• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, september 25, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Steak tartare; een absolute lekkernij

Gebruik alleen de beste ingrediënten voor deze Franse klassieker

door Elise de Haan
in Vleesgerechten, Voorgerecht
0
0
Steak tartare

Steak tartare – Dit gerecht is een echte Franse klassieker! Het bestaat uit rauw, gehakt rundvlees, gemengd met verschillende kruiden en andere ingrediënten als augurk, kappertjes, mosterd et cetera en een eierdooier. Het is een heel eenvoudig, maar wel erg lekker gerecht dat bijzonder populair, is onder fijnproevers. Hoewel het idee van het eten van rauw vlees en dan ook nog eens gecombineerd met een rauwe eierdooier voor sommigen misschien niet erg aantrekkelijke en zelfs een beetje eng lijkt, is steak tartare een veilig gerecht zolang het wordt bereid met kwalitatief goede en heel verse ingrediënten. Daarnaast is het bij dit soort gerechten natuurlijk extra belangrijk om hygiënisch te werken. Overigens is het wel verstandig, om elk risico uit te sluiten door bijvoorbeeld steak tartare niet te serveren aan zwangere vrouwen, jonge kinderen en kwetsbare ouderen.

Welk vlees kies je?

Je kunt een steak tartare van verschillende soorten rundvlees maken. Een malse biefstuk of kogelbiefstuk zijn geschikt, maar als je extra mals vlees wilt, kun je ook kiezen voor ossenhaas. Daarnaast zijn er recepten in omloop waarin bavette wordt gebruikt. Dit vlees is wat steviger dan biefstuk of ossenhaas, en het bevat iets meer vet, maar daarom ook wat meer smaak. We willen je adviseren om met de slager te overleggen als je vlees gaat kopen en erbij aan te geven dat je het gaat gebruiken voor steak tartare. Het is voor dit soort gerechten echt heel belangrijk dat je vlees van zeer hoogwaardige kwaliteit gebruikt, om elk risico uit te sluiten. Dus ga echt naar een slager die heel goed bekend staat en neem hiervoor zeker geen supermarktvlees. De klassieke steak tartare wordt met rundvlees gemaakt. Je kunt eventueel ook kiezen voor kalfsvlees.

Steak tartare – tips

Dit gerecht kun je niet van tevoren bereiden. Ook niet toch doen. Je gaat rauw vlees eten, en op het moment dat het vlees gehakt is en gemengd met de andere ingrediënten kunnen er bacteriën in ontstaan. Als je de steak tartare hebt bereid, serveer je het gerecht direct om dit te voorkomen.

Gebruik ook verse eieren voor het bereiden van het gerecht. Ook hier geldt, breek de eieren op het moment dat je het gerecht gaat serveren. Neem niet meer risico dan nodig.

De eiwitten van de eieren gebruiken we niet. Gooi ze niet weg, maar meng ze met een paar andere eieren en maak een omelet of roerei. Je kunt ze in een afgesloten bakje twee dagen in de koelkast bewaren.

Rundvlees

Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten

Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.

Steak tartare

Steak tartare

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 15 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 350 gram (kogel)biefstuk
  • 1 eetlepel sjalot, fijngehakt
  • 1 eetlepel augurk, fijngehakt
  • 1 eetlepel kappertjes, fijngehakt
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel Worcestershiresauce
  • 1 eetlepel gehakte peterselie ( plus extra om te garneren)
  • zout, naar smaak
  • Tabasco, naar smaak
  • 4 eierdooiers

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je steak tartare:

Meng in een grote kom de sjalot, de kappertjes, de augurk en de peterselie, met de mosterd, de Worcestershiresauce en een beetje Tabasco (voorzichtig! je kunt later altijd wat extra toevoegen).

Snijd de biefstuk op een schone snijplank, met een scherp mes eerst in reepjes. Die reepjes snijd je in kleine stukjes en vervolgens hak je het vlees verder fijn. Hak het vlees zo fijn of grof als jij lekker vindt. Meng de gehakte biefstuk door de andere ingrediënten. Proef even en breng op smaak met wat zout en eventueel nog wat Tabasco.

Verdeel het mengsel in vier porties. Neem vier kleine bordjes en leg een portie op elk bord. Dit gaat het makkelijkst als je een serveerring gebruikt. Als je die niet hebt, vorm dan bolletjes die je vervolgens plat drukt. Maak in elke steak tartare een kuiltje.

Splits een ei, laat zoveel mogelijk eiwit van de dooier aflopen en leg de dooier in het kuiltje. Leg zo op elke steak een dooier. Bestrooi de steak tartare nog met wat achtergehouden peterselie en serveer het gerecht direct.

Tafel lekker !!

DeelPin11Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Bloedworst met appel
Lunch

Bloedworst met appel op brood

limburgs zoervleisj
Stoofschotel

Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg

kipgehaktballetjes met een dipsaus
Recepten

Een portie kipgehaktballetjes met een dipsaus

Spaanse stoofpot
Stoofschotel

Spaanse stoofpot met sucadelappen

Riblappen in tomatensaus uit de snelkookpan
Vleesgerechten

Riblappen in tomatensaus uit de snelkookpan

Zelf heerlijke kipburgers maken van kipgehakt
Vleesgerechten

Kipburgers maken; dat doe je zelf van lekker vers kipgehakt

Stoofpotje van sucadelappen en zwarte knoflook
Stoofschotel

Stoofpotje van sucadelappen met zwarte knoflook

Sucadelappen
Specials

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Krieltjes
Specials

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Hou jij ook zo van krieltjes? Krieltjes zijn kleine aardappeltjes waarmee je veel meer kunt dan basic koken en bakken. Lekker om te variëren!

Check het recept of lees de info
Sucadelappen

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Gebraden kip

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Recept in de picture

Viscurry in kokossaus
Curry

Viscurry in kokossaus

Ben je een liefhebber van de oosterse keuken en hou je van vis? Dan is het tijd voor een lekkere viscurry in kokossaus. Die moet je proeven!

Check het recept of lees de info
Bloedworst met appel

Bloedworst met appel op brood

Tarte Tatin van rode bietjes

Tarte Tatin van rode bietjes

Handige kooktips

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Bijna niemand wil zelf soezen maken. Het lijkt veel werk en ze kunnen mislukken. Maar met dit recept en deze tips bak jij perfecte soezen.

Check het recept of lees de info
Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Mosselen bewaren

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Currysoep met courgette
  • Margo Gielkens op Currysoep met courgette
  • Evie op Gezonde, zachte, lichtbruine bolletjes met lijnzaad
  • Redactie op Gebakken appel op brood
  • Lidy Schalekamp op Gebakken appel op brood
  • J de Clerck op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Zwitserse aardappelschotel; met gevulde tomaten en Emmentaler
  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen