• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, juli 2, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht

Witlof rolletjes met ham en kaas

door Connie Derks
in Hoofdgerecht
0
0
Witlof rolletjes met ham en kaas

Witlof rolletjes met ham en kaas – Witlof, ham en kaas, die drie horen bij elkaar. Iedereen maakt het op zijn of haar eigen manier. De ene snijdt het witlof in stukjes en kookt deze gaar, maakt een kaassaus en doet daar stukjes ham in en roert daar het witlof door. Een ander maakt rolletjes met ham en soms ook kaas en giet hier een kaassaus over. En weer een andere manier is deze, het witlof inrollen met ham en kaas, een klein beetje kaas erover en dit even in de oven tot alles goed heet is. En het is allemaal even lekker.

Koken

Vaak wordt het witlof gekookt. Stoven is echter ook een hele goede optie. Hiervoor snijd je het witlof altijd in de lengte doormidden en haal je het meeste van de kern eruit. Dan verwarm je een klein beetje boter in een hapjespan tot deze lichtbruin is en leg daar het witlof met de snijkant naar onderen in. Dan leg je de deksel op de pan en zet je het vuur laag. Zo gaar je het witlof 5 tot 10 minuten tot deze net niet gaar is. Door de deksel op de pan te leggen ontstaat er stoom, waardoor het witlof gaart zonder dat het echt bakt. Controleer wel altijd even of het niet te hard gaat. Voeg anders 1 of 2 eetlepels water toe. Stoof de groente niet te gaar want ze gaan ook nog eens de oven in en de witlof moet wel een bite houden.

Welke kaas

Met de kaas voor deze rolletjes kun je variëren. Meestal wordt jong belegen Goudse kaas gebruikt. Erg lekker is het om een lepeltje kruidenroomkaas in het rolletje te verwerken of een stukje zachte kaas zoals brie of mozzarella omdat deze zo lekker wegsmelten.

Klassiek met aardappelpuree

Witlof wordt vaak gegeten met aardappelpuree. Wat is dan lekkerder dan de aardappelpuree ook in de ovenschaal mee te bakken en een lekker korstje te laten krijgen. Maak de puree echter niet te slap want het witlof verliest tijdens het verwarmen nog vocht.

Wel of geen extra vlees erbij

Veel mensen vinden witlof met ham en kaas een groente, wat het natuurlijk ook is. Maar eigenlijk is het een groente en vlees/kaas. Er zijn er heel veel die er wel vlees bij willen. Het is een beetje dubbelop, maar wat men eenmaal gewend is leer je niet zo makkelijk af. De hoeveelheid witlof die je neemt, heeft dus ook met de factor wel of geen vlees te maken, Bij geen extra vlees tel je 1 ½ flinke stronk witlof. Is er wel extra vlees dan volstaat 1 stronk per persoon. Ook neem je dan een halve plak ham per rolletje in plaats van een hele. Maar iedereen is vrij om hier mee te doen wat hij wil natuurlijk.

Witlof rolletjes met ham en kaas

Witlof rolletjes met ham en kaas

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 40 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 4 tot 6 royale stonken witlof
  • gekookte ham naar wens
  • plakjes kaas naar wens
  • geraspte kaas ( optioneel )
  • 25 gram roomboter

Bereidingswijze van dit recept

Deze witlof rolletjes met ham en kaas maak je zo:

Snij de stronken witlof in de lengte doormidden en haal het meeste van de kern eruit. Verhit een hapjespan of koekenpan met deksel en laat de boter lichtbruin worden. Leg het witlof met de snijkant naar beneden in de pan en leg de deksel op de pan. Zet het vuur laag en laat dit 5 tot 10 minuten stoven. Kijk tussentijds of er eventueel een lepeltje water bij moet. Zo hoeven niet bruin te bakken. De witlof moet stevig blijven. Leg de net niet gare witlof in een vergiet en laat uitlekken. Leg de plakken ham die je wil gebruiken op een plank naast elkaar en leg op iedere portie ham een plakje kaas naar wens. Leg de uitgelekte witlof met de snijkant op de kaas, bestrooi eventueel met een beetje peper en zout en vouw de ham er omheen. Leg dit in een ovenschaal met de snijkant van het witlof naar boven. Zo loopt de kaas in het witlof in plaats van in je ovenschaal. Bestrooi met nog een beetje kaas of leg er een plakje kaas op en zet de witlofrolletjes met ham en kaas ongeveer een kwartiertje in een oven van 180 graden tot het witlof goed heet is en de kaas lekker gesmolten. Doe dit niet te lang want dan wordt de ham droog en dat zou jammer zijn.

Tafel lekker !!

Tags: BladgroentenGroenteGroente - Bladgroenten - WitlofVleesVlees - Ham
DeelPin25Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Ovenpasta met koolrabi en graskaas
Pastagerechten

Ovenpasta met koolrabi en graskaas

Garnalen in tequilamarinade
Visgerechten

Garnalen in tequilamarinade; van de barbecue

Babi ketjap
Vleesgerechten

Babi ketjap; een heerlijk Oosters gerecht vol smaak

Spaanse aardappelschotel; met paprika en chorizo
Hoofdgerecht

Spaanse aardappelschotel; met paprika en chorizo

Heilbot met broccoligratin
Visgerechten

Heilbot met broccoligratin en venkelrisotto

courgette taart
Quiche

Courgette taart

Kipcurry spiesjes
Vleesgerechten

Kipcurry spiesjes; van de barbecue

Knapperige bloemkool ovenschotel
Ovenschotel

Knapperige bloemkool ovenschotel met gorgonzola

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Broodje Hamburger
Specials

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Culinair fastfood. Een broodje hamburger zelf maken kan op veel manieren. Hier vind je wat lekkere recepten ter inspiratie.

Check het recept of lees de info
Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

gekruide aardappelen header bovenaaf

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend

eiersalade

Eiersalade met bieslook (bereid met verse scharreleieren)

Recept in de picture

Ovenpasta met koolrabi en graskaas
Pastagerechten

Ovenpasta met koolrabi en graskaas

Het lijkt wel wat op mac and cheese, maar dan veel gezonder, want er zit een kilo groente in. Proef onze ovenpasta met koolrabi en graskaas!

Check het recept of lees de info
Salade van lollo rosso en lollo bionda

Salade van lollo rosso en lollo bionda

bavarois van kwark

Bavarois van kwark; een fantastisch basisrecept

Handige kooktips

Port Salut
Kookschool

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Deze Franse kaas ken je ongetwijfeld. Port-du-Salut ,het zachte kaasje met de milde smaak en de oranje korst. We vertellen je er meer over!

Check het recept of lees de info
Nederlandse boerenkaas

Hollandse boerenkaas, onze nationale trots!

Roomsaus of Bechamelsaus

Roomsaus of Bechamelsaus

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Cecile Geurts-Huijbers op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Yvonne op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen