• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, mei 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Steak tartare; een absolute lekkernij

Gebruik alleen de beste ingrediënten voor deze Franse klassieker

door Elise de Haan
in Vleesgerechten, Voorgerecht
0
0
Steak tartare

Steak tartare – Dit gerecht is een echte Franse klassieker! Het bestaat uit rauw, gehakt rundvlees, gemengd met verschillende kruiden en andere ingrediënten als augurk, kappertjes, mosterd et cetera en een eierdooier. Het is een heel eenvoudig, maar wel erg lekker gerecht dat bijzonder populair, is onder fijnproevers. Hoewel het idee van het eten van rauw vlees en dan ook nog eens gecombineerd met een rauwe eierdooier voor sommigen misschien niet erg aantrekkelijke en zelfs een beetje eng lijkt, is steak tartare een veilig gerecht zolang het wordt bereid met kwalitatief goede en heel verse ingrediënten. Daarnaast is het bij dit soort gerechten natuurlijk extra belangrijk om hygiënisch te werken. Overigens is het wel verstandig, om elk risico uit te sluiten door bijvoorbeeld steak tartare niet te serveren aan zwangere vrouwen, jonge kinderen en kwetsbare ouderen.

Welk vlees kies je?

Je kunt een steak tartare van verschillende soorten rundvlees maken. Een malse biefstuk of kogelbiefstuk zijn geschikt, maar als je extra mals vlees wilt, kun je ook kiezen voor ossenhaas. Daarnaast zijn er recepten in omloop waarin bavette wordt gebruikt. Dit vlees is wat steviger dan biefstuk of ossenhaas, en het bevat iets meer vet, maar daarom ook wat meer smaak. We willen je adviseren om met de slager te overleggen als je vlees gaat kopen en erbij aan te geven dat je het gaat gebruiken voor steak tartare. Het is voor dit soort gerechten echt heel belangrijk dat je vlees van zeer hoogwaardige kwaliteit gebruikt, om elk risico uit te sluiten. Dus ga echt naar een slager die heel goed bekend staat en neem hiervoor zeker geen supermarktvlees. De klassieke steak tartare wordt met rundvlees gemaakt. Je kunt eventueel ook kiezen voor kalfsvlees.

Steak tartare – tips

Dit gerecht kun je niet van tevoren bereiden. Ook niet toch doen. Je gaat rauw vlees eten, en op het moment dat het vlees gehakt is en gemengd met de andere ingrediënten kunnen er bacteriën in ontstaan. Als je de steak tartare hebt bereid, serveer je het gerecht direct om dit te voorkomen.

Gebruik ook verse eieren voor het bereiden van het gerecht. Ook hier geldt, breek de eieren op het moment dat je het gerecht gaat serveren. Neem niet meer risico dan nodig.

De eiwitten van de eieren gebruiken we niet. Gooi ze niet weg, maar meng ze met een paar andere eieren en maak een omelet of roerei. Je kunt ze in een afgesloten bakje twee dagen in de koelkast bewaren.

Rundvlees

Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten

Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.

Steak tartare

Steak tartare

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 15 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 350 gram (kogel)biefstuk
  • 1 eetlepel sjalot, fijngehakt
  • 1 eetlepel augurk, fijngehakt
  • 1 eetlepel kappertjes, fijngehakt
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel Worcestershiresauce
  • 1 eetlepel gehakte peterselie ( plus extra om te garneren)
  • zout, naar smaak
  • Tabasco, naar smaak
  • 4 eierdooiers

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je steak tartare:

Meng in een grote kom de sjalot, de kappertjes, de augurk en de peterselie, met de mosterd, de Worcestershiresauce en een beetje Tabasco (voorzichtig! je kunt later altijd wat extra toevoegen).

Snijd de biefstuk op een schone snijplank, met een scherp mes eerst in reepjes. Die reepjes snijd je in kleine stukjes en vervolgens hak je het vlees verder fijn. Hak het vlees zo fijn of grof als jij lekker vindt. Meng de gehakte biefstuk door de andere ingrediënten. Proef even en breng op smaak met wat zout en eventueel nog wat Tabasco.

Verdeel het mengsel in vier porties. Neem vier kleine bordjes en leg een portie op elk bord. Dit gaat het makkelijkst als je een serveerring gebruikt. Als je die niet hebt, vorm dan bolletjes die je vervolgens plat drukt. Maak in elke steak tartare een kuiltje.

Splits een ei, laat zoveel mogelijk eiwit van de dooier aflopen en leg de dooier in het kuiltje. Leg zo op elke steak een dooier. Bestrooi de steak tartare nog met wat achtergehouden peterselie en serveer het gerecht direct.

Tafel lekker !!

Tags: Vlees
DeelPin9Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Gebakken langoustines
Voorgerecht

Gebakken langoustines met chilimayonaise

Lamsbiefstuk met uiencompote
Vleesgerechten

Lamsbiefstuk met uiencompote

Roasted lamb
Vleesgerechten

Roasted lamb; lamsbout als een pronkstuk op tafel

Kippenpoten met paprika
Vleesgerechten

Kippenpoten met paprika

Sjasliek
Vleesgerechten

Sjasliek; uit de oven of van de barbecue

Lamsbiefstuk met citroen-honingsaus
Vleesgerechten

Lamsbiefstuk met citroen-honingsaus

Lamskoteletten met een Oosters tintje
Vleesgerechten

Lamskoteletten met een Oosters tintje

kippenpoten met citroen en tijm
Vleesgerechten

Kippenpoten met citroen en tijm; puur en simpel!

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

5 + twaalf =

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info
Keukenpraatjes

Keukenpraatjes

Praat mee over…

  • Pasta met zalm saffraan en spinazie
  • De perfecte gehaktbal
  • Lavas
  • Hoe vaak eet jij thuis vis? En dan bedoelen we niet de afgehaalde kibbeling.
  • Geschilde asperges of ongeschilde asperges

Uitgelicht

rundvlees op de barbecue
Specials

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

Doe eens gek en leg een goed en stoer stuk rundvlees op de barbecue. Met deze recepten helpen we je op weg naar de ultieme BBQ-beleving.

Check het recept of lees de info
courgette met pasta

Courgette met pasta; dat biedt heel veel mogelijkheden

asperges met vis

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Voorgerechten met gerookte zalm

Voorgerechten met gerookte zalm

Recept in de picture

Nacho´s uit de oven
Hapjes

Nacho’s uit de oven

De lekkerste snack? Dat zijn beslist deze nacho's uit de oven. Je maakt ze met verse ingrediënten en een heerlijke zelfgemaakte kaassaus!

Check het recept of lees de info
Gebakken langoustines

Gebakken langoustines met chilimayonaise

Aardappelen met rozemarijn en knoflook

Aardappelen met knoflook en rozemarijn

Handige kooktips

Vers fruit bewaren
Kookschool

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Ga voedselverspilling tegen en bewaar vers fruit op de juiste manier, hier zie je in een oogopslag hoe je vers fruit het beste kunt bewaren.

Check het recept of lees de info
Rijst koken

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Kippenpoten kruiden met jouw zelfgemaakte kipkruiden of met een marinade

Kippenpoten kruiden; voor verbluffend lekkere kip

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Connie Derks op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Vera op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Redactie op Verse aspergesoep
  • Guido op Verse aspergesoep
  • Connie Derks op Sperziebonen als bijgerecht; maak het net even spannender
  • Susanne Hermsen op Sperziebonen als bijgerecht; maak het net even spannender
  • Elise de Haan op Stamppot met spinazie en bospeen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen