Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Varkensribstuk met broodkruim en peterselie, onweerstaanbaar!

Lekker eten? Maak een varkensribstuk met een heerlijk kruidige en krokante korst. Serveer het varkensribstuk (optioneel) met hete bliksem.

0 1.235

Varkensribstuk – Wie snijdt het vlees vandaag? Een groot stuk vlees maakt van een etentje een diner.

Een varkensribstuk, ook wel rib roast of rack genoemd, is een uniek stuk varkensvlees. De rack is een stuk rib met vlees, waarvan de botjes zijn schoongemaakt. Dit zien we ook vaak bij een lamsrack. Een ribstuk maak je het beste klaar in de oven. Maar ook op de barbecue is een mooie bereiding. Moeilijk is het niet maar het heeft wel even tijd nodig. Vaak wordt een groot stuk vlees alleen met kerst op tafel gezet. Wat mij betreft mag dit echt wel vaker, zo krijgt varkensvlees een totaal andere beleving. Wanneer je het je slager vraagt zorgt deze met liefde voor een mooi groot stuk vlees. Zo zet je echt iets lekkers voor je gezin of gasten op tafel.

In zijn geheel bereiden

Door het vlees aan een stuk te bereiden blijven de sappen veel beter in het vlees en krijg je een super sappig stuk vlees op tafel. De korst van brood, peterselie en mosterd zorgt niet alleen voor een beschermlaag die zorgt dat het vlees niet teveel uitdroogt, maar is ook nog eens erg lekker om bij het vlees te eten.

Door het vlees aan een stuk te bereiden blijven de sappen veel beter in het vlees en krijg je een super sappig stuk vlees op tafel.

Hete bliksem

Ik deed aardappels en appels in de braadslede en had zo ook meteen nog een mooie hete bliksem voor erbij. Appels zijn heerlijk bij een stuk varkensvlees. Het maakt het geheel een stuk frisser van smaak. Heb je liever een krokante aardappel bij je vlees doe deze dan in een aparte schaal en laat deze meteen meebakken, want je oven staat toch aan.


Varkensribstuk

Vleesgerecht voor 4 tot 6 personen

  • varkensribstuk +/- 1 kg
  • peper/zout
  • eetlepel grove mosterd
  • 3 sneetjes wit brood
  • bosje peterselie
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • 3 eetlepels grove mosterd

Optioneel: Hete bliksem

  • 750 gram aardappelen, geschild, in parten
  • 500 gram jonagold appels, geschild, in parten

Zo maak je varkensribstuk:

varkensribstuk - varkensribben met broodkruim en peterselie (2)Laat het varkensribstuk minimaal een uur op kamertemperatuur komen. Smeer het vlees in met mosterd en bestrooi royaal met peper en zout. Doe het witbrood met de mosterd , knoflook en peterselie in de keukenmachine en maal dit fijn. Heb je geen keukenmachine of blender verkruimel dan het brood, snijd de knoflook en de peterselie zeer fijn en meng met de mosterd. Breng dit in een dikke laag op het vlees aan.

Wanneer je aardappelen en appels mee wil laten stoven leg dan de aardappelparten in een met olie ingesmeerde ovenschaal. Leg het varkensribstuk er bovenop en zet de schaal in een oven van 180 graden.

Bak het varkensribstuk in 1 ½ tot 2 uur gaar. Voeg na een uur de geschilde en in stukken gesneden appels toe aan de aardappelen.

Meet de kerntemperatuur van het varkensribstuk met een kerntemperatuurmeter. Het vlees moet een kerntemperatuur hebben van 70 graden. Verpak het vlees als het de kerntemperatuur heeft behaald in aluminium folie en laat een kwartiertje rusten. Giet het eventuele teveel aan vocht van de appels af en meng de appels met de aardappels, breng op smaak met peper en zout. Snijd het varkensribstuk tussen de botten in dikke plakken en serveer het op de hete bliksem.

Tafel lekker!

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer