Tex-Mex gehaktballen – Gehaktballen zijn altijd lekker, en ze passen overal bij. Wil je eens een andere gehaktbal dan de bekende, Hollandse gehaktbal, ga dan eens voor de Tex-Mex gehaktballen. Heerlijk pittig, en juist daardoor erg lekker bij een heel Hollands stamppotje als hutspot!
Gehakt
Gehakt is uiteraard het belangrijkste ingrediënt van gehaktballen. Maar er zijn natuurlijk een heleboel soorten gehakt te koop. Om een lekker smeuïge gehaktbal te krijgen, kun je het beste niet het meest magere gehakt nemen. Half-om-half gehakt is een optie, maar niet al te mager rundergehakt is ook prima. Lamsgehakt of lamsgehakt gemengd met rundergehakt is ook een goede keuze. Als je niet zeker weet welk gehakt te kiezen voor de Tex-Mex gehaktballen, overleg dan eens met je slager. Deze kan je hierin uitstekend adviseren!
Als je de Tex-Mex gehaktballen hebt gedraaid en je legt ze voor je ze in de pan doet minimaal een half uurtje in de koelkast om op te stijven, dan blijven ze mooi rond van vorm en vallen ze niet uit elkaar.
Gehaktballen; oneindig veel variatie!
Ze worden overal ter wereld gegeten, gemaakt van allerlei soorten vlees, op allerlei manieren gekruid, in ontelbare variaties; gehaktballen!
Tex-Mex gehaktballen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram gehakt
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- ½ rode puntpaprika, in heel kleine blokjes
- 1,5 eetlepel peterselie, gehakt
- 2 eetlepels Tex-Mex kruiden
- ½ theelepel Tabasco
- 1,5 theelepel zout
- 50 gram panko of paneermeel
- 2 eieren, klein
- water, eventueel runderbouillon
- boter of olie om te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Tex-Mex Gehaktballen:
Meng in een grote kom het gehakt met de knoflook, de puntpaprika, de peterselie, de Tex-Mex kruiden, de Tabasco, het zout, de panko of paneermeel en de eieren. Zorg dat alles goed gemengd wordt.
Maak je handen even vochtig onder de kraan, en vorm 4 ballen van gelijke grootte. Let er op dat de naadjes goed dichtgedrukt zijn.
Verhit de boter of olie, of eventueel een mengsel daarvan in een grote braadpan, tot het bruin kleurt. Let er wel op dat het niet verbrandt. Braad hierin de gehaktballen rondom aan. Zet het vuur wat lager en laat de gehaktballen goed bruin bakken. Voeg dan voorzichtig zoveel heet water of runderbouillon toe dat de gehaktballen onder staan. Laat de Tex-Mex Gehaktballen vervolgens op een heel laag vuur een half uurtje sudderen tot ze gaar zijn.
Serveer de Tex-Mex Gehaktballen eens met een Hollandse stamppot, hutspot bijvoorbeeld. Dat is een heerlijke combinatie. Maar een broodje bal Tex-Mex is natuurlijk ook een prima idee.
Tafel lekker !!