken

Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )

Wij zoeken hobbykoks. Echte hobbykoks met een beetje ervaring.

Ben jij een echte culinaire actieveling en vind je het leuk om daar meer mee te doen? Dan is hier jouw uitdaging! Wij zijn op zoek naar echte hobbykoks die een uitdaging aandurven. Je bent niet snel bang van een ingrediënt en durft het aan om buiten je comfortzone te stappen. We helpen je aan interessante ingrediënten om mee aan de slag te gaan en zorgen voor de nodige uitdagingen. We beloven… het wordt super leuk!

MEER INFORMATIE

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Pittige kippenvleugels uit de oven, lekker op elk moment!
  • unieke_henrike op Pittige kippenvleugels uit de oven, lekker op elk moment!
  • Redactie op Quiche van broccoli met ham en gorgonzola
  • Ria op Quiche van broccoli met ham en gorgonzola
  • Jeroen op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Scholrolletjes met Dijonaisesaus
  • Frank van der Bolt op Scholrolletjes met Dijonaisesaus
  • Redactie op Wilde zalm of kweekzalm? Waar moet je op letten

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen