Hollandse wokschotel met broccoli, krieltjes en gehaktballetjes – Hollandse kost. Aardappels, groente en vlees, of stamppot, dat aten ze vroeger altijd. Dit was echt degelijke Hollandse kost. Nu wordt er vaak pasta, rijst en couscous gegeten, maar ook nog steeds aardappels, groente en vlees. Het wordt alleen net wat anders klaargemaakt dan ze vroeger deden, de Hollandse wokschotel is hier een heel eenvoudig voorbeeld van.
Hollandse wokschotel; een AVGtje uit de wok
De Hollandse keuken wordt vaak als saai gezien, in sommige gevallen kan het dat ook zijn. Als je de groente en de aardappels alleen maar kookt zonder verdere bereiding, dan is dat saai, ja! Een beetje boter, kruiden en specerijen kunnen heel veel doen voor een gerecht. Door dezelfde ingrediënten nog even samen op te bakken in een wok krijg je een geweldig lekkere Hollandse wokschotel die absoluut niet meer saai te noemen is. Koken is een creatief proces, creëer en leer wat lekker is. In onderstaand recept ga je aan de slag met broccoli uit de wok, gecombineerd met krieltjes en gehakt. Hollandser wordt het niet.
Koken is een creatief proces, creëer en leer wat lekker is.
De gehaktbal, meer Hollands kan bijna niet
Als je het hebt over Hollandse kost dan kom je al vrij snel uit bij de gehaktbal. Dit vleesgerecht is bij vrijwel iedereen favoriet, en dat komt misschien wel omdat je een gehaktbal op heel veel manieren kunt kruiden. Het klinkt misschien raar, maar ook de grootte van een gehaktbal doet veel voor de smaak. Kleine balletjes hebben net wat meer korst zodat ze net iets meer smaak krijgen. Als je die gehaktballetjes voor de Hollandse wokschotel nog even opbakt met krieltjes, uien en broccoli en bestrooit met lekkere Hollandse kaas heb je een geweldig lekker gerecht wat je met trots op tafel zet.
Voor de Hollandse wokschotel zijn de aangegeven kruiden voor het gehakt vrij eenvoudig, maar zeker niet minder lekker. Ga je liever los met lekker veel kruiden en specerijen? Laat je niet tegenhouden en kruid de balletjes zoals jou lekker lijkt.
Maak kleine balletjes ter grootte van de krieltjes van zodat je ze mooi kunt mengen met de krieltjes en de broccoli en iedereen lekker veel balletjes heeft. Leuke bijkomstigheid is dat kleine balletjes snel gaar zijn, zodat je ook eerder een maaltijd op tafel hebt staan.
Hollandse wokschotel met krieltjes
Krieltjes zijn kleine aardappeltjes die je niet hoeft te schillen. Ze zijn vooral in de zomer te koop als de nieuwe aardappelen er weer zijn. Wel moet je ze even voorkoken voordat je ze bakt, anders duurt het erg lang voordat ze gaar zijn.
Broccoli uit de wok
Broccoli is populair. Deze groente wordt vaak gekookt of in een ovenschotel verwerkt. Maar broccoli uit de wok moet je zeker ook proberen!
Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes
Hou jij ook zo van krieltjes? Krieltjes zijn kleine aardappeltjes waarmee je veel meer kunt dan basic koken en bakken. Lekker om te variëren!
Hollandse wokschotel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram broccoli
- 500 gram krieltjes
- 2-3 uien
- 500 gram gehakt
- verse peterselie
- 1/2 theelepel versgeraspte nootmuskaat
- 25 gram paneermeel
- 1 ei
- 100 gram geraspte oude kaas.
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een lekkere Hollandse wokschotel:
Was de krieltjes en kook ze in ongeveer 10 minuten beetgaar. Was en snijd de broccoli in stukken en kook ze 4 minuten voor. Haal ze uit het water en spoel ze koud.
Maak het gehakt aan met het paneermeel, het ei, nootmuskaat, een handje vers gehakte peterselie en zout en peper naar smaak. Draai er balletjes van ter grootte van een walnoot. Bak de gehaktballetjes in een koekenpan rondom bruin en gaar.
Snijd ondertussen de uien in halve ringen.
Haal de gehaktballetjes uit de pan en verwijder eventueel het vet wat uit de gehaktballetjes gekomen is tijdens het bakken. De hoeveelheid vet is erg afhankelijk van het soort gehakt dat er gebruikt wordt.
Bak de krieltjes in de pan van de gehaktballetjes. Als ze bijna klaar zijn voeg je er de uien aan toe. Bak de uien nog 5 minuten mee. Voeg zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe.
Nu mogen de broccoli en de gehaktballetjes erbij, bak je alles samen even goed door tot het lekker warm is.
Verdeel de Hollandse wokschotel met broccoli, krieltjes en gehaktballetjes over 4 borden. Bestrooi met de geraspte oude kaas en wat fijngehakte verse peterselie.
Tafel lekker !!