• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, oktober 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Zacht gegaarde lamsbout met rode wijn en venkelzaad

door Redactie
in Vleesgerechten
0
2
zacht gegaarde lamsbout

Zacht gegaarde lamsbout – Met een lamsbout kun je veel kanten op. Geglaceerde lamsbout klinkt erg lekker. Dit betekent dat de lamsbout een mooi glanzend laagje krijgt door het bijvoorbeeld met marmelade of honing te bestrijken. Recepten van geglaceerde lamsbout vind je doorgaans op Britse of Australische sites. De Britten eten geglaceerde lamsbout graag met muntsaus.

Gebraiseerde lamsbout

Gebraiseerde lamsbout klinkt ook al zo goed. Hierbij gaar je de lamsbout op lage temperatuur (onder het kookpunt) in vocht zoals wijn of bouillon. Je kunt zowel rode als witte wijn gebruiken dus kies de soort wijn die jou aanspreekt. In het hier weergegeven recept wordt de bout zachtjes enkele uren gegaard op 80 C in de rode wijn.

Kruiderij

Qua kruiding van de lamsbout zie je veel recepten met rozemarijn en knoflook. Soms wordt dit uitgebreid met wat andere Mediterrane kruiden, zoals salie en tijm. In het onderstaande recept worden ook nog venkelzaadjes en rode peper toegevoegd. Venkelzaad heeft een milde anijssmaak en dit combineert geweldig met de smaak van lamsvlees. De rode peper geeft het een extra beetje pit. Hou je daar niet van, dan laat je het weg. Optioneel is een groene kruidenkorst. Het geeft de lamsbout nog even een klein extraatje op het einde.

Venkel

Venkel; een groente met een bijzondere smaak!

Ze behoren tot de stengelgroenten, deze wit met lichtgroene knollen, oftewel venkel. Heb jij deze heerlijke, frisse groente al eens geproefd?

Zacht gegaarde lamsbout met rode wijn en venkelzaad

Porties: 6 personen
Bereidingstijd: 260 minuten
Niveau: Gemiddeld
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 lamsbout van ca. 1,5 kilo
  • 2 uien
  • een halve prei of 2 lente uien
  • 500 ml. rode wijn
  • 4 tenen knoflook
  • 1 rode peper, in ringetjes of reepjes, zonder zaadjes
  • 1 tak rozemarijn
  • 3 takjes tijm
  • 1 1/2 theelepel venkelzaadjes
  • peper & zout
  • olijfolie
  • 1 citroen

Bereidingswijze van dit recept

Zacht gegaarde lamsbout maak je zo:

Snij de uien en prei in ringen. Kruid de lamsbout met peper, zout en de venkelzaadjes. Verhit de olijfolie in een pan. Schroei de lamsbout in de hete olie. Voeg ui en prei toe en bak ze even mee. Blus af met de rode wijn en hevel alles over naar een grote ovenschaal. Heb je een slowcooker, hevel dan over naar de schaal van de slowcooker. Leg de kruiden, de gekneusde tenen knoflook en de chilipeper op de bout. Schenk er nog een dun straaltje olijfolie overheen. Zet in de voorverwarmde oven (80 graden) of zet de slowcooker op 80 C (low) en laat in ongeveer drie en een half uur tot vier uur langzaam gaar worden.

Het vlees is gaar als de kernthermometer 60 graden aanwijst. Bij het garen op lage temperatuur is het vooral belangrijk dat de oven constant op 80 graden staat. Serveer met de citroen en het ingekookte bakvocht als jus. Proef even of de jus nog wat zout en peper nodig heeft. Wil je een dikkere saus, voeg dan een gelijke hoeveelheid boter en meel, door elkaar geprakt, toe. Hierdoor bindt de saus.

lamsbout kruidenmengsel4Optioneel: een groene-kruidenkorst

  • 200 gram wit brood
  • 1 klein bosje kruiden (bieslook, peterselie, tijm, rozemarijn)
  • 1 teen knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • mosterd

Na het garen van de bout kun je de lamsbout nog een kruidenkorst geven. Snij hiervoor brood (zonder de korst) in stukken en de knoflook in plakjes. Haal even het mes door de kruiden. Doe alles in een blender en maal het fijn. Zet de oven op 220 C. Bestrijk de bovenkant van de bout met mosterd en verdeel daarna de kruidenmix over de bovenkant. Zet de bout nog 5-10 minuten in de hete oven.

En lukt het om iets over te houden, dan is de zacht gegaarde lamsbout de volgende dag koud nog erg lekker, in dunne lapjes, met een salade.

Tafel lekker !!

DeelPin29Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Thaise kip in pindacurry
Curry

Thaise kip in pindacurry; Kai panang

Gehaktbrood van kipgehakt
Vleesgerechten

Gehaktbrood van kipgehakt met paprika en champignons

Biefstuk met champignonroomsaus
Vleesgerechten

Biefstuk met champignonroomsaus

scharrelkip in sinaasappel marinade
Vleesgerechten

Scharrelkip in sinaasappel marinade

Gehaktbrood met verse kruiden
Vleesgerechten

Gehaktbrood met verse kruiden

Bloedworst met appel
Lunch

Bloedworst met appel op brood

limburgs zoervleisj
Stoofschotel

Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg

kipgehaktballetjes met een dipsaus
Recepten

Een portie kipgehaktballetjes met een dipsaus

Reacties 2

  1. Wim says:
    7 jaar geleden

    uitstekend gelukt en een succes. Ik gebruikte de slowcooker op een lamsbout van 1,2 kg en dan kan er nog wel een half uur af van de bereidingstijd.
    Na drie uur kerntamp. 70 C.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      Top dat het gesmaakt heeft Wim

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee
Specials

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Met deze tips bak je thuis de mooiste en lekkerste soezen, eclairs en profiteroles. Pas op, het kiezen van een vulling kan lastiger zijn.

Check het recept of lees de info
gerookte vis

Gerookte vis

karnemelk

Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast

Krieltjes

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Recept in de picture

Thaise kip in pindacurry
Curry

Thaise kip in pindacurry; Kai panang

Kai Panang, dat is heerlijke Thaise kip in pindacurry. Als je een liefhebber bent van de Aziatische keuken moet je dit gerecht echt proeven!

Check het recept of lees de info
Mosselen in gele curry

Mosselen in gele curry

quiche met paddenstoelen

Quiche met paddenstoelen; Zet de seizoenen op tafel!

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Coby op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Redactie op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Ria op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Redactie op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • An Quaghebeur op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Elise de Haan op Gehaktbrood met verse kruiden
  • Peter op Gehaktbrood met verse kruiden

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen