Varkensribstuk – Wie snijdt het vlees vandaag? Een groot stuk vlees maakt van een etentje een diner. Kies eens voor een varkensribstuk.
Een varkensribstuk, ook wel rib roast of rack genoemd, is een uniek stuk varkensvlees. Een rack is een stuk rib met vlees, waarvan de botjes zijn schoongemaakt. Dit zie je ook vaak bij een lamsrack. Een ribstuk maak je het beste klaar in de oven. Maar ook op de barbecue is een mooie bereiding. Het is niet moeilijk, maar het heeft wel even tijd nodig. Vaak wordt een groot stuk vlees alleen met kerst op tafel gezet. Dit mag echt wel vaker, zo krijgt varkensvlees een totaal andere beleving. Als je het de slager vraagt, zorgt die met liefde voor een mooi groot stuk vlees. Zo zet je echt iets lekkers voor je gezin of gasten op tafel.
Het vlees in zijn geheel klaarmaken
Door het vlees aan een stuk te klaar te maken blijven de sappen veel beter in het vlees en krijg je een lekker sappige varkensribstuk op tafel. De korst van brood, peterselie en mosterd zorgt niet alleen voor een beschermlaag die zorgt dat het vlees niet te veel uitdroogt, maar is ook nog eens erg lekker om bij het vlees te eten.
Door het vlees aan een stuk te bereiden blijven de sappen veel beter in het vlees en krijg je een lekker sappig stuk vlees op tafel.
Varkensribstuk met hete bliksem
Doe de aardappels en appels er direct bij in de braadslede, dan heb je ook meteen een lekkere hete bliksem (appelstamppot) voor erbij. Appels zijn heerlijk bij een stuk varkensvlees. Het maakt het vleesgerecht een stuk frisser van smaak. Heb je liever een krokante aardappel bij het vlees? Doe die dan in een aparte schaal en laat ze meteen meebakken, want de oven staat toch aan.
Varkensribstuk
Print receptIngrediënten voor dit recept
- varkensribstuk +/- 1 kg
- zout en peper
- 1 eetlepel grove mosterd
- 3 sneetjes wit brood
- een bosje peterselie
- 3 teentjes knoflook
- 1 eetlepel gedroogde tijm
- 3 eetlepels grove mosterd
- 750 gram aardappelen, geschild, in parten ( optioneel voor hete bliksem erbij )
- 500 gram jonagold appels, geschild, in parten (optioneel voor hete bliksem erbij)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je varkensribstuk:
Laat het varkensribstuk minimaal een uur op kamertemperatuur komen.
Smeer het vlees in met mosterd en bestrooi royaal met zout en peper.
Doe het witbrood met de mosterd , knoflook en peterselie in de keukenmachine en maal dit fijn. Heb je geen keukenmachine of blender verkruimel dan het brood, snijd de knoflook en de peterselie heel fijn en meng met de mosterd. Breng dit in een dikke laag op het vlees aan.
Als je aardappelen en appels mee wil laten stoven leg dan de aardappelparten in een met olie ingesmeerde ovenschaal. Leg het varkensribstuk er bovenop en zet de schaal in een oven van 180 graden.
Bak het varkensribstuk in 1½ tot 2 uur gaar. Voeg na een uur de geschilde en in stukken gesneden appels toe aan de aardappelen.
Meet de kerntemperatuur van het varkensribstuk met een kerntemperatuurmeter. Het vlees moet een kerntemperatuur hebben van 70 graden. Verpak het vlees als het de kerntemperatuur heeft behaald in aluminiumfolie en laat een kwartiertje rusten. Giet het eventuele teveel aan vocht van de appels af en meng de appels met de aardappels, breng op smaak met zout en peper.
Snijd het varkensribstuk tussen de botten door in dikke plakken en serveer het op de hete bliksem.
Tafel lekker !!