Vleesreepjes in “sticky” gembersaus – Hoe fijn is het om een heerlijke maaltijd op tafel te zetten waar iedereen van geniet. Dit recept voor gefrituurde vleesreepjes in een knapperig jasje met een heerlijke plakkerige kruidige gembersaus is een favoriet bij iedereen.
Knapperige reepjes varkensvlees
Je kent ze wel, die heerlijk knapperige kipstukjes. Wist je dat je diezelfde knapperige vleesreepjes ook kunt maken met varkensvlees? Gebruik dan hamlappen. Dit magere stukje varkensvlees is perfect voor dit recept.
De hamlappen snijd je in niet te dunne reepjes. Die reepjes haal je door een gekruid beslag waarna je ze kort in olie frituurt zodat ze lekker knapperig zijn. Dat frituren gaat vrij snel, zorg er wel voor dat je niet te veel vleesreepjes in een keer frituurt. Bij dit recept voor 500 gram vlees is het raadzaam om ze in 3 etappes te frituren.
Kruidig zoet met een beetje pit
Het laagje beslag van de vleesreepjes wordt op smaak gebracht met zout, een beetje peper en gemberpoeder dat is al een lekkere basis. Om dit gerecht nog meer smaak te geven maak je een heerlijke “sticky” gembersaus. Die is heel eenvoudig te maken en zit bomvol smaak.
De hoeveelheid chilivlokken in het recept voor de saus pas je makkelijk aan. Zitten er kinderen aan tafel of is pittig eten niet zo je ding gebruik dan minder chilivlokken of vervang ze door een beetje zwarte peper.
Na het bakken van de vleesreepjes schep je de saus over het vlees en je schept alles even om zodat alles gelijkmatig met saus bedekt is. Heb je eters aan tafel die niet zo van saus houden? Serveer de saus dan apart zodat iedereen zoveel saus kan nemen als hij of zij lekker vindt. Dit heeft ook als voordeel dat het vlees lekker knapperig blijft.
Serveersuggesties voor vleesreepjes in “sticky” gembersaus
- Lekker met gebakken rijst en gekookte sperzieboontjes
- Op een pistolet met rijkelijk knapperige sla en schijfjes komkommer
- In een wrap met een frisse koolsalade
- Op de patat als “loaded fries” met een beetje mayonaise en frisse ijsbergsla.
Hamlappen; mals en mager varkensvlees
Varkensvlees, het is te koop onder allerlei benamingen. Maar weet jij ook het verschil tussen al die varkenslappen, filetlappen en hamlappen?
Vleesreepjes in "sticky" gembersaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram hamlappen
- 150 gram bloem
- 1 eetlepel maizena
- 1 theelepel baksoda
- 3 tenen knoflook
- 4 cm verse gember
- 150 gram wortel
- 1 rode puntpaprika
- 1 ui
- 100 ml sojasaus
- 50 ml azijn
- 65 gram suiker
- 2 eetlepels sesamolie
- 50 ml olie + extra om te frituren
- 1/2 theelepel chilivlokken
- 2 eetlepels sesamzaad
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je vleesreepjes in “sticky” gembersaus:
Snijd het vlees in reepjes ruim een cm.
Snijd de wortel in dunne reepjes, de ui in halve ringen en de paprika in stukjes. Pers de knoflook uit en raps de gember.
Zeef de bloem met de maizena, de bakpoeder, gemberpoeder, zout en een beetje peper.
Doe de helft hiervan in een kom en maak er met een paar eetlepels water een stevig beslag van. Doe hier de vleesreepjes in en roer ze even goed om zodat er overal een beetje beslag zit. Zet opzij.
Maak de saus door een beetje olie te verhitten in een koekenpan. Bak hierin de wortel, ui, paprika en gember op een zacht vuur tot de groenten beetgaar zijn.
Blus af met de sojasaus, de azijn en de sesamolie. Voeg de suiker en de chilivlokken toe en warm alles eventjes kort door. Zet opzij zodat de chilivlokken hun werk kunnen doen. Wees voorzichtig met teveel chili de smaak wordt sterker.
Verhit een pan met een ruime laag zonnebloemolie tot 180 graden.
De de resterende bloem bij de vleesreepjes en meng alles losjes door elkaar. Het mag, moet zelfs een rommeltjes zijn. Zorg ervoor dat de stukjes los van elkaar gefrituurd worden.
Frituur de vleesreepjes in 3 etappes goudbruin, knapperig en gaar. Schep ze in een schaal bekleed met keukenpapier om overtollig vet te absorberen.
Doe de gebakken vleesreepjes in een schaal en schep de saus en de sesamzaadjes over de vleesreepjes en meng alles goed door elkaar. Serveer direct. Zoals eerder aangegeven kun je er ook voor kiezen om de saus en de sesamzaadjes apart te serveren.
Tafel lekker !!