- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Speklapjes; op drie manieren klaargemaakt

Speklapjes; op drie manieren klaargemaakt – Speklapjes zijn afkomstig van het buikspek van het varken. Het is vrij vet vlees, maar daardoor krijgt het ook veel smaak. Desondanks wordt het aangeduid als ‘mager spek’ en dat komt omdat het rugspek van het varken nóg veel vetter is: dat bestaat uitsluitend uit vet. Het buikspek bestaat deels uit vet en deels uit vlees. Hierdoor ontstaan die bekende roze-witte streepjes. Sommige mensen denken dat ze erg zout zijn, omdat het meeste spek dat wel is. Maar gerookt spek is eerst licht gepekeld en dat geeft zijn zoute smaak. Speklapjes zijn goedkoop, ze passen bij veel verschillende gerechten en je kunt ze op verschillende manieren klaarmaken. Hier alvast drie manieren uitgelegd.


Speklapjes op drie manieren klaargemaakt

Steeds voor 4 personen:

De manieren waarop ik ze heb klaargemaakt zijn: ‘au naturel’, dus gewoon puur in de koekenpan gebakken; gekruid onder de grill en tenslotte gemarineerd en weer in de koekenpan gebakken. Drie volkomen verschillende smaken!

Knapperig gebakken speklapjes

Zet een koekenpan – liefst met een dikke bodem – op halfhoog vuur. Voeg de boter of olie toe. Dep het vlees droog met wat keukenpapier. Zodra de pan heet is, doe je de speklapjes in de koekenpan. Laat ze ongeveer 20 minuten op een redelijk zacht vuurtje (na een paar minuten zet je het vuur wat lager) bakken. Keer ze af en toe even om. Je zult zien, dat ze op een gegeven moment lekker knapperig worden. Doe er dan peper en zout op en serveer bijvoorbeeld met een stamppot. Op zoek naar een lekkere stamppot? Klik hier[1].

Gegrilde en gekruide speklapjes

Zet de oven op grillstand, op ongeveer 220 graden. Leg onder de grillplaat een bakplaat met daarop een stuk aluminiumfolie, want de speklapjes gaan hun vet verliezen en dat druipt anders door je hele oven.

Meng alle kruiden met de peper en zout door elkaar en doe het mengsel op een plat bord. Dep het vlees eerst droog en dan aan beide kanten in het mengsel. Zodra de oven goed warm is, leg je de lapjes op de grillplaat, hoog in de oven. Keer ze na ongeveer 8 minuten om en laat ze nog 7 à 8 minuten verder krokant grillen. Blijf er wel een beetje bij, want niet iedere oven is even heet. Het kan zijn dat jouw lapjes te snel gaan en dat je het vuur lager moet zetten (laat dan meteen de deur open staan van de oven, zodat de hitte snel weg kan) of dat je je oven iets hoger moet zetten.

Lekker bij (gebakken) aardappeltjes en groenten van het seizoen.

Gemarineerde speklapjes

Ik heb gekozen voor een beetje een Indonesische marinade.

Dep het vlees droog, pers het teentje knoflook uit en meng het met de sambal, ketjap en de kruiden.

Doe het mengsel in een stevig (boterhammen)zakje, stop de lapjes erbij, zorg dat de lucht er zoveel mogelijk uit gaat en leg een goede knoop in het zakje. Beweeg de lapjes en de marinade even goed heen en weer, totdat de marinade overal op het vlees zit. Leg dit zakje zo minstens 30 minuten in de ijskast, langer kan ook.

Verwarm een grote koekenpan (liefst met een stevige bodem) met de olie en bak de lapjes in ongeveer 15 minuten gaar en een beetje krokant.

Lekker bij rijst, bami of een salade.

Links in dit artikel:
  1. Klik hier: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/hoofdgerecht/stamppot/