• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
donderdag, februari 25, 2021
Plugin Install : Cart Icon need WooCommerce plugin to be installed.
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht

Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne

door Redactie
in Hoofdgerecht
0
9
Chili con carne

Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne – Voedselfabrikanten doen ons geloven, dat je een PAK nodig hebt om dit heerlijke gerecht te maken. Maar dat is volslagen onzin. Ook heb je niet eindeloos veel kruiden en specerijen nodig. De basis is simpel: chilipoeder (of chilivlokken, of: als je het helemaal mild wilt houden, paprikapoeder), gemalen komijn (djintan) en oregano. Als je die in de juiste verhouding naar smaak mengt, krijg je al een heerlijke chili. Een ander trucje om de chili lekker te krijgen, is om de uien geruime tijd in een royale hoeveelheid olie te bakken. Ze krijgen dan een heerlijke, zoetige smaak én worden lekker krokant. Al zin gekregen?

Waarom dit recept voor Chili con carne?

Tja, een échte Mexicaan zou me vervloeken: bonen in de Chili con carne! Chili con carne is eigenlijk vooral heel veel pepers (de chili) en heel veel vlees (de carne). Maar dat recept past toch minder bij het smaakpalet van de gemiddelde Nederlander. Of bij kinderen. Via Noord-Amerika veroverde een aangepast gerecht de wereld, met meer ingrediënten en iets minder pit, en ik laat me daar graag door leiden.  Tóch noem ik het Mexicaanse Chili, omdat ik graag Mexico de credits geef voor dit heerlijke gerecht. Natuurlijk geeft iedereen er weer een eigen draai aan. Dit is dan ook weer míjn draai. Maar wel eentje die op veel lof kan rekenen. Niet alleen in het gezin, ook bij diverse vrienden. Hoogste tijd dus om dit recept met jullie te delen.

Tips ten slotte om van deze chili con carne een echt feestje te maken

Wil je het helemaal feestelijk maken, dan zorg je ook nog voor extra bakjes erbij met wat schijfjes Jalapeño peper, een zelfgemaakte guacamole en een zelfgemaakte tomaten-salsa. Serveer er een heerlijke Mojito bij en het fiesta is compleet.

Chili con carne

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 50 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gr. (runder)gehakt
  • 3 el. olijfolie
  • 3 uien
  • 2 à 3 paprika’s
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blik kidneybonen
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1/2 tl. chilipoeder
  • 2 à 3 tl. gemalen komijn
  • 1 tl. oregano
  • peper en zout
  • 250 à 300 gr. (basmati)rijst
  • een paar druppels worcestersaus ( optioneel )
  • 1 tl. gerookt paprikapoeder en/of gewoon paprikapoeder ( optioneel )
  • 100 gr. cheddar-kaas ( optioneel )
  • 1 bakje zure room à 125 ml. ( optioneel )
  • half bosje koriander ( optioneel )

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je deze chili con carne:

Snipper de uien grof en doe ze in een (stoof)pan met een dikke bodem, met de olijfolie en zet het vuur halfzacht. Roer de uien af en toe om. Was de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en de witte randjes en snijd ze in blokjes. Voeg de paprika’s toe aan de uien en laat ze meebakken. De uien moeten ongeveer 15 à 20 minuten bakken.

Ontvel de teentjes knoflook en verwijder de groene kern. Pers de teentjes knoflook uit boven de pan en roer weer even om. Voeg nu het vlees toe, zet het vuur iets hoger en hussel het goed om, zodat alles snel dicht schroeit. Zet het vuur weer lager en voeg nu de kruiden toe, eventueel nog wat druppels worcestersaus en het blikje tomatenpuree. Vul het lege blikje tomatenpuree nog tweemaal met water en voeg dat toe, zodat alles een beetje smeuïg wordt. Voeg nu de bonen toe. Breng alles op smaak met peper en zout en laat het nog even doorsudderen op een zacht vuurtje. Je kunt het vuur nu ook uitzetten, en later weer opwarmen.

Breng de rijst aan de kook, zoals je gewend bent en misschien wil je nog wat koriander fijnhakken en wat cheddar raspen, om later nog op de chili con carne te serveren.

