Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne – Voedselfabrikanten doen ons geloven, dat je een PAK nodig hebt om dit heerlijke gerecht te maken. Maar dat is volslagen onzin. Ook heb je niet eindeloos veel kruiden en specerijen nodig. De basis is simpel: chilipoeder (of chilivlokken, of: als je het helemaal mild wilt houden, paprikapoeder), gemalen komijn (djintan) en oregano. Als je die in de juiste verhouding naar smaak mengt, krijg je al een heerlijke chili. Een ander trucje om de chili lekker te krijgen, is om de uien geruime tijd in een royale hoeveelheid olie te bakken. Ze krijgen dan een heerlijke, zoetige smaak én worden lekker krokant. Al zin gekregen?
Waarom dit recept voor Chili con carne?
Tja, een échte Mexicaan zou me vervloeken: bonen in de Chili con carne! Chili con carne is eigenlijk vooral heel veel pepers (de chili) en heel veel vlees (de carne). Maar dat recept past toch minder bij het smaakpalet van de gemiddelde Nederlander. Of bij kinderen. Via Noord-Amerika veroverde een aangepast gerecht de wereld, met meer ingrediënten en iets minder pit, en ik laat me daar graag door leiden. Tóch noem ik het Mexicaanse Chili, omdat ik graag Mexico de credits geef voor dit heerlijke gerecht. Natuurlijk geeft iedereen er weer een eigen draai aan. Dit is dan ook weer míjn draai. Maar wel eentje die op veel lof kan rekenen. Niet alleen in het gezin, ook bij diverse vrienden. Hoogste tijd dus om dit recept met jullie te delen.
Tips ten slotte om van deze chili con carne een echt feestje te maken
Wil je het helemaal feestelijk maken, dan zorg je ook nog voor extra bakjes erbij met wat schijfjes Jalapeño peper, een zelfgemaakte guacamole en een zelfgemaakte tomaten-salsa. Serveer er een heerlijke Mojito bij en het fiesta is compleet.
Gedroogde bonen; Handige tips en heerlijke recepten
Ze zijn lekker, ze zijn gezond en je kunt er heel gevarieerd mee koken. We hebben het over gedroogde bonen! Zelf koken is het lekkerst!
Chili con carne
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gr. (runder)gehakt
- 3 el. olijfolie
- 3 uien
- 2 à 3 paprika’s
- 2 teentjes knoflook
- 1 blik kidneybonen
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1/2 tl. chilipoeder
- 2 à 3 tl. gemalen komijn
- 1 tl. oregano
- peper en zout
- 250 à 300 gr. (basmati)rijst
- een paar druppels worcestersaus ( optioneel )
- 1 tl. gerookt paprikapoeder en/of gewoon paprikapoeder ( optioneel )
- 100 gr. cheddar-kaas ( optioneel )
- 1 bakje zure room à 125 ml. ( optioneel )
- half bosje koriander ( optioneel )
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je deze chili con carne:
Snipper de uien grof en doe ze in een (stoof)pan met een dikke bodem, met de olijfolie en zet het vuur halfzacht. Roer de uien af en toe om. Was de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en de witte randjes en snijd ze in blokjes. Voeg de paprika’s toe aan de uien en laat ze meebakken. De uien moeten ongeveer 15 à 20 minuten bakken.
Ontvel de teentjes knoflook en verwijder de groene kern. Pers de teentjes knoflook uit boven de pan en roer weer even om. Voeg nu het vlees toe, zet het vuur iets hoger en hussel het goed om, zodat alles snel dicht schroeit. Zet het vuur weer lager en voeg nu de kruiden toe, eventueel nog wat druppels worcestersaus en het blikje tomatenpuree. Vul het lege blikje tomatenpuree nog tweemaal met water en voeg dat toe, zodat alles een beetje smeuïg wordt. Voeg nu de bonen toe. Breng alles op smaak met peper en zout en laat het nog even doorsudderen op een zacht vuurtje. Je kunt het vuur nu ook uitzetten, en later weer opwarmen.
Breng de rijst aan de kook, zoals je gewend bent en misschien wil je nog wat koriander fijnhakken en wat cheddar raspen, om later nog op de chili con carne te serveren.
Ik kan niet vinden in het recept waar de zure room voor is?
De zure room is optioneel Carla, en dat had er inderdaad bij moeten staan. Maar zure room wordt vaak bij chili con carne geserveerd. In een klodder bovenop de chili con carne, of in een schaaltje ernaast.
Echte Chili con carne is zonder bonen ???
Factcheckers ? Volgens ons staat dat in de tekst?
Je kunt het recept ook kopiëren naar Word en het dan printen. Het zou al meer dan een jaar geleden verholpen worden, maar daar is men nog steeds niet aan toe gekomen zoals blijkt. Mar printen kan op deze manier wel. Lieve groet Cecile
Het gaat ook over ruim 4000 recepten Cecile, en het updaten van die recepten is niet het enige wat we doen. Maar bij deze heeft dit recept vast voorrang gekregen ? Alle recepten die nieuw verschijnen zijn al vanaf maart van een printbutton voorzien.
Het was bedoeld als een tip voor Paul!
Lieve groet Cecile
Jammer dat je zo een gerecht niet kunt printen
Dat kan wel hoor Paul. Onder het recept staat een link naar de printpagina ?
Link niet te vinden
Bij deze wel ?