• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, maart 27, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Zacht gegaarde lamsbout met rode wijn en venkelzaad

door Redactie
in Vleesgerechten
0
2
zacht gegaarde lamsbout

Zacht gegaarde lamsbout – Met een lamsbout kun je veel kanten op. Geglaceerde lamsbout klinkt erg lekker. Dit betekent dat de lamsbout een mooi glanzend laagje krijgt door het bijvoorbeeld met marmelade of honing te bestrijken. Recepten van geglaceerde lamsbout vind je doorgaans op Britse of Australische sites. De Britten eten geglaceerde lamsbout graag met muntsaus.

Gebraiseerde lamsbout

Gebraiseerde lamsbout klinkt ook al zo goed. Hierbij gaar je de lamsbout op lage temperatuur (onder het kookpunt) in vocht zoals wijn of bouillon. Je kunt zowel rode als witte wijn gebruiken dus kies de soort wijn die jou aanspreekt. In het hier weergegeven recept wordt de bout zachtjes enkele uren gegaard op 80 C in de rode wijn.

Kruiderij

Qua kruiding van de lamsbout zie je veel recepten met rozemarijn en knoflook. Soms wordt dit uitgebreid met wat andere Mediterrane kruiden, zoals salie en tijm. In het onderstaande recept worden ook nog venkelzaadjes en rode peper toegevoegd. Venkelzaad heeft een milde anijssmaak en dit combineert geweldig met de smaak van lamsvlees. De rode peper geeft het een extra beetje pit. Hou je daar niet van, dan laat je het weg. Optioneel is een groene kruidenkorst. Het geeft de lamsbout nog even een klein extraatje op het einde.

Venkel

Venkel; een groente met een bijzondere smaak!

Ze behoren tot de stengelgroenten, deze wit met lichtgroene knollen, oftewel venkel. Heb jij deze heerlijke, frisse groente al eens geproefd?

Zacht gegaarde lamsbout met rode wijn en venkelzaad

Porties: 6 personen
Bereidingstijd: 260 minuten
Niveau: Gemiddeld
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 lamsbout van ca. 1,5 kilo
  • 2 uien
  • een halve prei of 2 lente uien
  • 500 ml. rode wijn
  • 4 tenen knoflook
  • 1 rode peper, in ringetjes of reepjes, zonder zaadjes
  • 1 tak rozemarijn
  • 3 takjes tijm
  • 1 1/2 theelepel venkelzaadjes
  • peper & zout
  • olijfolie
  • 1 citroen

Bereidingswijze van dit recept

Zacht gegaarde lamsbout maak je zo:

Snij de uien en prei in ringen. Kruid de lamsbout met peper, zout en de venkelzaadjes. Verhit de olijfolie in een pan. Schroei de lamsbout in de hete olie. Voeg ui en prei toe en bak ze even mee. Blus af met de rode wijn en hevel alles over naar een grote ovenschaal. Heb je een slowcooker, hevel dan over naar de schaal van de slowcooker. Leg de kruiden, de gekneusde tenen knoflook en de chilipeper op de bout. Schenk er nog een dun straaltje olijfolie overheen. Zet in de voorverwarmde oven (80 graden) of zet de slowcooker op 80 C (low) en laat in ongeveer drie en een half uur tot vier uur langzaam gaar worden.

Het vlees is gaar als de kernthermometer 60 graden aanwijst. Bij het garen op lage temperatuur is het vooral belangrijk dat de oven constant op 80 graden staat. Serveer met de citroen en het ingekookte bakvocht als jus. Proef even of de jus nog wat zout en peper nodig heeft. Wil je een dikkere saus, voeg dan een gelijke hoeveelheid boter en meel, door elkaar geprakt, toe. Hierdoor bindt de saus.

lamsbout kruidenmengsel4Optioneel: een groene-kruidenkorst

  • 200 gram wit brood
  • 1 klein bosje kruiden (bieslook, peterselie, tijm, rozemarijn)
  • 1 teen knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • mosterd

Na het garen van de bout kun je de lamsbout nog een kruidenkorst geven. Snij hiervoor brood (zonder de korst) in stukken en de knoflook in plakjes. Haal even het mes door de kruiden. Doe alles in een blender en maal het fijn. Zet de oven op 220 C. Bestrijk de bovenkant van de bout met mosterd en verdeel daarna de kruidenmix over de bovenkant. Zet de bout nog 5-10 minuten in de hete oven.

En lukt het om iets over te houden, dan is de zacht gegaarde lamsbout de volgende dag koud nog erg lekker, in dunne lapjes, met een salade.

Tafel lekker !!

Tags: VleesVlees - LamsboutVlees - Lamsvlees
DeelPin27Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

tartaar met een kaasvulling
Vleesgerechten

Tartaar met een kaasvulling

Cheeseburger
Vleesgerechten

Cheeseburger; klassiek Amerikaans fastfood

Blauwe kaasburger
Vleesgerechten

Blauwe kaasburger

Kip met 40 teentjes knoflook
Vleesgerechten

Kip met 40 teentjes knoflook

pittige kip
Vleesgerechten

Pittige kip in zoetzure ananassaus

Souvlaki
Vleesgerechten

Griekse souvlaki van varkenshaas

Oma’s gehaktballen
Vleesgerechten

Oma’s gehaktballen

runderrollade uit de oven
Vleesgerechten

Runderrollade uit de oven

Reacties 2

  1. Wim says:
    6 jaar geleden

    uitstekend gelukt en een succes. Ik gebruikte de slowcooker op een lamsbout van 1,2 kg en dan kan er nog wel een half uur af van de bereidingstijd.
    Na drie uur kerntamp. 70 C.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Top dat het gesmaakt heeft Wim

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Rösti
Bijgerecht

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

Geraspte aardappel, en dat op zijn Zwitsers. Dan hebben we het over rösti. Een lekker bijgerecht, waarmee het heerlijk variëren is!

Check het recept of lees de info
witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Venkeltaart met ham en kaas

Venkeltaart met ham en kaas

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen