Varkenshaas met champignons en krieltjes – Ben je op zoek naar een lekkere, makkelijke avondmaaltijd met vlees en aardappels voor een doordeweekse avond? Dan hebben we een lekker gerecht voor je met varkensvlees en krieltjes. Met allemaal verse ingrediënten en snel te bereiden, maar toch anders dan het gewone AGV’tje. Dat is toch wat je wilt! Wat extra gekookte groente of een groene salade erbij, en je hebt aan deze varkenshaas met champignons en krieltjes een heerlijke gezonde maaltijd.
Varkenshaas
Varkenshaas is het meest malse stukje vlees van het varken. Dat maakt het meteen ook een populair stukje vlees, want omdat het zo mals is, is het ook snel te bereiden. En dat is zeker voor een gerecht als varkenshaas met champignons en krieltjes een fijne bijkomstigheid. Het vlees wordt gesneden uit een spier in de rug van het varken. Die spier beweegt weinig en daarom is het vlees zo mals. Varkenshaas is prima voor een gewone, dagelijkse maaltijd, maar ook heel geschikt om bij een bijzonder etentje op tafel te zetten.
Krieltjes
Voor de varkenshaas met champignons en krieltjes gebruiken we natuurlijk verse krieltjes. Krieltjes zijn kleine aardappeltjes met een diameter van ongeveer 23 – 30 mm. We hebben het hier over verse, ongekookte, rauwe krieltjes. Dus niet de voorgekookte minikrieltjes uit het koelvak in de supermarkt. Dat zijn bijna altijd bolletjes aardappel die uit grotere aardappelen worden gesneden. Het voorkoken van verse krielaardappeltjes kost je hooguit 10 minuten, ze zijn veel lekkerder dan voorgekookte stukjes aardappel, en ze zijn veel goedkoper. Drie redenen om dus zelf aardappelen te koken voor je varkenshaas met champignons en krieltjes, lijkt ons. Je hoeft ze niet te schillen. Krieltjes zijn jonge aardappeltjes, met heel dunne schillen, die je gewoon kunt eten. Eet je liever geen aardappelschillen? Koop dan bij de groenteboer geschrapte krieltjes. Deze zijn machinaal geschild en verder onbewerkt. Die rekenen we ook goed!
Varkenshaas met champignons en krieltjes – tip
Je kunt dit gerecht van tevoren voorbereiden door de krieltjes vast te koken, het vlees en de knoflook vast te snijden en de citroen vast te raspen. Zet alles afgedekt in de koelkast tot je de varkenshaas met champignons en krieltjes gaat bereiden. Knip de salie pas als je gaat koken, want deze zal anders snel verkleuren.
Varkenshaas; een mals stukje varkensvlees
Het meest malse stukje van het varken, dat is de varkenshaas. Lekker om zo te bakken, maar ook voor een saté of een brochette onverslaanbaar!
Varkenshaas met champignons en krieltjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram varkenshaas, in blokjes gesneden
- 250 gram kleine champignons
- 500 gram verse, dus rauwe krieltjes
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- rasp van 1 citroen
- 8 blaadjes salie, in kleine reepjes
- olie om in te bakken
- peper en zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je varkenshaas met champignons en krieltjes:
Was en kook de krieltjes 10 minuten voor in water met wat zout. Giet af en laat even uitdampen.
Verhit wat olie in een braadpan of koekenpan. Bak hierin de krieltjes rondom bruin aan.
Voeg de champignons, de citroenrasp, de knoflook en de salie toe en bak tot de champignons zacht zijn.
Verhit ondertussen wat olie in een andere koekenpan. Bak hierin de varkenhaas blokjes rondom aan tot ze rosé zijn. Laat ze niet te lang bakken om te voorkomen dat ze te droog worden.
Meng dan in een van de pannen de varkenshaas en het aardappel-champignonmengsel. Schep door elkaar, breng op smaak met peper en zout en serveer direct.
Tafel lekker !!