Vogelnestjes, Schotse eieren of Verborgen eieren – De Belgen noemen het vogelnestjes, maar wij kennen ze ook als Schots ei of verborgen ei. Een gerechtje dat zich heel goed leent om te laten zien wat je waard bent in de keuken. Het ei zit verstopt in een bal gehakt en het geheel is aan de buitenzijde gepaneerd. Er zijn meerdere manieren om dit gerechtje te maken. Denk aan braden of frituren bijvoorbeeld. Het recept kwam ik toevallig op televisie tegen toen een bekende Belgische kok het maakte. Ik was nog kind / tiener, maar juist dan spreekt dit gerechtje tot de verbeelding. Grappig, die kok zag ik in mijn jeugd regelmatig, maar contact hebben we nooit gehad. Het roept het verleden in me op. Mijn moeder die, elke zondag na de mis, in de keuken die ook altijd iets bijzonders op tafel toverde. Door haar heb ik de smaak van het kokkerellen te pakken gekregen en gaandeweg probeer je andere dingen uit. Zo ook deze vogelnestjes of schotse eieren. Vandaag deel ik dit recept heel graag met jullie. Ik maak het nog altijd graag! Serveer als bijgerecht, als snack of serveer dit ei op de borrelplank.
In mijn recept serveer ik de vogelnestjes in een huisgemaakte tomatensaus. Je kunt ze natuurlijk ook heel goed bij spinazie serveren. De uitdaging van het gerecht is natuurlijk dat het eigeel zacht is als je ze doorsnijdt op je bord. Een hele kunst, en ook als het je niet lukt, is er echt geen man over boord.
Vogelnestjes
- 700 gram gemengd gehakt (varken/kalf)
- 4 eieren
- panko of paneermeel / chapelure
- 2 takjes tijm
- 2 sjalotten
- zout en zwarte peper
Tomatensaus
- olijfolie
- knoflook
- 1 eetlepel suiker( naar smaak)
- 1 ui
- 1 klein blikje tomatenpuree
- Een 500 gram verse tomaten
- chilipoeder, cayennepeper
- 1 blaadje laurier
- 100 gram champignons
Prei puree
- 3 stengels prei
- 1 kruimige aardappel
- 50 gram boter
- peper en zout
Vogelnestjes maken
Hak de kruiden, snij de knoflook en de sjalotjes fijn. Meng het gehakt met de kruiden, knoflook en uitjes, en breng op smaak met peper en zout.
Kook de eitjes gedurende 6,5 minuten en laat ze schrikken in ijskoud water. Pel de eitjes.
Gebruik 165 gram gehakt per balletje, spreid uit over een stukje plasticfolie. Rol de eitjes voorzichtig in het gehakt en maak perfecte bollen. Rol de vogelnestjes in de panko, en zet nog even opzij.
Prei puree maken
Kook de aardappelen gaar in licht gezouten water. Maak de prei schoon, snij in fijne stukjes, en stoof aan in boter.
Giet de aardappelen af, stamp deze fijn met een stamper en voeg een goede klont boter en de gestoofde prei toe. Meng goed en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Tomatensaus maken
Snij de uien, de champignons en de knoflook fijn, en stoof aan in wat olijfolie. Voeg tomatenpuree toe, laat kort bakken, en voeg dan de tomaten in blokjes toe.
Alles kruiden met peper, zout, een laurierblaadje, cayennepeper (of chilipoeder) en laat 10 minuutjes zachtjes pruttelen. Mix de saus , zonder laurierblad en passeer eventueel door een fijne zeef.
Frituur de vogelnestjes met 2 tegelijk 4,5 minuten op 190 graden in de frituurpan
Doe eerst een schep preipuree in een diep rond bord, en schep de tomatensaus rondom. Plaats het vogelnestje middenin, en snij pas aan tafel open. De eierdooier moet nog lichtjes vloeibaar zijn, en mooi uit het vogelnestje stromen.
Ei op de borrelplank; daar maak je vrienden mee
Serveer bij je avondje borrelen met vrienden eens ei op de borrelplank. Als salade, wrap of gefrituurd er is voor iedereen wel iets lekkers.