Tags: Groente - PeulvruchtenGroente - Peulvruchten - Kidneybonen
DeelPin13Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Pindasoep
Maaltijdsoep

Pindasoep; Maak ‘m zo pittig als je wilt

Blote billetjes in het gras ( Snijbonen en Witte bonen )
Stamppot

Blote billetjes in het gras ( Snijbonen en Witte bonen )

geroosterde kikkererwten
Hapjes

Geroosterde kikkererwten | 5 smaakvariaties

witte bonensoep of ribkessoep
Soep

Witte bonensoep ook wel Ribkes soep genoemd

Ovenschotel van Chili con Pollo met tortillachips
Ovenschotel

Ovenschotel van Chili con Pollo met tortillachips

Reacties 9

  1. Factcheckers says:
    1 maand geleden

    Echte Chili con carne is zonder bonen ???

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      1 maand geleden

      Factcheckers ? Volgens ons staat dat in de tekst?

      Beantwoorden
  2. Cecile says:
    4 maanden geleden

    Je kunt het recept ook kopiëren naar Word en het dan printen. Het zou al meer dan een jaar geleden verholpen worden, maar daar is men nog steeds niet aan toe gekomen zoals blijkt. Mar printen kan op deze manier wel. Lieve groet Cecile

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 maanden geleden

      Het gaat ook over ruim 4000 recepten Cecile, en het updaten van die recepten is niet het enige wat we doen. Maar bij deze heeft dit recept vast voorrang gekregen ? Alle recepten die nieuw verschijnen zijn al vanaf maart van een printbutton voorzien.

      Beantwoorden
      • Cecile says:
        1 maand geleden

        Het was bedoeld als een tip voor Paul!
        Lieve groet Cecile

        Beantwoorden
  3. Paul says:
    2 jaar geleden

    Jammer dat je zo een gerecht niet kunt printen

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Dat kan wel hoor Paul. Onder het recept staat een link naar de printpagina ?

      Beantwoorden
      • Jenny Hengeveld says:
        4 maanden geleden

        Link niet te vinden

        Beantwoorden
        • Redactie says:
          4 maanden geleden

          Bij deze wel ?

          Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Pastinaaksoep
Specials

Pastinaaksoep; Drie heerlijke recepten

Drie heerlijke recepten voor zachte, fluwelige pastinaaksoep, een beetje zoetig van smaak, met een vleugje anijs. Combineren maar!

Lees verder
pastinaak

Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer!

Roseval aardappeltjes uit de oven

Roseval aardappeltjes uit de oven met aïoli

Nieuwe recepten

witte kool met dragonsaus
Visgerechten

Witte kool met dragonsaus, geplette krieltjes en gebakken zalm

Witte kool met dragonsaus is een echt winters, verwarmend gerecht. Ontdek deze bijzondere, maar krachtige en smaakvolle combinatie.

Lees verder
Chocolademousse met gepocheerde peren

Chocolademousse met gepocheerde peren ( in perenlikeur )

Eiersalade met mosterd en crispy bacon

Eiersalade met mosterd en crispy bacon

Handige kooktips

Hangop zelf maken recept
Kookschool

Hangop zelf maken? Dat doe je zo

Verse hangop is een feest als ontbijt, als tussendoortje of als dessert. De fluweelachtige structuur is geliefd en je kunt...

Lees verder
Roux basisrecept

Roux; de basis van gebonden sauzen en soepen

Knolselderij snijden doe je zo

Knolselderij snijden; zo doe je dat

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Karbonade met aardappelen uit de slow-cooker
  • Ellen op Karbonade met aardappelen uit de slow-cooker
  • Redactie op Flitsende sinaasappelcake uit Simple Pleasures van Annabel Langbein
  • Redactie op Bapao, gestoomd broodje met gehakt vulling
  • Annemarie op Flitsende sinaasappelcake uit Simple Pleasures van Annabel Langbein
  • Redactie op Flitsende sinaasappelcake uit Simple Pleasures van Annabel Langbein
  • Annemarie op Flitsende sinaasappelcake uit Simple Pleasures van Annabel Langbein
  • linda op Bapao, gestoomd broodje met gehakt vulling

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen