Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Zigeunerschnitzel, een schnitzel met paprikasaus

De zigeunerschnitzel, deze al dan niet gepaneerde schnitzel met een licht pikante paprikasaus is, zeker in de Oostenrijkse en Duitse keuken, een bekende schnitzelvariant.

2 9.212

Zigeunerschnitzel, een schnitzel met paprikasaus – Vooral in de Oostenrijkse en Duitse keuken kom je heel veel varianten met de gepaneerde schnitzel tegen, de zigeunerschnitzel is er daar één van. En dan heb ik het niet over de oranje gekleurde stukjes vlees die je in de supermarkt vindt, nee de zigeunerschnitzel dankt zijn naam aan de overheerlijke, licht pikante paprikasaus die over de schnitzel heen geserveerd wordt. De gepaneerde oranje laag maakt het dus geen zigeunerschnitzel, dat doet de saus.

Zigeunerschnitzel of Balkanschnitzel

De discussie omtrent de negerzoenen, welke nu de zoenen van Buys heten, kennen we allemaal vast nog wel. Een zelfde soort discussie ontstond in 2013 in Duitsland. De vereniging van Sinti’s en Roma’s (zigeuners) vond de naam van deze schnitzel discriminerend en eiste een verandering van de naam. In de Duitse stad Hannover is sinds die tijd de naam zigeunerschnitzel niet meer op een menukaart verschenen. Slechts enkele andere Duitse steden volgden dit voorbeeld. Zo komt het dat er op een Duitse menukaart verschillende benamingen kunnen staan voor éénzelfde schnitzel; De meest gebruikte blijft de zigeunerschnitzel maar de namen Balkanschnitzel, Pusztaschnitzel of Schnitzel met paprikasaus worden gebruikt voor hetzelfde gerecht.

Wel of niet paneren ?

Ook hierover zijn de meningen verdeelt, paneer je een zigeunerschnitzel wel of niet ? Ik gebruik een gepaneerde schnitzel maar zoals ik al schreef, het oranje laagje die we kennen van de supermarkt volstaat niet, ga je voor gepaneerd dan moet je hem echt zelf paneren, een klusje van hooguit 10 minuten maar het maakt wel echt het verschil. Hoe je zelf een schnitzel paneert lees je hier. Wil je toch een beetje oranje/paprika meegeven meng dan door het paneermeel een tl paprikapoeder.

Zigeunerschnitzel

Vleesgerecht voor 4 personen

Voor de saus

 • 1 rode paprika
 • 1 gele paprika
 • 1 groene paprika
 • 1 ui
 • 2 el olijfolie
 • 100 ml rode wijn
 • 350 ml bouillon
 • 1 blikje tomatenpuree
 • 1 tl pikante paprikapoeder
 • 1 tl gerookt paprikapoeder
 • 1/2 tl chilipoeder
 • 1 tl suiker (optioneel)

Zo maak je zigeunerschitzel:

Paneer de schnitzels zoals hier beschreven. Maak de paprika’s schoon (verwijder kern en zaadlijsten) en snijd ze in repen. Schil de ui en snijd in ringen. Verhit in een pan de olijfolie en bak hierin de paprika’s en de ui tot ze zacht zijn. Doe dit op een medium vuur zodat ze wel zacht worden maar niet bruin. Voeg de 200 ml van de bouillon toe samen met de rode wijn en de tomatenpuree.  Laat het geheel nu wat indikken. Voeg nu het paprikapoeder, de chilipoeder en eventueel de suiker toe. Voeg nu in kleine beetjes de overige bouillon toe net zolang tot de gewenste dikte is bereikt. Bak de schnitzels tot ze mooi goudbruin zijn. Serveer de saus over de zigeunerschnitzel.

Tafel lekker !!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
 1. Ria zegt

  Ik ga er vanuit dat je de 2 eetlepels slagroom op het laatst toevoegde als de saus niet meer hoeft te koken i.v.m. schiften?

  1. Redactie zegt

   Oops, dat staat er inderdaad niet duidelijk in Ria, maar de slagroom is niet bedoelt voor de saus maar voor het paneren van de schnitzels. Er had een link bij moeten staan naar dit artikel https://lekkertafelen.nl/specials/schnitzels-zelf-paneren/

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer