Varkenshaas met brie en spek – Er zijn van die gerechten met vlees waarin de combinaties bijna voorbestemd lijken te zijn. Een van die klassiekers in varkenshaas met brie en spek. Dit is typisch zo’n gerecht waarvan de liefhebbers van mals varkensvlees, romige kaas en knapperig spek, ogenblikkelijk gaan watertanden. Het leuke is dat je dit gerecht heel makkelijk zelf kunt maken, want de oven doet het werk voor je. Samen met wat gebakken aardappels, een gekookte groente, of een frisse, groene salade zet je een fantastische maaltijd op tafel, die maar zo ook heel geschikt is voor een speciaal etentje.
Goede ingrediënten, daar mee valt of staat alles!
Varkenshaas met brie en spek, dat is een gerecht dat valt of staat met de kwaliteit van het vlees. Varkenshaas is niet het goedkoopste vlees, maar toch raden we je aan om liever iets meer geld uit te geven, dan om varkenshaas van mindere kwaliteit te kopen. Kies haasjes uit die niet te dun uitlopen aan het eind. Een stuk vlees dat wat gelijkmatiger van dikte is, kun je makkelijker vullen. Vertel de slager dat je van plan bent om het vlees te gaan vullen, dan begrijpt hij wel welk stuk je moet hebben.
Varkenshaas met brie en spek – tips
Als je brie en spek gaat kopen om de varkenshaas mee te vullen, let dan op een paar dingen. Koop geen brie die zo rijp is dat hij niet meer in plakken te snijden is. Het is het handigst als je lange plakken kunt snijden die je zo in de varkenshaas kunt stoppen. Wat ook handig is, is om ronde plakjes ontbijtspek te kopen. Die zijn vaak iets groter dan de langwerpige plakjes, en je wikkelt ze makkelijk om het vlees heen.
Zorg dat je wat cocktailprikkers bij de hand hebt als je de varkenshaas met brie en spek gaat vullen. Je kunt het spek daarmee vastzetten, zodat het tijdens het garen in de oven goed om het vlees blijft zitten.
Varkenshaas; een mals stukje varkensvlees
Het meest malse stukje van het varken, dat is de varkenshaas. Lekker om zo te bakken, maar ook voor een saté of een brochette onverslaanbaar!
Brie; eet jij wel de echte?
Het is een van de meest populaire buitenlandse kazen die in Nederland wordt verkocht; brie! Wat weet jij over deze Frans kaas?
Varkenshaas met brie en spek
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 grote varkenshaasjes
- 4 plakken brie
- 150 gram ontbijtspek
- blaadjes van een paar takjes verse tijm
- ahornsiroop
- peper en zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je varkenhaas met brie en spek:
Haal het vlees een half uur van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bestrooi de varkenshaasjes met peper en zout.
Maak een inkeping over de lengte in het vlees, maar let erop dat je er niet doorheen snijdt en dat het vlees ook aan de onder- en bovenkant nog aan elkaar blijft zitten. Zo voorkom je dat de kaas er tijdens het bakken uitloopt.
Stop in elke varkenshaas twee lang plakken brie.
Wikkel nu plakjes spek om de met brie gevulde varkenshaas. Zet het spek vast met cocktailprikkers.
Leg het vlees in een passende ovenschaal of braadslee en bak het in ongeveer 25 minuten tot het spek gebruin is en de kaas gesmolten.
Laat het vlees even een paar minuten rusten onder een vel aluminiumfolie voor je het serveert.
Verwijder de cocktailprikkers en let er op dat je er geen vergeet. Snijd het vlees in mooie, dikke plakken en verdeel die over de borden. Schenk over elk bord een klein scheutje ahornsiroop en strooi er wat tijmblaadjes over.
Serveer de varkenshaas met brie en spek direct. Geef er een frisse, groene salade en gebakken aardappeltjes of frietjes bij.
Tafel lekker !!