• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, mei 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht

Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne

door Redactie
in Hoofdgerecht
0
11
Chili con carne

Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne – Voedselfabrikanten doen ons geloven, dat je een PAK nodig hebt om dit heerlijke gerecht te maken. Maar dat is volslagen onzin. Ook heb je niet eindeloos veel kruiden en specerijen nodig. De basis is simpel: chilipoeder (of chilivlokken, of: als je het helemaal mild wilt houden, paprikapoeder), gemalen komijn (djintan) en oregano. Als je die in de juiste verhouding naar smaak mengt, krijg je al een heerlijke chili. Een ander trucje om de chili lekker te krijgen, is om de uien geruime tijd in een royale hoeveelheid olie te bakken. Ze krijgen dan een heerlijke, zoetige smaak én worden lekker krokant. Al zin gekregen?

Waarom dit recept voor Chili con carne?

Tja, een échte Mexicaan zou me vervloeken: bonen in de Chili con carne! Chili con carne is eigenlijk vooral heel veel pepers (de chili) en heel veel vlees (de carne). Maar dat recept past toch minder bij het smaakpalet van de gemiddelde Nederlander. Of bij kinderen. Via Noord-Amerika veroverde een aangepast gerecht de wereld, met meer ingrediënten en iets minder pit, en ik laat me daar graag door leiden.  Tóch noem ik het Mexicaanse Chili, omdat ik graag Mexico de credits geef voor dit heerlijke gerecht. Natuurlijk geeft iedereen er weer een eigen draai aan. Dit is dan ook weer míjn draai. Maar wel eentje die op veel lof kan rekenen. Niet alleen in het gezin, ook bij diverse vrienden. Hoogste tijd dus om dit recept met jullie te delen.

Tips ten slotte om van deze chili con carne een echt feestje te maken

Wil je het helemaal feestelijk maken, dan zorg je ook nog voor extra bakjes erbij met wat schijfjes Jalapeño peper, een zelfgemaakte guacamole en een zelfgemaakte tomaten-salsa. Serveer er een heerlijke Mojito bij en het fiesta is compleet.

Gedroogde bonen handige tips en heerlijke recepten

Gedroogde bonen; Handige tips en heerlijke recepten

Ze zijn lekker, ze zijn gezond en je kunt er heel gevarieerd mee koken. We hebben het over gedroogde bonen! Zelf koken is het lekkerst!

Chili con carne

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 50 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gr. (runder)gehakt
  • 3 el. olijfolie
  • 3 uien
  • 2 à 3 paprika’s
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blik kidneybonen
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1/2 tl. chilipoeder
  • 2 à 3 tl. gemalen komijn
  • 1 tl. oregano
  • peper en zout
  • 250 à 300 gr. (basmati)rijst
  • een paar druppels worcestersaus ( optioneel )
  • 1 tl. gerookt paprikapoeder en/of gewoon paprikapoeder ( optioneel )
  • 100 gr. cheddar-kaas ( optioneel )
  • 1 bakje zure room à 125 ml. ( optioneel )
  • half bosje koriander ( optioneel )

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je deze chili con carne:

Snipper de uien grof en doe ze in een (stoof)pan met een dikke bodem, met de olijfolie en zet het vuur halfzacht. Roer de uien af en toe om. Was de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en de witte randjes en snijd ze in blokjes. Voeg de paprika’s toe aan de uien en laat ze meebakken. De uien moeten ongeveer 15 à 20 minuten bakken.

Ontvel de teentjes knoflook en verwijder de groene kern. Pers de teentjes knoflook uit boven de pan en roer weer even om. Voeg nu het vlees toe, zet het vuur iets hoger en hussel het goed om, zodat alles snel dicht schroeit. Zet het vuur weer lager en voeg nu de kruiden toe, eventueel nog wat druppels worcestersaus en het blikje tomatenpuree. Vul het lege blikje tomatenpuree nog tweemaal met water en voeg dat toe, zodat alles een beetje smeuïg wordt. Voeg nu de bonen toe. Breng alles op smaak met peper en zout en laat het nog even doorsudderen op een zacht vuurtje. Je kunt het vuur nu ook uitzetten, en later weer opwarmen.

Breng de rijst aan de kook, zoals je gewend bent en misschien wil je nog wat koriander fijnhakken en wat cheddar raspen, om later nog op de chili con carne te serveren.

