Witte kool met dragonsaus, geplette krieltjes en gebakken zalm – Wie bergen zegt, zegt fondue of tartiflette natuurlijk. Maar voor dit gerecht zoef je op je ski’s misschien nog veel vlugger de besneeuwde hellingen af. En als je dan eenmaal met je blozende wangen aan tafel zit, kun je alleen maar genieten van dit overheerlijke visgerecht.
Rozige zalm en verse dragon
Het is echt heel zonde wanneer zalm helemaal doorbakken is. Zalm mag best nog wat rozig zijn. Er bestaan nogal eens misverstanden over het garen van die zalm. Ga vooral voor een lage temperatuur en gaar de zalm dan iets langer. Garen op 60 tot 80 graden is echt hoog genoeg. De combinatie van deze zalm met geplette krieltjes en heel simpel wat gesmolten roomboter erover en dan de witte kool met dragonsaus erbij is gewoon zalig.
Gebruik voor de saus liever verse dragon in plaats van gedroogde. Gedroogde dragon overheerst door de scherpe smaak snel de overige ingrediënten.
Ben je (nog) niet gaan skiën in Tirol, dan kan je zeker ook evenveel genieten van deze witte kool met dragonsaus na een flinke boswandeling. Dit is een echt winters, verwarmend gerecht. Ik hoor graag wat je ervan vindt!
Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes
Hou jij ook zo van krieltjes? Krieltjes zijn kleine aardappeltjes waarmee je veel meer kunt dan basic koken en bakken. Lekker om te variëren!
Witte kool; veelzijdige en budgetvriendelijke recepten
Met een witte kool kan je vele kanten op of het nu een fris zoete salade is of een winterse stoofschotel; witte kool is er geschikt voor.
Verse zalm of zalmfilet; zo maak je er iets lekkers mee
De manieren waarop je een stukje verse zalm of zalmfilet kunt bereiden zijn bijna eindeloos. De lekkerste recepten en tips vind je hier.
Witte kool met dragonsaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 800 gram witte kool, in dunne reepjes
- 600 g krielaardappelen
- 600 g zalmfilet
- 30 roomboter + 50 g extra
- 2 el olijfolie
- peper, zout en nootmuskaat
- 25 g boter
- 25 g bloem
- 5 dl melk
- sap van ½ citroen
- 30 g ansjovis
- 3 el fijngesneden dragonblaadjes
Bereidingswijze van dit recept
Witte kool met dragonsaus maak je zo:
Rasp met de mandoline of snij met een mes de witte kool in fijne slierten. Breng een grote pan water aan de kook en kook hierin de witte kool beetgaar. Giet af en hou warm.
Smelt de boter voor de saus en voordat de boter verkleurt roer je de bloem erdoor tot een roux. Een roux is een bindmiddel voor je saus. Schenk er in kleine scheutjes de melk bij, blijf goed roeren en laat indikken. Doe er de fijn gehakte dragonblaadjes bij, samen met de in stukjes gesneden ansjovis. Deze visjes gaan door de warmte mooi in de saus smelten. Breng op smaak met peper (geen zout, ansjovis is al zout), nootmuskaat en citroensap. Doe er de warme koolslierten door.
Was ondertussen de aardappelen met een borsteltje (schil ze niet) en kook ze gaar. Giet af en plet ze in grove stukken met een vork. Smelt nog eens 50 g extra roomboter en meng het door de krieltjes.
Laat in een braadpan het klontje roomboter met olijfolie opwarmen en bak hierin de met peper en zout gekruide zalmfilets goudbruin aan.
Serveer de witte kool met dragonsaus met geplette krieltjes en de gebakken zalm op een voorverwarmd bord. Werk de witte kool met dragonsaus extra af met een blaadje groen.
Tafel lekker !!