- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Varkenshaas met spek en rozemarijn

Varkenshaas met spek en rozemarijn – Varkenshaas is een heerlijk mals stukje vlees. Het is populair, maar eenmaal op het bord is de varkenshaas[1] regelmatig een tegenvaller. De varkenshaas blijkt vaak droog en daarmee is het plezier van een goed stuk vlees eten in één klap weg. Natuurlijk gaat het erom dat je het vlees eerst op hoge temperatuur dichtschroeit en vervolgens op een lagere temperatuur langzaam verder laat garen. Een andere oplossing is het marineren en/of het omwikkelen met spek. Het marineren heeft een positieve invloed op de smaak en het speklaagje zorgt ervoor dat er minder vocht uit het vlees ontsnapt en dat het vlees dus minder snel uitdroogt.

Over dat marineren wordt vaak heel ingewikkeld gedaan. Nergens voor nodig vinden wij, want zo’n marinade is echt een fluitje van een cent. In onderstaand recept van Varkenshaas met spek en rozemarijn gebruiken we een marinade en omwikkelen we het vlees met spek. Bijzonder simpel en je zult zien, het resultaat is verbluffend lekker.


Varkenshaas met spek en rozemarijn

Vleesgerecht[2] voor 2 personen

Pers het teentje knoflook uit, hak de rozemarijnnaaldjes zeer fijn en meng dit samen met de olijfolie en een beetje peper en zout. Wrijf hiermee de varkenshaas in. Leg de plakjes ontbijtspek in 2 porties naast elkaar maar zo dat ze een klein beetje over elkaar liggen.  Leg er het varkenshaasje op en rol dit op. Rol de varkenshaasjes strak in de huishoudfolie en leg dit liefs een uur koud weg om de smaken in te laten trekken. Laat de varkenshaasjes een kwartiertje op kamertemperatuur komen. Verhit een beetje roomboter in een pan en bak hierin de varkenshaasjes met spek en rozemarijn in ongeveer 15 minuten mooi rosé. Houd je van doorbakken neem dan minimaal 20 minuten. Haal de varkenshaasjes uit de pan en laat ze een paar minuutjes rusten. Voeg een beetje water bij de aanbaksels en kook deze los. Laat het meeste vocht verdampen en bind eventueel bij met een beetje maïzena opgelost in water. Breng eventueel op smaak met nog wat peper en zout of een beetje bouillonpoeder voor een lekkere jus. Snij de varkenshaasjes met spek en rozemarijn in dikke plakken en serveer. Lekker met gekookte aardappeltjes en broccoli.

Tafel lekker!

Links in dit recept:
  1. varkenshaas: https://spoelder.nl/shop/varkenshaas/
  2. Vleesgerecht: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/hoofdgerecht/hoofdgerechten-met-vlees/
  3. varkenshaas: https://lekkertafelen.nl/special/varkenshaas/