Hollandse wokschotel met broccoli, krieltjes en gehaktballetjes – Hollandse kost. Aardappels, groente en vlees, of stamppot dat aten ze vroeger altijd. Dit was echt degelijke Hollandse kost. Nu eten we pasta, rijst en couscous, maar ook nog steeds aardappels, groente en vlees, alleen dan net wat anders klaargemaakt dan ze vroeger deden zoals in deze Hollandse wokschotel.
De gehaktbal
Toch is voor velen een gehaktbal de favoriet. Hiermee kun je alle kanten op door ze te kruiden op jouw manier. Voor deze Hollandse wokschotel gebruiken we peper, zout, nootmuskaat en peterselie. Vrij eenvoudig, maar niet minder lekker. Maak er kleine balletjes van zodat je ze mooi kunt mengen met de krieltjes en de broccoli en iedereen lekker veel balletjes heeft. Leuke bijkomstigheid is dat kleine balletjes snel gaar zijn zodat je ook eerder een maaltijd op tafel hebt staan.
Hollandse wokschotel met krieltjes
Krieltjes zijn kleine aardappeltjes die je niet hoeft te schillen. Deze zijn vooral in de zomer te koop wanneer de nieuwe aardappelen er weer zijn. Wel moet je ze even voorkoken voordat je ze bakt anders duurt het erg lang voordat deze gaar zijn.
Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes
Hou jij ook zo van krieltjes? Krieltjes zijn kleine aardappeltjes waarmee je veel meer kunt dan basic koken en bakken. Lekker om te variëren!
Broccoli uit de wok
Broccoli is populair. Deze groente wordt vaak gekookt of in een ovenschotel verwerkt. Maar broccoli uit de wok moet je zeker ook proberen!
Hollandse wokschotel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram broccoli
- 500 gram krieltjes
- 2-3 uien
- 500 gram gehakt
- verse peterselie
- 1/2 theelepel versgeraspte nootmuskaat
- 25 gram paneermeel
- 1 ei
- 100 gram geraspte oude kaas.
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een lekkere Hollandse wokschotel:
Was de krieltjes en kook deze in ongeveer 10 minuten beetgaar. Was en snijd de broccoli in stukken en kook deze 4 minuten voor. Haal ze uit het water en spoel ze koud.
Maak het gehakt aan met het paneermeel, het ei, nootmuskaat, een handje vers gehakte peterselie en peper en zout naar smaak. Draai er balletjes van ter grootte van een walnoot. Bak de gehaktballetjes in een koekenpan rondom bruin en gaar.
Snijd ondertussen de uien in halve ringen. Schud het eventuele vet van het gehakt uit de pan. Dit is afhankelijk van het soort gehakt dat er gebruikt wordt.
Bak de krieltjes in de pan van de gehaktballetjes. Als deze bijna klaar zijn voeg je er de uien aan toe en bak je deze 5 minuten mee. Voeg er peper, zout en nootmuskaat naar smaak aan toe. Als deze ook gaar zijn gaan de broccoli en de gehaktballetjes erbij en bak je alles samen even goed door tot alles lekker warm is.
Verdeel de Hollandse wokschotel met broccoli, krieltjes en gehaktballetjes over 4 borden. Bestrooi met de geraspte oude kaas en wat fijngehakte verse peterselie.
Tafel lekker !!