Bami met kip en paksoi – Bami is een ideale maaltijd voor een doordeweekse dag, het is vrij snel gemaakt en valt bij iedereen in de smaak. Als je bami zelf maakt en royaal vult met kip en vers gesneden groenten wordt het een waar feestmaal.
Gebakken mie
Bami is een vrije vertaling voor gebakken mie. Als je bami bij een Chinees/Indisch restaurant haalt zit er niet veel vulling in. Bami is oorspronkelijk een bijgerecht waar veel andere gerechtjes naast geserveerd worden. De bami met kip en paksoi is een eenpansgerecht en een vrije interpretatie op de oorspronkelijke bami. Door er lekker veel kip en groenten in te verwerken zijn de bijgerechtjes niet nodig. Je serveert de bami met kip en groenten dan ook als hoofdgerecht.
Bami met kip en paksoi
In wokgerechten wordt er vaak gebruikgemaakt van kip. Meestal wordt er kipfilet gebruikt omdat dat snel en mager is. Maar mager vlees is vrij snel droog als je het ook maar net iets te lang laat bakken. Het is beter om kippendijen te gebruiken, die zijn iets minder mager, en net zo snel klaar. Het vlees van kippendijen is iets vetter, waardoor het minder snel uitdroogt en ideaal is om in een wokgerecht te gebruiken.
Paksoi is een langwerpige kool met losse bladeren en een dikke nerf. Je ziet het vaak liggen, maar je weet misschien niet goed wat je er mee moet doen. Paksoi is een heerlijke groente om in wokgerechten te verwerken. Het witte gedeelte is lekker knapperig en het groene gedeelte is het lekkerste als je dit op het laatste moment toevoegt. Je hoeft het groene gedeelte van de bladeren van de paksoi dan ook maar heel even op het laatste moment in de bami met kip te verwarmen.
Geen roerbakgroenten uit een zakje!
Je kent ze wel de zakjes met wokgroenten of roerbakgroenten uit de supermarkt. Het vreemde aan de zakjes met groenten is dat alle groenten door elkaar in het zakje zitten. Wortel of boontjes hebben toch echt wel langer nodig om gaar te worden dan bijvoorbeeld de paksoi of de ui. Als je alles gelijk in de pan bakt is de wortel niet gaar en de ui en bladeren van de paksoi een verlept prutje. En om nu alles weer uit te sorteren? Daarom kun je voor een gerecht als de bami met kip en paksoi de groenten beter zelf snijden. Op die manier kun je de groenten die langer nodig hebben om gaar te worden eerst bakken en de frisse blaadjes op het laatst even kort meebakken.
Paksoi; makkelijke recepten met een heerlijke bladgroente
Koken met paksoi, dat is lekker, veelzijdig en makkelijk. Inspiratie en de lekkerste recepten? Die vind je op Lekker Tafelen!
Kippendijen; een veelzijdig stukje kip
Kipkarbonades, kippendijfilet en kippendijen, allemaal verschillende namen voor het bovenste deel van de kippenpoot. Wat is het verschil?
Bami met kip en paksoi
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram kippendijen
- 2 teentjes knoflook
- 1-2 cm verse gember
- 1 theelepel sambal
- 1 paksoi
- 1 ui
- 1 rode paprika
- 1 winterwortel
- 150 gram champignons
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel vissaus
- 3 eetlepels water
- 1 theelepel maïzena
- 350 gram dikke mie
- zout
- 75 gram cashewnoten
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je bami met kip en paksoi:
Snijd het kippenvlees in kleine stukjes en doe het in een kom. Pers de knoflook boven het vlees. Schil de gember en rasp die boven het vlees. Doe er een theelepel sambal bij en roer goed door. Laat dit intrekken terwijl je de groente snijdt.
Was en snijd de groente allemaal vooraf, maar houd ze wel apart zodat de groente die het langste nodig hebben het eerste in de pan kunnen. Schil de wortel en snijd er dunne plakjes of reepjes van. Snijd de champignons doormidden, de paprika in grove stukken en de ui in halve ringen.
Was de paksoi en snijd het groene gedeelte in repen en houd dit apart om als laatste aan je gerecht toe te kunnen voegen. Snijd het witte van de nerf in grove stukjes.
Zet een royale pan water op voor de mie en kook die volgens de gebruiksaanwijzing.
Verwarm een wok of grote koekenpan goed heet voor en doe er wat olie in.
Wok eerst de kipstukjes kort zodat ze mooi rondom gebakken zijn en net gaar zijn. Haal ze uit de pan en leg ze op een bord.
Wok nu eerst de ui en de wortel kort, voeg dan de champignons en de paprika toe. Bak kort door en voeg dan het witte gedeelte van de paksoi toe. Doe er de kipstukjes weer bij en voeg er de vissaus en de ketjap aan toe. Doe er nu pas het groene gedeelte van de paksoi bij.
Proef en breng eventueel op smaak met nog wat ketjap, sambal en vissaus.
Meng de maïzena met het water en voeg dit toe aan de wokschotel en warm alles nog even goed door. Hierdoor blijven de smaken mooi om de groente zitten en krijgt alles een mooie glans. Giet de mie af en meng die door de wokschotel, breek de cashewnoten en strooi ze erover. Serveer de bami met kip en paksoi direct.
Tafel lekker !!
Vanavond de bami met kip en paksoi gemaakt. Werkelijk heerlijk! Komt ook op de lijst voor etentjes.!!
Leuk dat je het ook voor je gasten gaat koken Jolly!