• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, december 9, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht

Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne

door Redactie
in Hoofdgerecht
0
13
Chili con carne

Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne – Voedselfabrikanten doen ons geloven, dat je een PAK nodig hebt om dit heerlijke gerecht te maken. Maar dat is volslagen onzin. Ook heb je niet eindeloos veel kruiden en specerijen nodig. De basis is simpel: chilipoeder (of chilivlokken, of: als je het helemaal mild wilt houden, paprikapoeder), gemalen komijn (djintan) en oregano. Als je die in de juiste verhouding naar smaak mengt, krijg je al een heerlijke chili. Een ander trucje om de chili lekker te krijgen, is om de uien geruime tijd in een royale hoeveelheid olie te bakken. Ze krijgen dan een heerlijke, zoetige smaak én worden lekker krokant. Al zin gekregen?

Waarom dit recept voor Chili con carne?

Tja, een échte Mexicaan zou me vervloeken: bonen in de Chili con carne! Chili con carne is eigenlijk vooral heel veel pepers (de chili) en heel veel vlees (de carne). Maar dat recept past toch minder bij het smaakpalet van de gemiddelde Nederlander. Of bij kinderen. Via Noord-Amerika veroverde een aangepast gerecht de wereld, met meer ingrediënten en iets minder pit, en ik laat me daar graag door leiden.  Tóch noem ik het Mexicaanse Chili, omdat ik graag Mexico de credits geef voor dit heerlijke gerecht. Natuurlijk geeft iedereen er weer een eigen draai aan. Dit is dan ook weer míjn draai. Maar wel eentje die op veel lof kan rekenen. Niet alleen in het gezin, ook bij diverse vrienden. Hoogste tijd dus om dit recept met jullie te delen.

Tips ten slotte om van deze chili con carne een echt feestje te maken

Wil je het helemaal feestelijk maken, dan zorg je ook nog voor extra bakjes erbij met wat schijfjes Jalapeño peper, een zelfgemaakte guacamole en een zelfgemaakte tomaten-salsa. Serveer er een heerlijke Mojito bij en het fiesta is compleet.

Gedroogde bonen handige tips en heerlijke recepten

Gedroogde bonen; Handige tips en heerlijke recepten

Ze zijn lekker, ze zijn gezond en je kunt er heel gevarieerd mee koken. We hebben het over gedroogde bonen! Zelf koken is het lekkerst!

Chili con carne

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 50 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gr. (runder)gehakt
  • 3 el. olijfolie
  • 3 uien
  • 2 à 3 paprika’s
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blik kidneybonen
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1/2 tl. chilipoeder
  • 2 à 3 tl. gemalen komijn
  • 1 tl. oregano
  • peper en zout
  • 250 à 300 gr. (basmati)rijst
  • een paar druppels worcestersaus ( optioneel )
  • 1 tl. gerookt paprikapoeder en/of gewoon paprikapoeder ( optioneel )
  • 100 gr. cheddar-kaas ( optioneel )
  • 1 bakje zure room à 125 ml. ( optioneel )
  • half bosje koriander ( optioneel )

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je deze chili con carne:

Snipper de uien grof en doe ze in een (stoof)pan met een dikke bodem, met de olijfolie en zet het vuur halfzacht. Roer de uien af en toe om. Was de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en de witte randjes en snijd ze in blokjes. Voeg de paprika’s toe aan de uien en laat ze meebakken. De uien moeten ongeveer 15 à 20 minuten bakken.

Ontvel de teentjes knoflook en verwijder de groene kern. Pers de teentjes knoflook uit boven de pan en roer weer even om. Voeg nu het vlees toe, zet het vuur iets hoger en hussel het goed om, zodat alles snel dicht schroeit. Zet het vuur weer lager en voeg nu de kruiden toe, eventueel nog wat druppels worcestersaus en het blikje tomatenpuree. Vul het lege blikje tomatenpuree nog tweemaal met water en voeg dat toe, zodat alles een beetje smeuïg wordt. Voeg nu de bonen toe. Breng alles op smaak met peper en zout en laat het nog even doorsudderen op een zacht vuurtje. Je kunt het vuur nu ook uitzetten, en later weer opwarmen.

Breng de rijst aan de kook, zoals je gewend bent en misschien wil je nog wat koriander fijnhakken en wat cheddar raspen, om later nog op de chili con carne te serveren.

