Varkenshaas met Cabralessaus – Een mooi gebakken stukje varkenshaas is altijd lekker als je van vlees houdt. Als er dan ook nog een fijn sausje bij geserveerd wordt is het feest helemaal compleet. Varkenshaas wordt traditioneel vaak met champignonsaus, of soms met pepersaus geserveerd. Ook smakelijk natuurlijk, maar op zijn tijd een heel ander vleesgerecht is natuurlijk ook leuk, en vooral lekker. In dit recept wordt de varkenshaas met Cabralessaus geserveerd. Als je een echte liefhebber van bijzondere kaas bent, begint er mogelijk al een belletje te rinkelen. Helemaal als je van blauwe kaas houdt, dan zou je dit recept echt eens moeten maken. De kazige saus, lekker romig, maar ook een beetje pittig, past voortreffelijk bij varkenshaas. Varkenshaas met Cabralessaus is een recept dat ook heel geschikt is om voor een wat meer bijzonder etentje te maken.
Cabrales is geen kaas voor softies
Om het recept voor varkenshaas met Cabralessaus te maken heb je Cabrales nodig. Queso de Cabrales heet hij officieel. Heb je dit heerlijk pittige Spaanse kaasje al eens gegeten? Of is dit iets wat je volledig onbekend is? Cabrales is een Spaanse blauwaderkaas, en wel een met een pittig karakter! Dit is zeker geen kaas voor softies. Want vergeleken met Cabrales zijn kazen als Roquefort en Gorgonzola mild van smaak. Dus je kunt je borst vast nat maken.
De queso de Cabrales wordt gemaakt in Cabrales, Asturië, in Noord-Spanje. Daar rijpen in natuurlijke grotten van het Picos de Europagebergte de kazen die gemaakt worden van rauwe koemelk (soms van een mengsel van schapen- , geiten- en koemelk). In die grotten heeft de wind die van over de Atlantische Oceaan waait vrij spel. De blauwschimmelcultuur wordt niet toegevoegd tijdens het maken van de kaas, die ontwikkelt zich op een natuurlijke manier. Zo ontstaat er een geweldige, heel pikante blauwaderkaas. Je kunt de lekkerste gerechten koken met Cabrales, de varkenshaas met Cabralessaus is zo’n recept, maar voor een echte liefhebber is de kaas ook heerlijk om zo te eten, met een stukje versgebakken stokbrood!
Varkenshaas; een mals stukje varkensvlees
Het meest malse stukje van het varken, dat is de varkenshaas. Lekker om zo te bakken, maar ook voor een saté of een brochette onverslaanbaar!
Cabrales; niet voor watjes!
Ben je een liefhebber van blauwe kaas? Dan hebben we voor jou een artikel over Cabrales. Blauw, Spaans en lekker pittig. Wat wil je nog meer?
Varkenshaas met Cabralessaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gram varkenshaas, heel en op kamertemperatuur
- 500 ml melk
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 150 gram Cabrales
- 5 eetlepels kookroom
- zout en peper
- boter of olie om in te bakken
- Optioneel: wat gehakte peterselie om te garneren
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je varkenshaas met Cabralessaus:
Je begint met het maken van de saus.
Laat in een sauspan 50 gram boter smelten, maar laat het niet bruin kleuren. Voeg dan de bloem toe en bak die, al roerend, een minuut of drie om te garen. Dit gaat het handigst met een rubberen spatel. Daarna roer je steeds een scheutje melk door het mengsel. Als je alle melk hebt verwerkt heb je een gladde saus.
Verkruimel de Cabrales in de saus en laat de kaas geheel smelten. Voeg de kookroom toe. Roer nog even goed door met een garde, en breng de saus op smaak met peper en als dat nodig is zout. Wees met zout voorzichtig, de Cabrales levert al behoorlijk wat zout. Draai het vuur uit en zet de saus even weg.
Bestrooi de varkenshaas met zout en peper. Mocht de varkenshaas aan het eind erg dun zijn, dan kun je het eind omslaan en opbinden met keukentouw. Dit is om de varkenshaas gelijkmatig te laten garen.
Verhit een klont boter of een scheut olie in een koekenpan. Laat dit goed heet worden. Bak de varkenshaas rondom bruin aan. Daarna kan het vuur lager en laat je het vlees nog ongeveer 5 minuten verder gaar worden. Zo krijg je een varkenshaas die van binnen mooi rosé is. Heb je een kernthermometer? 64 graden is de juiste kerntemperatuur. Heb je de varkenshaas liever wat meer doorbakken, laat ze dan iets langer garen. Let er wel op dat je dit niet te lang doet, want dan loop je het risico dat het vlees te droog wordt.
Warm de Cabralessaus op.
Je kunt de varkenshaas in zijn geheel serveren of in plakjes. Net wat jij het handigst vindt. Leg de varkenshaas op een mooie schaal, of verdeel het vlees over de borden. Schep er wat van de Cabralessaus overheen en geef de rest er apart bij. Garneer eventueel met wat gehakte peterselie. Varkenshaas met Cabralessaus is lekker met gekookte of gebakken aardappels en een groente naar keuze.
Tafel lekker !!