Witlof rolletjes met ham en kaas – Witlof, ham en kaas, die drie horen bij elkaar. Iedereen maakt het op zijn of haar eigen manier. De ene snijdt het witlof in stukjes en kookt deze gaar, maakt een kaassaus en doet daar stukjes ham in en roert daar het witlof door. Een ander maakt rolletjes met ham en soms ook kaas en giet hier een kaassaus over. En weer een andere manier is deze, het witlof inrollen met ham en kaas, een klein beetje kaas erover en dit even in de oven tot alles goed heet is. En het is allemaal even lekker.
Koken
Vaak wordt het witlof gekookt. Stoven is echter ook een hele goede optie. Hiervoor snijd je het witlof altijd in de lengte doormidden en haal je het meeste van de kern eruit. Dan verwarm je een klein beetje boter in een hapjespan tot deze lichtbruin is en leg daar het witlof met de snijkant naar onderen in. Dan leg je de deksel op de pan en zet je het vuur laag. Zo gaar je het witlof 5 tot 10 minuten tot deze net niet gaar is. Door de deksel op de pan te leggen ontstaat er stoom, waardoor het witlof gaart zonder dat het echt bakt. Controleer wel altijd even of het niet te hard gaat. Voeg anders 1 of 2 eetlepels water toe. Stoof de groente niet te gaar want ze gaan ook nog eens de oven in en het witlof moet wel een bite houden.
Welke kaas
Met de kaas voor deze rolletjes kun je variëren. Meestal wordt jong belegen Goudse kaas gebruikt. Erg lekker is het om een lepeltje kruidenroomkaas in het rolletje te verwerken of een stukje zachte kaas zoals brie of mozzarella omdat deze zo lekker wegsmelten.
Klassiek met aardappelpuree
Witlof wordt vaak gegeten met aardappelpuree. Wat is dan lekkerder dan de aardappelpuree ook in de ovenschaal mee te bakken en een lekker korstje te laten krijgen. Maak de puree echter niet te slap want het witlof verliest tijdens het verwarmen nog vocht.
Wel of geen extra vlees erbij
Veel mensen vinden witlof met ham en kaas een groente, wat het natuurlijk ook is. Maar eigenlijk is het een groente en vlees/kaas. Er zijn er heel veel die er wel vlees bij willen. Het is een beetje dubbelop, maar wat men eenmaal gewend is leer je niet zo makkelijk af. De hoeveelheid witlof die je neemt, heeft dus ook met de factor wel of geen vlees te maken, Bij geen extra vlees tel je 1 ½ flinke stronk witlof. Is er wel extra vlees dan volstaat 1 stronk per persoon. Ook neem je dan een halve plak ham per rolletje in plaats van een hele. Maar iedereen is vrij om hier mee te doen wat hij wil natuurlijk.
Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!
Witlof is een bladgroente waarvan het hoogseizoen in de wintermaanden valt. Je kunt hier in de wintermaanden de lekkerste recepten mee maken.
Witlof rolletjes met ham en kaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 tot 6 royale stonken witlof
- gekookte ham naar wens
- plakjes kaas naar wens
- geraspte kaas ( optioneel )
- 25 gram roomboter
Bereidingswijze van dit recept
Deze witlof rolletjes met ham en kaas maak je zo:
Snij de stronken witlof in de lengte doormidden en haal het meeste van de kern eruit. Verhit een hapjespan of koekenpan met deksel en laat de boter lichtbruin worden. Leg het witlof met de snijkant naar beneden in de pan en leg de deksel op de pan. Zet het vuur laag en laat dit 5 tot 10 minuten stoven. Kijk tussentijds of er eventueel een lepeltje water bij moet. Zo hoeven niet bruin te bakken. Het witlof moet stevig blijven. Leg de net niet gare witlof in een vergiet en laat uitlekken. Leg de plakken ham die je wil gebruiken op een plank naast elkaar en leg op iedere portie ham een plakje kaas naar wens. Leg de uitgelekte witlof met de snijkant op de kaas, bestrooi eventueel met een beetje peper en zout en vouw de ham er omheen. Leg dit in een ovenschaal met de snijkant van het witlof naar boven. Zo loopt de kaas in het witlof in plaats van in je ovenschaal. Bestrooi met nog een beetje kaas of leg er een plakje kaas op en zet de witlofrolletjes met ham en kaas ongeveer een kwartiertje in een oven van 180 graden tot het witlof goed heet is en de kaas lekker gesmolten. Doe dit niet te lang want dan wordt de ham droog en dat zou jammer zijn.
Tafel lekker !!
Lekker witlof gebakken