DeelPin14TweetVerstuurVerstuur

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Pannenkoek met ham en kaas
Pannenkoeken

Pannenkoek met ham en kaas; op z’n Italiaans

Hollands stoofpotje
Stoofschotel

Hollands stoofpotje; van runderlappen

Hete bliksem met appels en peren
Algemeen

Hete bliksem met appels en peren

Rosbief uit de oven
Vleesgerechten

Rosbief uit de oven; met stroganoffsaus

Pannenkoek met groenten en kaas
Pannenkoeken

Pannenkoek met groenten en kaas

bavette uit de oven
Vleesgerechten

Bavette uit de oven

Runderlappen met een Noord-Afrikaans tintje
Hoofdgerecht

Runderlappen met een Noord-Afrikaans tintje

Gegratineerde ovenschotel met groene kool
Ovenschotel

Gegratineerde ovenschotel met groene kool

Reacties 13

  1. Wendy says:
    1 maand geleden

    Heb gisteren deze chili gemaakt. Normaal gebruik ik een pakje, maar vond deze heerlijk. Voor herhaling vatbaar.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      1 maand geleden

      Mooi om te horen Wendy. Wij zijn blij met iedereen die kiest voor koken met verse ingrediënten! 🥳

      Beantwoorden
  2. Carla Bos says:
    9 maanden geleden

    Ik kan niet vinden in het recept waar de zure room voor is?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      9 maanden geleden

      De zure room is optioneel Carla, en dat had er inderdaad bij moeten staan. Maar zure room wordt vaak bij chili con carne geserveerd. In een klodder bovenop de chili con carne, of in een schaaltje ernaast.

      Beantwoorden
  3. Factcheckers says:
    3 jaar geleden

    Echte Chili con carne is zonder bonen ???

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      Factcheckers ? Volgens ons staat dat in de tekst?

      Beantwoorden
  4. Cecile says:
    3 jaar geleden

    Je kunt het recept ook kopiëren naar Word en het dan printen. Het zou al meer dan een jaar geleden verholpen worden, maar daar is men nog steeds niet aan toe gekomen zoals blijkt. Mar printen kan op deze manier wel. Lieve groet Cecile

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      Het gaat ook over ruim 4000 recepten Cecile, en het updaten van die recepten is niet het enige wat we doen. Maar bij deze heeft dit recept vast voorrang gekregen ? Alle recepten die nieuw verschijnen zijn al vanaf maart van een printbutton voorzien.

      Beantwoorden
      • Cecile says:
        3 jaar geleden

        Het was bedoeld als een tip voor Paul!
        Lieve groet Cecile

        Beantwoorden
  5. Paul says:
    5 jaar geleden

    Jammer dat je zo een gerecht niet kunt printen

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      5 jaar geleden

      Dat kan wel hoor Paul. Onder het recept staat een link naar de printpagina ?

      Beantwoorden
      • Jenny Hengeveld says:
        3 jaar geleden

        Link niet te vinden

        Beantwoorden
        • Redactie says:
          3 jaar geleden

          Bij deze wel ?

          Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

kipfilet recepten
Specials

Kipfilet recepten en inspiratie

Heel veel kipfilet recepten ter inspiratie. Maar mensen, neem dan alsjeblieft wel een (H)eerlijk stukje kipfilet dan eet je echt lekkerder.

Check het recept of lees de info
Desserts van schuimpjes

Drie desserts van schuimpjes; gooi overtollige eiwitten niet weg!

loaded fries

Loaded fries; de patat met extra’s

Doe maar gewoon kerst - kerstrecepten

Doe maar gewoon KERST

Recept in de picture

Aardappelgratin met Romero
Bijgerecht

Aardappelgratin met Romero

Ben je een kaas- en een aardappelliefhebber? Dan moet je echt de aardappelgratin met Romero en knoflook eens proeven. Té lekker!

Check het recept of lees de info
Pannenkoek met ham en kaas

Pannenkoek met ham en kaas; op z’n Italiaans

Hollands stoofpotje

Hollands stoofpotje; van runderlappen

Handige kooktips

Mini pavlova schuimnestje om te vullen
Kookschool

Mini pavlova; schuimnestje om te vullen

Met wat eiwit en suiker maak je deze mini pavlova. Gebruik als nagerecht met ijs of gevuld met slagroom, bavaroise of vers fruit.

Check het recept of lees de info
Decoreren met zoetzure groenten

Decoreren met zoetzure groenten

Soorten gedroogde erwten

Soorten gedroogde erwten; het overzicht

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Bloemkool ovenschotel met gehakt
  • Ester op Bloemkool ovenschotel met gehakt
  • Connie Derks op Rode bietjes-haring salade
  • Connie Derks op Gegratineerde ovenschotel met groene kool
  • Floor op Gegratineerde ovenschotel met groene kool
  • V.Fikkert op Rode bietjes-haring salade
  • Elise de Haan op Garnalenmousse in een glaasje
  • Elise de Haan op Varkenswangen met tagliatelle, comfortfood!
  • Elise de Haan op Spruitjes met cranberry’s en geitenkaas; uit de oven
  • Elise de Haan op Franse kaas; De populairste soorten inclusief recepten

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen