Zoet-zuur varkensvlees met sperziebonen – Vaak worden er bij het bereiden van een Oosterse wokmaaltijd flesjes woksaus of doosjes met kruidenmengsel gebruikt. Eigenlijk is dat helemaal niet nodig. Je kunt deze ‘wereldgerechten’ ook heel goed zelf maken, met verse ingrediënten, en producten die je waarschijnlijk gewoon in je basisvoorraad hebt. Zoet-zuur varkensvlees met sperziebonen bijvoorbeeld, lekker, gezond en makkelijk te bereiden. Wat witte rijst of noodles erbij en je hebt een heerlijke Oosterse maaltijd! Je kunt dit gerecht als op zichzelf staande maaltijd serveren, maar je kunt het ook maken als onderdeel van een rijsttafel.
Welk varkensvlees gebruik je?
We hebben voor zoet-zuur varkensvlees met sperziebonen hamlappen gebruikt. Hamlappen worden gesneden uit de achterham van het varken. Het zijn de malste varkenslappen. Ze zijn mager, zacht en neutraal van smaak en je kunt ze daarom voor veel gerechten gebruiken. Hamlappen zijn geschik om in blokjes te snijden, voor snelle, op hoge temperatuur bereide wokgerechten, aan spiesjes als saté of souvlaki op de barbecue. Maar je kunt ze ook heerlijk stoven, en ze zijn een stuk sneller gaar dan bijvoorbeeld runderlappen. Als je varkensvlees gaat kopen, let dan wel op het Beter Leven Keurmerk, EKO-keurmerk et cetera, of koop biologisch vlees. Er zijn helaas nog veel misstanden in de varkensfokkerij, dus dat is wel iets belangrijks. Als je vlees koopt bij de slager, ga dan eens met hem of haar in gesprek de herkomst van het vlees.
Verse ingrediënten, gewoon lekkerder!
Vaak worden er in gerechten waar ananas in gebruikt wordt ananas in blik gebruikt. Wij hebben voor dit zoet-zuur varkensvlees met sperziebonen gekozen voor verse ananas. Waarom? Gewoon omdat het veel lekkerder is dan ananas uit blik. Dat is ook de reden dat we gekozen hebben voor verse sperziebonen en niet uit een pot of uit de vriezer. Het kost weinig moeite om zelf een ananas te snijden en bonen af te halen. En het resultaat is er dan ook naar!
Zoet-zuur varkensvlees met sperziebonen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gram hamlappen, in dobbelstenen
- 250 gram verse ananas, in stukjes
- 300 gram sperziebonen, afgehaald
- 140 gram tomatenpuree
- 3 eetlepels suiker
- 2 eetlepels azijn
- 1 eetlepel citroensap
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 1 flinke duim gember, geraspt of zeer fijn gesneden
- 50 gram sjalotten, zeer fijn gesnipperd
- 1 à 1,5 theelepel sambal oelek
- 2 theelepels paprikapoeder
- 3 eetlepels ketjap manis
- 250 ml water
- neutrale olie om in te bakken
- zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je zoet-zuur varkensvlees met sperziebonen:
Verhit in een wok of grote hapjespan een flinke scheut olie. Bak hierin het varkensvlees rondom bruin aan. Haal het vervolgens uit de pan en leg het even op een bord.
Fruit in dezelfde pan de sjalot, de knoflook en de gember aan. Laat ze niet bruin worden, glazig is goed. Doe vervolgens de tomatenpuree erbij en laat deze even meebakken. Blus af met het water.
Voeg de azijn, het citroensap, de ketjap manis, de sambal oelek, de suiker, en het paprikapoeder toe en roer deze goed door de saus. Breng weer aan de kook.
Doe de sperziebonen en het vlees bij de saus en laat het geheel op een laag vuurtje een minuut of 15 stoven. Voeg dan de ananas toe en warm het gerecht nog even goed door. Breng op smaak met wat zout.
Serveer zoet-zuur varkensvlees met sperziebonen met wat gekookte witte rijst of noodles.
Tafel lekker!!