Zwitserse kipreepjes een variant op het Zürcher geschnetzeltes – Zürcher geschnetzeltes is een nationaal Zwitsers gerecht. Zwitserland, een land waar ik gek op ben, prachtig in de zomer en misschien nog wel mooier in de winter met volop gelegenheid om te genieten van een echte witte winter. Het lekkerste vind ik het om na een dagje in de sneeuw een Zwitserse raststäte in te duiken en dan de Zürcher geschnetzeltes te bestellen, op bijna iedere Zwitserse menukaart is het wel terug te vinden.
Lekker gepaneerde kalfsvleesreepjes die afgeblust worden met slagroom en witte wijn. Ik kan er echt van genieten en ben dan ook blij dat het in mijn eigen keuken ook zo makkelijk te maken is. Ik koos zelf voor het gebruik van kipfilet en hoewel in het originele recept afgeblust wordt met witte wijn koos ik voor appelsap, een, qua smaak, hele goede vervanger, kindvriendelijk en eigenlijk altijd wel aanwezig in de voorraadkast. Zo ontstond dit recept voor Zwitserse kipreepjes.
Hoofdgerechten met kipfilet; zet smaak op tafel!
Wat is er nou makkelijker dan even een kipfiletje bakken bij je maaltijd? Maar dat kan anders. We delen de beste hoofdgerechten met kipfilet!
Zwitserse kipreepjes
Hoofdgerecht met vlees voor 4 personen
- 500 gram kipfilet
- sap van 1 citroen
- 100 gram bloem
- 30 gram boter
- 250 gram champignons
- 2 rode uien
- 250 ml slagroom
- 80 ml appelsap
- 1 el peterselie
Snijd de kipfilet in reepjes en bestrooi ze met een klein beetje peper en zout. Knijp de citroen uit boven de stukjes kipfilet en laat de kipfilet even lekker in de citroensap liggen.
Schep de bloem in een schaaltje, haal de reepjes kipfilet door de bloem en zorg dat ieder reepje goed bedekt is.
Snijd de champignons in vieren en snijd de ui in niet al te kleine blokjes. Verhit de boter in een hapjespan en als deze heet genoeg is bakt u hierin de champignons en de uien.
Als de champignons en uien gaar zijn schept u deze uit de pan en in de achtergebleven boter bakt u de kipreepjes, klop wel eerst overtollig bloem van de kipreepjes af.
Als de kipreepjes gaar en mooi bruin gekleurd zijn schept u de champignons en uien er weer bij, laat alles even op temperatuur komen en blus dan af met de slagroom en de appelsap.
Laat het geheel een minuut of 5 doorkoken, schep uit de pan, strooi de fijngesneden peterselie over de Zwitserse kipreepjes en serveer vervolgens direct.
De Zwitserse kipreepjes smaken heerlijk met aardappelrösti en haricot verts (tip voor de zomermaanden), maar probeer ook eens deze rösti met koolraap (tip voor de wintermaanden).