Wildlasagne met paddenstoelen – Wild wordt vaak gegeten op speciale feestdagen en bij bijzondere etentjes. Heb je er wel eens bij stil gestaan dat er ook meer ‘gewone’ wildproducten zijn? En dat je die heel goed kunt gebruiken om een wat meer dagelijkse maaltijd te maken, in plaats van een hoogdravend kerst- of paasmenu? Ook bij het slachten van wild blijven er na het uitsnijden van de reeruggen, de wild zwijnenbouten en de hertenbiefstukken, afsnijdsels over, net als bij runderen en varkens.
En ook bij wild worden afsnijdsels gewoon verwerkt tot gehakt. Van dit soort producten kun je de leukste gerechten maken. En we bedoelen dan niks ingewikkelds.
Als je bijvoorbeeld voor een lasagne het rundergehakt vervangt door wildgehakt, en de tomatensaus en Italiaanse kruiden door andere ingrediënten, dan wordt de lasagne ineens een veel spannender gerecht. Dus doe eens gek, haal een pondje wildgehakt en wat paddenstoelen en leef je uit. Op een gewone vrijdagavond of zo. Want wild en lasagne kunnen altijd toch? Onze heerlijk romige wildlasagne met paddenstoelen zal jou en je tafelgenoten verrassen. Dat beloven we je graag. Misschien ben je wel zo verrast dat dit gerecht toch stiekem ook op tweede kerstdag op tafel verschijnt!
Wildgehakt wordt verkocht in verschillende samenstellingen
Wildgehakt bestaat uit een mengsel van vlees van verschillende soorten wild. Vaak betreft het hert en wild zwijn, maar andere soorten wild zijn ook mogelijk. De samenstelling kan zelfs compleet anders zijn dan de genoemde soorten. Ook onder andere gans, haas en wild rund, kan verwerkt worden tot gehakt. Om wildgehakt te kopen voor het klaarmaken van wildlasagne met paddenstoelen verwijzen we je dan ook graag naar de poelier, of eventueel een slager die ook wild verkoopt. Hij of zij kan je vertellen wat de samenstelling is van het wildgehakt dat hij of zij verkoopt en de herkomst ervan. Dat is best belangrijk, want een combinatie van gans en rund smaakt anders dan een combinatie van wild zwijn en hert. En dat kan dus best invloed hebben op het uiteindelijke resultaat van de lasagne. In het geval van de wildlasagne met paddenstoelen zijn wij uitgegaan van wildgehakt van hert en wild zwijn.
Wildrecepten: De lekkerste ideeën met diverse soorten wild
Half oktober begint het wildseizoen. Het culinaire hart van de wildliefhebbers gaat dan sneller slaan. Lekker Tafelen deelt wildrecepten!
Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!
In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?
Wildlasagne met paddenstoelen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram wildgehakt
- 175 gram gerookte spekblokjes
- 100 gram sjalotten, in dunne kwart ringen
- 150 ml rode wijn
- 250 ml paddenstoelenbouillon
- 400 gram gemengde paddenstoelen, gesneden (plus eventueel extra voor garnering)
- 2 theelepels gedroogde tijm
- 2 laurierblaadjes
- 4 jeneverbessen
- 1 eetlepel Worcestershiresauce
- 5 eetlepels crème fraîche
- 1 liter melk
- 100 gram roomboter
- 100 gram bloem
- nootmuskaat
- zout en peper
- 9 lasagnebladen
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je wildlasagne met paddenstoelen:
We beginnen met de wildsaus.
Verhit in een braadpan een scheut olie. Bak hierin het wildgehakt rul. Als het gehakt gaar is, doe dan de spekblokjes erbij en bak ze even mee. Voeg dan de sjalotten toe en bak mee tot ze glazig zijn. Daarna doe je de paddenstoelen erbij. Als die gaar zijn blus je alles af met de paddenstoelenbouillon en de rode wijn. Doe ook de tijm, de jeneverbessen en wat peper in de pan. Breng aan de kook en laat op een heel laag vuurtje een half uur pruttelen.
Na dat half uur kan het vuur uit, verwijder de jeneverbessen en de laurierbladeren en roer je de crème fraîche en de Worcestershiresauce door het gehaktmengsel. Als het goed is heb je nu een dikke vleessaus. Als de saus te dun is, laat hem dan nog even wat inkoken. Breng als dat nodig is op smaak met zout en peper.
Smelt de boter in een pan, maar laat deze zeker niet bruin worden.
Voeg dan in een keer de bloem toe en roer deze er goed doorheen. Bak dit mengsel een paar minuten, al roerend met een spatel, om de bloem te laten garen. Het is belangrijk dat de bloem gaar is, anders smaakt het gerecht naar bloem. Roer vervolgens scheut voor scheut, onder voortdurend roeren de melk toe. Als alle melk is opgenomen door de saus, laat je deze nog even zachtjes doorkoken. Draai het vuur uit en breng de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Nu gaan we de wildlasagne met paddenstoelen opbouwen.
Vet een ovenschaal in. Schep op de bodem de helft van de wildsaus. Dan drie lasagnebladen. Daar overheen schep je de helft van bechamelsaus. Weer drie lasagnebladen. Daar bovenop de andere helft van de wildsaus. Dan weer drie lasagnebladen. Je eindigt met de tweede helft van de bechamelsaus. Garneer deze laag eventueel met wat paddenstoelen.
Bak de lasagne in ongeveer 35 minuten gaar. Als het gerecht te snel kleurt, dek het dan af met aluminiumfolie.
Serveer de lasagne met een lekkere groene salade en een glas wijn.
Tafel lekker !!