DeelPin14Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Ovenschotel met heek en zalm
Ovenschotel

Ovenschotel met heek en zalm; serveer verse vis op z’n best

Lamsbiefstuk met uiencompote
Vleesgerechten

Lamsbiefstuk met uiencompote

Roasted lamb
Vleesgerechten

Roasted lamb; lamsbout als een pronkstuk op tafel

Garnalen van de barbecue
Visgerechten

Garnalen van de barbecue; in een heerlijke marinade

Kippenpoten met paprika
Vleesgerechten

Kippenpoten met paprika

Sjasliek
Vleesgerechten

Sjasliek; uit de oven of van de barbecue

Lamsbiefstuk met citroen-honingsaus
Vleesgerechten

Lamsbiefstuk met citroen-honingsaus

Lamskoteletten met een Oosters tintje
Vleesgerechten

Lamskoteletten met een Oosters tintje

Reacties 11

  1. Carla Bos says:
    2 maanden geleden

    Ik kan niet vinden in het recept waar de zure room voor is?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 maanden geleden

      De zure room is optioneel Carla, en dat had er inderdaad bij moeten staan. Maar zure room wordt vaak bij chili con carne geserveerd. In een klodder bovenop de chili con carne, of in een schaaltje ernaast.

      Beantwoorden
  2. Factcheckers says:
    2 jaar geleden

    Echte Chili con carne is zonder bonen ???

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Factcheckers ? Volgens ons staat dat in de tekst?

      Beantwoorden
  3. Cecile says:
    3 jaar geleden

    Je kunt het recept ook kopiëren naar Word en het dan printen. Het zou al meer dan een jaar geleden verholpen worden, maar daar is men nog steeds niet aan toe gekomen zoals blijkt. Mar printen kan op deze manier wel. Lieve groet Cecile

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      Het gaat ook over ruim 4000 recepten Cecile, en het updaten van die recepten is niet het enige wat we doen. Maar bij deze heeft dit recept vast voorrang gekregen ? Alle recepten die nieuw verschijnen zijn al vanaf maart van een printbutton voorzien.

      Beantwoorden
      • Cecile says:
        2 jaar geleden

        Het was bedoeld als een tip voor Paul!
        Lieve groet Cecile

        Beantwoorden
  4. Paul says:
    4 jaar geleden

    Jammer dat je zo een gerecht niet kunt printen

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 jaar geleden

      Dat kan wel hoor Paul. Onder het recept staat een link naar de printpagina ?

      Beantwoorden
      • Jenny Hengeveld says:
        3 jaar geleden

        Link niet te vinden

        Beantwoorden
        • Redactie says:
          3 jaar geleden

          Bij deze wel ?

          Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

achttien − vijf =

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info
Keukenpraatjes

Keukenpraatjes

Praat mee over…

  • Pasta met zalm saffraan en spinazie
  • De perfecte gehaktbal
  • Lavas
  • Hoe vaak eet jij thuis vis? En dan bedoelen we niet de afgehaalde kibbeling.
  • Geschilde asperges of ongeschilde asperges

Uitgelicht

rundvlees op de barbecue
Specials

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

Doe eens gek en leg een goed en stoer stuk rundvlees op de barbecue. Met deze recepten helpen we je op weg naar de ultieme BBQ-beleving.

Check het recept of lees de info
courgette met pasta

Courgette met pasta; dat biedt heel veel mogelijkheden

asperges met vis

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Voorgerechten met gerookte zalm

Voorgerechten met gerookte zalm

Recept in de picture

Nacho´s uit de oven
Hapjes

Nacho’s uit de oven

De lekkerste snack? Dat zijn beslist deze nacho's uit de oven. Je maakt ze met verse ingrediënten en een heerlijke zelfgemaakte kaassaus!

Check het recept of lees de info
Gebakken langoustines

Gebakken langoustines met chilimayonaise

Aardappelen met rozemarijn en knoflook

Aardappelen met knoflook en rozemarijn

Handige kooktips

Vers fruit bewaren
Kookschool

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Ga voedselverspilling tegen en bewaar vers fruit op de juiste manier, hier zie je in een oogopslag hoe je vers fruit het beste kunt bewaren.

Check het recept of lees de info
Rijst koken

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Kippenpoten kruiden met jouw zelfgemaakte kipkruiden of met een marinade

Kippenpoten kruiden; voor verbluffend lekkere kip

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Connie Derks op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Vera op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Redactie op Verse aspergesoep
  • Guido op Verse aspergesoep
  • Connie Derks op Sperziebonen als bijgerecht; maak het net even spannender
  • Susanne Hermsen op Sperziebonen als bijgerecht; maak het net even spannender
  • Elise de Haan op Stamppot met spinazie en bospeen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen