Zoetzuur varkensvlees met sperziebonen – Vaak worden er, bij het maken van een oosterse wokmaaltijd, flesjes woksaus of doosjes met kruidenmengsel gebruikt. Eigenlijk is dat helemaal niet nodig. Je kunt die ‘wereldgerechten’ ook heel goed zelf maken, met verse ingrediënten, en producten die je waarschijnlijk gewoon in je basisvoorraad hebt. Zoetzuur varkensvlees met sperziebonen bijvoorbeeld, lekker, gezond en makkelijk te maken. Wat witte rijst of noedels erbij en je hebt een heerlijke oosterse maaltijd! Je kunt dit gerecht als op zichzelf staande maaltijd serveren, maar je kunt het ook maken als onderdeel van een rijsttafel.
Van goede hamlappen
In dit recept voor zoetzuur varkensvlees met sperziebonen kies je het beste voor hamlappen. Hamlappen worden gesneden uit de achterham van het varken. Het zijn de malste varkenslappen. Ze zijn mager, zacht en neutraal van smaak en je kunt ze daarom voor veel gerechten inzetten. Hamlappen zijn geschikt om in blokjes te snijden, voor snelle, op hoge temperatuur bereide wokgerechten, aan spiesjes als saté of souvlaki op de barbecue. Maar je kunt ze ook heerlijk stoven, en ze zijn een stuk sneller gaar dan bijvoorbeeld runderlappen. Als je varkensvlees gaat kopen, let dan wel op het Beter Leven Keurmerk, EKO-keurmerk et cetera, of koop biologisch vlees. Er zijn helaas nog veel misstanden in de varkenshouderij, dus dat is wel iets belangrijks. Koop goed vlees als je zoetzuur varkensvlees met sperziebonen wil maken. Als je dat vlees koopt bij de slager, ga dan eens met hem of haar in gesprek de herkomst van het vlees.
Verse ingrediënten, gewoon lekkerder!
Vaak wordt er in gerechten waar ananas in gebruikt wordt ananas in blik gebruikt. In dit recept voor zoetzuur varkensvlees met sperziebonen ga je aan de slag met verse ananas. Waarom? Gewoon omdat het veel lekkerder is dan ananas uit blik. Dat is ook de reden dat er verse sperziebonen gebruikt worden en niet uit een pot of uit de vriezer. Het kost weinig moeite om zelf een ananas te snijden en bonen af te halen. En het resultaat is er dan ook naar!
Sperziebonen
Sperziebonen lijken misschien wat gewoontjes, maar dat is niet terecht. Je kunt oneindig variëren met deze heerlijke en veelzijdige groente!
Hamlappen; mals en mager varkensvlees
Varkensvlees, het is te koop onder allerlei benamingen. Maar weet jij ook het verschil tussen al die varkenslappen, filetlappen en hamlappen?
Zoet-zuur varkensvlees met sperziebonen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gram hamlappen, in dobbelstenen
- 250 gram verse ananas, in stukjes
- 300 gram sperziebonen, afgehaald
- 140 gram tomatenpuree
- 3 eetlepels suiker
- 2 eetlepels azijn
- 1 eetlepel citroensap
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 1 flinke duim gember, geraspt of zeer fijn gesneden
- 50 gram sjalotten, zeer fijn gesnipperd
- 1 à 1,5 theelepel sambal oelek
- 2 theelepels paprikapoeder
- 3 eetlepels ketjap manis
- 250 ml water
- neutrale olie om in te bakken
- zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je zoet-zuur varkensvlees met sperziebonen:
Verhit in een wok of grote hapjespan een flinke scheut olie. Bak hierin het varkensvlees rondom bruin aan. Haal het vervolgens uit de pan en leg het even op een bord.
Fruit in dezelfde pan de sjalot, de knoflook en de gember aan. Laat ze niet bruin worden, glazig is goed. Doe vervolgens de tomatenpuree erbij en laat deze even meebakken. Blus af met het water.
Voeg de azijn, het citroensap, de ketjap manis, de sambal oelek, de suiker, en het paprikapoeder toe en roer deze goed door de saus. Breng weer aan de kook.
Doe de sperziebonen en het vlees bij de saus en laat het geheel op een laag vuurtje een minuut of 15 stoven. Voeg dan de ananas toe en warm het gerecht nog even goed door. Breng op smaak met wat zout.
Serveer zoet-zuur varkensvlees met sperziebonen met wat gekookte witte rijst of noodles.
Tafel lekker!!