- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Zigeunerschnitzel, een schnitzel met paprikasaus

Zigeunerschnitzel, een schnitzel met paprikasaus – Vooral in de Oostenrijkse en Duitse keuken kom je heel veel varianten met de gepaneerde schnitzel tegen, de zigeunerschnitzel is er daar één van. En dan heb ik het niet over de oranje gekleurde stukjes vlees die je in de supermarkt vindt, nee de zigeunerschnitzel dankt zijn naam aan de overheerlijke, licht pikante paprikasaus die over de schnitzel heen geserveerd wordt. De gepaneerde oranje laag maakt het dus geen zigeunerschnitzel, dat doet de saus.


Zigeunerschnitzel of Balkanschnitzel

De discussie omtrent de negerzoenen, welke nu de zoenen van Buys heten, kennen we allemaal vast nog wel. Een zelfde soort discussie ontstond in 2013 in Duitsland. De vereniging van Sinti’s en Roma’s (zigeuners) vond de naam van deze schnitzel discriminerend en eiste een verandering van de naam. In de Duitse stad Hannover is sinds die tijd de naam zigeunerschnitzel niet meer op een menukaart verschenen. Slechts enkele andere Duitse steden volgden dit voorbeeld. Zo komt het dat er op een Duitse menukaart verschillende benamingen kunnen staan voor éénzelfde schnitzel; De meest gebruikte blijft de zigeunerschnitzel maar de namen Balkanschnitzel, Pusztaschnitzel of Schnitzel met paprikasaus worden gebruikt voor hetzelfde gerecht.

Wel of niet paneren ?

Ook hierover zijn de meningen verdeelt, paneer je een zigeunerschnitzel wel of niet ? Ik gebruik een gepaneerde schnitzel maar zoals ik al schreef, het oranje laagje die we kennen van de supermarkt volstaat niet, ga je voor gepaneerd dan moet je hem echt zelf paneren, een klusje van hooguit 10 minuten maar het maakt wel echt het verschil. Hoe je zelf een schnitzel paneert lees je hier[1]. Wil je toch een beetje oranje/paprika meegeven meng dan door het paneermeel een tl paprikapoeder.

Zigeunerschnitzel

Vleesgerecht[2] voor 4 personen

Voor de saus

Zo maak je zigeunerschitzel:

Paneer de schnitzels zoals hier beschreven[6]. Maak de paprika’s schoon (verwijder kern en zaadlijsten) en snijd ze in repen. Schil de ui en snijd in ringen. Verhit in een pan de olijfolie en bak hierin de paprika’s en de ui tot ze zacht zijn. Doe dit op een medium vuur zodat ze wel zacht worden maar niet bruin. Voeg de 200 ml van de bouillon toe samen met de rode wijn en de tomatenpuree.  Laat het geheel nu wat indikken. Voeg nu het paprikapoeder, de chilipoeder en eventueel de suiker toe. Voeg nu in kleine beetjes de overige bouillon toe net zolang tot de gewenste dikte is bereikt. Bak de schnitzels tot ze mooi goudbruin zijn. Serveer de saus over de zigeunerschnitzel.

Tafel lekker !!

Links in dit recept:
  1. Hoe je zelf een schnitzel paneert lees je hier: https://lekkertafelen.nl/specials/schnitzels-zelf-paneren/
  2. Vleesgerecht: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/hoofdgerecht/vleesgerechten/
  3. kalfs/varkensschnitzels: https://lekkertafelen.nl/special/schnitzel/
  4. eieren: https://lekkertafelen.nl/special/eieren/
  5. paprika: https://lekkertafelen.nl/special/paprika/
  6. zoals hier beschreven: https://lekkertafelen.nl/specials/schnitzels-zelf-paneren/