Steak tartare – Dit gerecht is een echte Franse klassieker! Het bestaat uit rauw, gehakt rundvlees, gemengd met verschillende kruiden en andere ingrediënten als augurk, kappertjes, mosterd et cetera en een eierdooier. Het is een heel eenvoudig, maar wel erg lekker gerecht dat bijzonder populair, is onder fijnproevers. Hoewel het idee van het eten van rauw vlees en dan ook nog eens gecombineerd met een rauwe eierdooier voor sommigen misschien niet erg aantrekkelijke en zelfs een beetje eng lijkt, is steak tartare een veilig gerecht zolang het wordt bereid met kwalitatief goede en heel verse ingrediënten. Daarnaast is het bij dit soort gerechten natuurlijk extra belangrijk om hygiënisch te werken. Overigens is het wel verstandig, om elk risico uit te sluiten door bijvoorbeeld steak tartare niet te serveren aan zwangere vrouwen, jonge kinderen en kwetsbare ouderen.
Welk vlees kies je?
Je kunt een steak tartare van verschillende soorten rundvlees maken. Een malse biefstuk of kogelbiefstuk zijn geschikt, maar als je extra mals vlees wilt, kun je ook kiezen voor ossenhaas. Daarnaast zijn er recepten in omloop waarin bavette wordt gebruikt. Dit vlees is wat steviger dan biefstuk of ossenhaas, en het bevat iets meer vet, maar daarom ook wat meer smaak. We willen je adviseren om met de slager te overleggen als je vlees gaat kopen en erbij aan te geven dat je het gaat gebruiken voor steak tartare. Het is voor dit soort gerechten echt heel belangrijk dat je vlees van zeer hoogwaardige kwaliteit gebruikt, om elk risico uit te sluiten. Dus ga echt naar een slager die heel goed bekend staat en neem hiervoor zeker geen supermarktvlees. De klassieke steak tartare wordt met rundvlees gemaakt. Je kunt eventueel ook kiezen voor kalfsvlees.
Steak tartare – tips
Dit gerecht kun je niet van tevoren bereiden. Ook niet toch doen. Je gaat rauw vlees eten, en op het moment dat het vlees gehakt is en gemengd met de andere ingrediënten kunnen er bacteriën in ontstaan. Als je de steak tartare hebt bereid, serveer je het gerecht direct om dit te voorkomen.
Gebruik ook verse eieren voor het bereiden van het gerecht. Ook hier geldt, breek de eieren op het moment dat je het gerecht gaat serveren. Neem niet meer risico dan nodig.
De eiwitten van de eieren gebruiken we niet. Gooi ze niet weg, maar meng ze met een paar andere eieren en maak een omelet of roerei. Je kunt ze in een afgesloten bakje twee dagen in de koelkast bewaren.
Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten
Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.
Steak tartare
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 350 gram (kogel)biefstuk
- 1 eetlepel sjalot, fijngehakt
- 1 eetlepel augurk, fijngehakt
- 1 eetlepel kappertjes, fijngehakt
- 1 theelepel mosterd
- 1 theelepel Worcestershiresauce
- 1 eetlepel gehakte peterselie ( plus extra om te garneren)
- zout, naar smaak
- Tabasco, naar smaak
- 4 eierdooiers
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je steak tartare:
Meng in een grote kom de sjalot, de kappertjes, de augurk en de peterselie, met de mosterd, de Worcestershiresauce en een beetje Tabasco (voorzichtig! je kunt later altijd wat extra toevoegen).
Snijd de biefstuk op een schone snijplank, met een scherp mes eerst in reepjes. Die reepjes snijd je in kleine stukjes en vervolgens hak je het vlees verder fijn. Hak het vlees zo fijn of grof als jij lekker vindt. Meng de gehakte biefstuk door de andere ingrediënten. Proef even en breng op smaak met wat zout en eventueel nog wat Tabasco.
Verdeel het mengsel in vier porties. Neem vier kleine bordjes en leg een portie op elk bord. Dit gaat het makkelijkst als je een serveerring gebruikt. Als je die niet hebt, vorm dan bolletjes die je vervolgens plat drukt. Maak in elke steak tartare een kuiltje.
Splits een ei, laat zoveel mogelijk eiwit van de dooier aflopen en leg de dooier in het kuiltje. Leg zo op elke steak een dooier. Bestrooi de steak tartare nog met wat achtergehouden peterselie en serveer het gerecht direct.
Tafel lekker !!